Гърците се мъчат с ежедневните трудности, а чужденците тръгват към плажа

Асошиейтед прес

Типична гръцка кръчма с морска сирена. Снимка: Антон Митов

Ранно сутрешно шумолене отеква на пазара Варвакиос в центъра на Атина, докато десетки месари подготвят месните разфасовки. Ножовете се плъзгат през прясното месо, а оголените скелети падат в белия казан, когато идват първите купувачи. Край щанда на Клеантис Циронис работник се опитва да предизвика интереса на купувачите към малки, пресни пилета от остров Йоанина.

Суетнята прикрива нарастващата тревожност. Циронис казва, че не знае още колко ще може да задържи своите 27 служители сега, след като критикуваното гръцко правителство затвори банките, блокира използването на кредитни карти и въведе капиталов контрол, който ограничава тегленето на пари от банкоматите.

„Нямам пари в брой да платя за доставките на месо следващата седмица заради капиталовия контрол“, казва Циронис, който е започнал бизнеса си преди 51 години, когато е бил тийнейджър. „Рано или късно, вероятно този месец, ще трябва да уволня 10 души. Хората купуват с пари, а не с кредитни карти, а проблемът е, че купувачите нямат пари в брой“, казва той.

На улиците на гръцката столица, сияйни в първите дни на лятото, все още има привидност за нормалност, поне за чужденците. Закопнелите за слънце туристи пристигат със самолети, обменните бюра на летището работят трескаво, а големите фериботи тръгват всяка нощ от близкото пристанище Пирея към места за удоволствие като Крит, Родос и славещия се с партитата си остров Миконос.

Но за местните жители мизерията от 60 евро дневен лимит на банкоматите означава, че в скоро време ще има масови проблеми за воденето на дребен бизнес или поддържането на семейство. А драмата се развива без сценарий, без обозрима предпазна мрежа.

Отвъд Гърция, съдбата на хваления, датиращ от десетилетия европейски проект, е поставена под съмнение с приближаването на референума в неделя за последния международен спасителен план, на практика вот за това дали да остане страната в еврозоната.

Капиталовият контрол е един от сериите ходове на гръцкото правителство на радикалната левица, което дойде на власт тази година с обещанието да се освободи от програмите за мерки за икономиии, което заплаши стабилността на глобалната финансова система. Мнозина се опасяват, че твърдолинейната позиция на управляващата партия СИРИЗА по спасителния план, ще накара Гърция да излезе от ЕС и вероятно ще доведе до ефекта на доминото, който би могъл да довее до разпад на съюза.

Правителството продължава да изглажда детайлите по капиталовия контрол, задълбочавайки объркаността на ежедневния живот. То направи отстъпки и позволи на пенсионерите без банкови карти да теглят ограничен брой пари от някои банки, тъй като стана ясно, че много пенсионери нямат достъп до банкомати и достъпът до спестяванията им бе напълно отрязан. Засега гърците изглеждагледат на този контрол като на нещо неприятно, но все пак поносимо. Някои хвърлят вината върху европейските лидери, някои съдят собствените си управници, а мнозина имат предизвикващото гадене чувство, че Гърция върви назад във времето и се изтегля от електронната и дигитална действителност обратно в основания на пари в брой свят.

Пенсионерката Рула Дзика изглеждаше примирена, когато натиста бутона 60 евро на банкомата пред Националната банка, за да изтегли пари за посещение при лекар. Тя не губи времето си да натиска бутоните 200 и 300 евро, знаейки, че такова искане ще бъде отхвърлено. Това не е ужасно, но означава повече време край банкоматите, казва тя, внимателно прибирайки парите си, след като прекара около десет минути на опашка.

Продавачът на риба Спирос Коракис продължава да продава различни видове прясна риба от искрящото Егейско море на хотели и ресторанти, но бе принуден да замени месечната си фактурна система, която работеше добре, с кешова система, при която плащанията се правят всеки ден. Голям проблем е, когато банките са затворени, посочва той. Много по-трудно е, добавя Коракис.

В кафе „Елеа“ до Акропола собственикът Янис Илиопулос казва, че капиталовият контрол е оказал моментален негативен ефект, защото гърците са престанали да спират за кафе и сладкиши, макар че международните туристи са продължили да харчат пари. Контролът не се отнася за посетители с базирани в чужбина кредитни карти, което създава двойна система.

От неделя, когато бе въведен капиталовият контрол, сякаш термити са нахлули в къщата, казва Илиопулос, който е намалил поръчките за храна на ресторанта в съответствие с намалените парични постъпления. Има голяма тревожност, отбелязва той.

През по-голямата част от своята кариера Циронис, продавачът на месо на пазара, е бил успешен бизнесмен, не богат, но е живеел добре и е осигурявал добър живот на своето семейство.

Неговите печалби са намалели със 70 процента по време на дългата, проточила се криза покрай неспособността на Гърция да плати задушаващия я дълг. Независимо от болезнеността на мерките за икономиии Циронис казва, че правителството по-скоро трябва да отмени референдума тази неделя, да постигне споразумение с европейските лидери и да вдигне капиталовия контрол отколкото да рискува да тласне страната в пропастта. Много се опасявам, че ще отида в затвора за дългове, казва Циронис. Аз съм на 65 години и не мога да плащам сметките.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.