Атаките на джихадистите срещу Египет стават все по-яростни

Карим Фахим
Дейвид Къркпатрик

Две години след като настоящият президент Абдел Фатах ас Сиси извърши военен преврат, обещавайки да възстанови реда и сигурността в Египет, той е изправен пред разрастващо се джихадистко бунтовническо движение, което разклаща стабилността на най-голямата по население арабска държава и ключов съюзник на САЩ.

Само два дни след като екстремисти убиха главния прокурор на Египет на улица в Кайро, в сряда военните трябваше да прибягнат до изтребители Ф-16 и хеликоптери, за да отблъснат координирано нападение в Северен Синай на джихадистка група, свързана с „Ислямска държава“.

Загинаха египетски войници, полицейски офицери бяха хванати в капан, докато стояха на пост, линейките бяха блокирани от заложени по околните пътища взривни устройства, а джихадисти, обикалящи на мотоциклети из района, призоваваха жителите да не излизат от къщи.

Мащабите и организацията на атаката далече надхвърляха всяко от предишните нападения в Синай, което повишава вероятността групировката да е започнала да координира по-тясно действията си с базираното в Сирия ръководство на „Ислямска държава“, посочиха експерти.

Погледнато в по-широк план, дори ако Сиси е подел кампания да маргинализира главните ислямистки движения като „Мюсюлмански братя“ – чрез забрана на организацията от властите, чрез хвърляне на хиляди в затворите, чрез смъртни присъди срещу стотици и чрез използване на смъртоносна сила за потушаване на протестите, – той остава изправен пред нарастваща опозиция от склонни към по-голямо насилие ислямисти, които се заричат да мъстят за репресиите на правителството.

Неуспехите в потушаването на насилието и възстановяването на реда подкопава способността на Сиси да укрепи втория стълб, който той обеща да възстанови – икономиката.

Жизненоважната за страната туристическа индустрия е изправена пред нови заплахи от екстремисти точно когато правителството започна да обещава съживяването й. Икономиката си остава дълбоко зависима от десетките милиарди долари помощи, които страната получава всяка година от монархиите край Залива.

В същото време политическият живот е замразен. Парламентарните избори, обещани преди две години, все още не са насрочени. А заплахите от екстремистки нападения опъват до крайност нервите на обществото.

„След (терористичните) нападения в Тунис, Кувейт и Франция си мислех, че ние сме далече от това. Става дума за нов етап на насилието. Страхувам се от тази ситуация и от начина, по който се развиват събитията“, каза Абделрахман Еса, 27-годишен инженер от Кайро.

С изострянето на кризите, свързани със сигурността, през тази седмица малко неща сочат, че правителството има намерение да промени курса си. Официални лица настояха за нови рестриктивни закони, като например за борба с тероризма, и за поправки, които да ускорят присъдите за криминални деяния, включително и екзекуциите.

Знак за ескалирането на правителствената война срещу „Мюсюлманските братя“ бе и застрелването от полицията на девет техни членове в апартамент в Кайро в сряда с аргумента, че те са оказали съпротива при ареста им. В изявление, качено на англоезичния сайт на „Мюсюлманските братя“, се казва, че техните хора, един от които депутат в парламента, са били убити „хладнокръвно“.

„Защо те не могат да разберат, че методите им не дават резултат?“, пита Майкъл Хана, експерт по Египет във фондацията „Сенчъри“ в Ню Йорк, говорейки за стратегията за борба срещу бунтовниците. „Положението със сигурността се влошава. Стратегията, операциите и тактиката на правителството в Синай са провал“, добави той.

Нарастващата вълна от насилие не заплашва да свали правителството и поне засега може да сплоти народа зад твърдия подход на Сиси, отбелязва Хана. „Тя може и да подкопае доверието в Сиси, но това едва ли ще доведе до нещо, защото държавата е в значителна степен обединена (около него)“, подчерта той.

Но за египтяните, надяващи се на стабилност – включително семействата на призивните войници и живеещите в Синай, изправени заедно пред една сенчеста и засилваща се война – растящата мощ и изобретателност на екстремистите представлява непосредствена заплаха.

„Никой тук не е в безопасност. Експлозии има навсякъде. Не знаем дали армията ще може да се справи с това положение“, каза Мостафа Сингер, журналист, оказал се блокиран от настъплението на екстремистите в Синай. Убийството на прокурора Хишам Баракат в понеделник свидетелства за променящата се тактика (на бунтовниците) и е първият случай от началото на бунта преди близо 2 г., в който екстремистите убиват висш държавен служител. Според властите Баракат е бил убит от дистанционно взривена кола бомба, поставена по маршрута, по който неговият кортеж минава всеки ден.

Никой още не е поел отговорност за нападението, но според анализатори възможно е то да е дело на една от новите ислямистки екстремистки групи, замислящи и подготвящи атаки като отмъщение за преследванията от правителството.

Пълномащабната офанзива в Синай на подразделението на „Ислямска държава“ започна в сряда след изгрев слънце с едновременни нападения срещу повече от дузина военни постове.

Това бе най-дръзката акция досега на екстремистката група , която нарича себе си „Синайска провинция“. Часове наред, докато екстремистите обсаждаха град Шейх Зуаид, „Синайска провинция“ дори предаваше комюникета за развитието на офанзивата.

„Полицейският участък е обкръжен“, съобщи тя на привържениците си, като добави, че „лъвовете на халифата успяха да взривят и две военни машини, принадлежащи на вероотстъпническата египетска армия“.

За да успее да надделее над екстремистите, армията повика бойни самолети и хеликоптери. Военен говорител съобщи за 17 загинали войници и 100 убити екстремисти – по-ниски цифри за загубите, отколкото съобщиха полуофициалните египетски държавни медии, според които загиналите и ранените войници са десетки. Няма нищо, което да показва, че екстремистите са били разбити, а само, че може би са направили тактическо отстъпление.

Според Брайън Фишмън, изследовател във фондация „Нова Америка“ във Вашингтон, който преди е преподавал антипартизанска стратегия във (военната академия) „Уест пойнт“, координацията, демонстрирана от нападателите – бомбаджии самоубийци, с пряка и непряка огнева подкрепа, добре насочени минометни залпове в съчетание с малки огнестрелни оръжия, и едновременни нападения на много места, – е най-ярката демонстрация досега на стратегия, използвана и от джихадистите на „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак.

Необходима е специална подготовка или голям практически опит, за да се организира успешно акция от този вид“, – добави той. „Колкото повече виждаме подобни добре замислени атаки, толкова повече се налага изводът, че те се учат, че има хора, които обикалят и предават знанията си и ги обучават“, посочи той.

Според Фишмън тези нападения показват, че дори след двегодишни опити за смазване от страна на египетските сили за сигурност, „джихадистките елементи в Синай, съюзени с ИД, укрепват, а не отстъпват“, което поставя под въпрос ефикасността на правителствения подход за борба с бунтовниците.

След случилото се в сряда всички признаци говорят за нарастваща силова конфронтация между правителството и неговите противници. „Ние реално сме в състояние на война“, каза премиерът Ибрахим Мехлеб, говорейки за новите закони, които кабинетът обмисля „за отпор на тероризма, в който се намираме“.

А в (цитираното по-горе) изявление на „Мюсюлманските братя“ се казва: „Престъпникът Абдел Фатах ас Сиси залага основите на нова фаза, при която няма да може да бъде контролиран гневът на потиснатите, които няма да приемат да бъдат екзекутирани по този начин в домовете си пред очите на техните семейства“.

„Вдигайте се на бунт за защита на вашето отечество, на вашия живот и на вашите деца. Рушете крепостите на несправедливостта и тиранията. Върнете си Египет“, призовават „Мюсюлманските братя“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.