Изненада от “Газпром” – недостиг на газ?

Според експерти Газпром залага значителен недостиг на суровина в средносрочна перспектива, въпреки че предстои да изнася огромни количества за Европа, страните от ОНД, Китай и САЩ. Снимка: peak.oil.ru

Според обнародваните от „Газпром“ планове, до 2020 година компанията ще увеличи добива си на природен газ с не повече от 5 процента, и ще стигне до 580-590 млрд. кубически метра годишно. Това поставя въпроса дали монополистът ще може да изпълни всички поети задължения.

Доскоро компанията смяташе да увеличи до 2015 година доставките за Европа с повече от 20 процента – от 151 млрд. кубически метра в момента до около 180 млрд. куб. м. Големи количества са обещани и на Китай, на двете Кореи и на Япония, а също и на САЩ. Вътрешното потребление в Русия също ще се увеличи, заради очакваното бурно развитие на икономиката и заради обещаното на населението газифициране на селищата, в които все още няма прокаран газ.

Заместник-председателят на ръководството на концерна Валерий Голубев отбелязва, че през тази година „Газпром“ за втори път понижава прогнозите за добив на синьо гориво – от 561 млрд. куб. м до 557 млрд. куб. м. Причината е миналата „ненормално топла зима“ и намаленото заради това потребление на гориво от подземните газови хранилища. „Предвиждаше се, че до началото на сезона в хранилищата ще бъдат създадени запаси от 61,5 млрд. куб. м, а те фактически са препълнени – в тях има повече от 63 млрд. куб. метра газ“, посочи Голубев. За коригиране на плановете на концерна говори и членът на ръководството на „Газпром“ Богдан Будзуляк.
Според плановете, до 2010 година „Газпром“ смята да запази годишния добив от най-малко 560 млрд. куб. м, като към 2020 година той трябва да стигне 580-590 млрд. куб. м, а през 2030 година – 610-630 млрд. куб. м. Експертите считат, че така холдингът залага значителен недостиг на суровина в средносрочна перспектива.

Ян Цукерман, висш служител в компанията „2К Аудит-Делови консултации“, отбелязва, че към 2020 година газовият концерн трябва да изнася само за Европа около 230-240 млрд куб. м газ, а за страните от ОНД – още около 60-70 млрд куб. м. „Освен това от 2011 година ще започне износ на големи количества за Китай, след това за страните от Азиатско-Тихоокеанския регион и за САЩ“, припомня експертът. Към 2020 година за тези пазари ще бъдат експортирани около още 110-120 млрд. куб. м газ. Така до 2020 година общият износ от Русия на синьо гориво ще се увеличи до 400-430 млрд. куб. м“.
До 2010 година необходимите количества газ ще се добиват от действащите и предстоящите да влязат в експлоатация находища в Ямал. След това добивът трябва да се увеличи с разработването на находища в Източен Сибир и в Далечния Изток. Предвижда се да бъдат разработени и шелфовите находища в арктическите морета. Част от необходимия газ трябва да идва и от Централна Азия – Туркмения и Казахстан, като до 2020 година обемът на доставките оттам може да стигне до 100 млрд. куб. м годишно.

До 2020 година износът на синьо гориво от Русия ще стигне 400-430 млрд. куб. м. Добивът трябва да се увеличи като се разработят находища в Източен Сибир, в Далечния Изток и в арктическите морета. Снимка: lenta.ru

Основният потребител на газ в момента и в близко бъдеще ще си остане електроенергетиката, на която се падат между 40 и 70 процента от доставките. Заради очаквания недостиг на газ преминаването на алтернативни източници на енергия ще стане неизбежно. Затова и желанието на „Газпром“ да се слее със Сибирската каменовъглена енергийна компания изглежда напълно логично. По данни на РАО „Единна енергийна система“, в европейската част на Русия има 27 газови електроцентрали с мощност от около 12 гигавата, първоначално проектирани за въглища. Обратното преминаване на тези централи на твърдо гориво ще позволи до 2020 година да бъдат освободени около 27 млрд. куб. м газ. Преминаването на въглища е скъпо, но може да се окаже изгодно заради освобождаването на значителни количества газ. Наистина, суровината пак няма да е достатъчно, за да покрие всички обещани количества.
“Нуждите от руски газ ще надхвърлят 1 билион куб. м, смята Цукерман. Това ще стане заради прогнозите за износ за Китай и САЩ, заради увеличените доставки за Европа и заради увеличените темпове на вътрешно потребление. Добивът ще стигне 710-720 милиарда куб. м годишно, а недостигът ще възлезе на около 300 млрд. куб. м годишно.“
Не всички аналитици обаче споделят тези песимистични оценки. Експертът от инвестиционната компания „Тройка Диалог“ Валерий Нестеров отбелязва, че засега всички прогнози за добив на газ са твърде приблизителни. Министерството на икономическото развитие например даваше прогноза за периода до 2020 година от 815-900 млрд. куб. метра, което е напълно по силите на „Газпром“. „Друг въпрос е, че днес е твърде проблематично да се прогнозира за 10 години напред, да не говорим за 2020 година,” посочва експертът. Несправедливо е да се говори, че „Газпром“ не се занимава със запасите. Наистина, концернът има много проблеми, преди всичко с твърде слабия контрол на разходите, разработването на по-сложни находища, все по-голямата им отдалеченост, размерите и насочването на инвестициите и т.н.
Не трябва да се забравя и ценовата конюнктура – ако цените на газа растат, не е гарантирано, че търсенето ще стигне очаквания 1 билион кубически метра. Същевременно, след като построи тръбопровода „Набуко“, Европа може също да намали нуждите си от руски газ и това не е маловажен фактор.“ Според Нестеров, зад песимистичните прогнози може да стоят различни икономически интереси: в момента се водят спорове за увеличаване на данъчното облагане на отрасъла, така че повдигането на въпроса за бъдещ дефицит е изгодно на противниците на повишаването на данъците. „Във всички случаи Русия ще бъде осигурена с газ“, е категоричен аналитикът.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.