Германската антиевропейска партия не успя да се възползва от гръцката криза

Франс прес

Гръцката криза можеше да бъде неочаквана изгода за германската антиевропейска партия, но тя се показа неспособна да се възползва за момента, раздирана от вътрешни дрязги, които се очаква да достигнат върха си на партийния конгрес този уикенд.

Ожесточената борба за власт, която от месеци противопоставя настоящия водач на „Алтернатива за Германия“ (АГ), професора по икономика Бернд Луке – представител на неолибералното крило във формацията – и Фрауке Петри, привърженичка на по-твърдото придържане към ценностите, заплашва да взриви партия, която доскоро бе в състояние да застраши канцлера Ангела Меркел.

Журналист от в. „Велт“ дори иронично сравни катастрофата в партията с тази в Гърция. Политологът Себастиан Фридрих определя конфликта като много тежък и намира за „много малка вероятността привържениците на неоконсервативното течение и тези от неолибералния лагер да останат заедно“. Той дори смята, че заглавието на току-що издадената му книга „Възходът на АГ“ вече е остаряло.

Доскоро всичко се развиваше успешно за партията, учредена през пролетта на 2013 г. и наброяваща днес 23 000 членове. След като малко не й достигна да влезе в Бундестага само месеци след създаването си, АГ първо направи пробив на европейските избори през май 2014 г. (6,5 процента от гласовете и 7 депутати), после потвърди позициите си, като влезе последователно в регионалните парламенти на пет провинции: Саксония (9,7 процента от гласовете), Бранденбург (12,2 процента), Тюрингия (10,6 процента), а през 2015 г. в Хамбург (6,1 на сто от гласовете) и в Бремен (5,5 процента).

Динамиката на успеха обаче се сблъска с борбата между амбициите на двама души, които са пълен антипод един на друг: от една страна, 52-годишния Луке с приветливо излъчване и език на технократ, от друга – 40-годишната Фрауке Петри, която говори като картечница и използва шокиращи изрази, осъждащи политическата коректност по отношение на имиграцията или сигурността.

Два непримирими лагера

След като в началото на миналата есен флиртуваше с 10-те процента избиратели, изразили намерение да гласуват за АГ, (което я превърна в третата политическа сила в страната след ХДС на Ангела Меркел и социалдемократическата партия, управляващи заедно страната), в средата на юни АГ не може да се похвали с повече от 5 процента.

Първоначално мълчаливата опозиция изведнъж се отприщи. „Луке е привърженик на авторитарното управление и не смее да засяга публично всички теми от политическите дебати“, заяви в началото на юни Петри. На това настоящият лидер на партията отговори като разкритикува съперничката си, че е обсебена от идеята „да го свали и самата тя да заеме председателското място“.

Възникването през зимата на антиислямското движение ПЕГИДА в крайна сметка ги раздели – Петри призова за диалог с тази група от населението, която е обезпокоена от небивалия приток на бежанци на германска земя, а Луке се затрудни да дефинира ясен курс.

Дни преди конгреса в Есен (Западна Германия), който веднъж вече беше отложен заради напрежението в партията, двата лагера изглеждат по-непримирими от всякога.

„Понастоящем не виждам възможност този конфликт да приключи, ако продължат да работят заедно в ръководството“, заяви за АФП Райнер Роле, кандидат за водачеството в партията.

„Един от лагерите ще трябва да поеме командването, тъй като е необходимо да се съсредоточим отново върху политическите си цели“, изтъква този предприемач, привърженик на Луке.

Ако Луке не успее да се наложи, „мисля, че ще напусне партията и ще основе нова“, казва политологът Себастиан Фридрих. Атакуван от Петри, но и от една още по-националистическо-консервативна прослойка във формацията, Луке вече се подготви за тази опция, създавайки вътре в партията група, наречена „Пробуждане 2015“, чието предназначение е да събере последователите му.

В понеделник, на фона на гръцката психодрама, той се опита да възкреси силно язвителната антивропейската риторика, която винаги е обединявала партията му. „Тежката отговорност за това огромно бедствие е единствено на госпожа Меркел и на никой друг (. . .). Г-жо канцлер, моля ви: Подайте оставка!“, заяви той на пресконференция в Берлин.

Колкото до партийния вестник – той призовава за единство, приканвайки привържениците да направят така, че следващия понеделник статиите в печата, посветени на конгреса в Есен, да носят едно-единствено заглавие: „АГ окончателно тегли чертата на вътрешните разпри и обявява война на утвърдените партии“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.