Ердоган и Турция вървят към някога немислимата широка коалиция

Гюлсен Солакер
Ройтерс

Ердоган произнася речта си от балкона след победата на изборите. Снимка: от екрана

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изгради кариера върху нападките срещу елита и светската традиция, ругани от мнозина от неговите вярващи поддръжници.

В разгара на политическата битка той дори обвини светските си опоненти, че се съюзяват с терористи. Но сега създадената от него Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, която е с ислямски корени, се движи колебливо към някога немислимата коалиция с опозиционната Народнорепубликанска партия /НРП/, основана през двадесетте години на миналия век от бащата на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк като пазител на светския ред в държавата.

Коалиция ПСР-НРП, след като ПСР загуби мнозинството си на изборите на 7 юни, вероятно ще бъде крехка и разединена. Според анализаторите обаче тя ще помогне за успокояването на нервните чуждестранни инвеститори и ще съживи опитите да бъде уреден проблемът с кюрдския бунт в югоизточната част на Турция, който струваше скъпо на Турция.

Съюзниците от НАТО, които искат да видят стабилна Турция на границите на Сирия и Ирак, също ще приветстват коалиция, предлагаща поне известна перспектива за стабилност. Тя също така би могла да намали някои по-радикални тенденции в управлението на Ердоган, който възприе много нападателен тон към критиците и демонстрантите и „онези, които пият своето уиски на бреговете на Босфора“.

За Ердоган обаче един съюз с НРП би могъл да бъде представен като още едно доказателство за способността на ПСР да трансформира модерна Турция като свали привържениците на светския ред от власт и сега, повече от едно десетилетие по-късно, като им предлага маслинова клонка, заяви Халил Каравели, главен редактор на англоезичното списание „The Turkey Analyst“. Партията на справедливостта и развитието не иска да изглежда като дясна партия. Те искат да бъдат възприемани като партия, която реформира Турция, заяви Каравели.

Тя наистина реформира Турция. Светската армия бе отстранена от политиката и бяха въведени социални и икономически реформи.

Ердоган, който бе в затвора през деветдесетте години на миналия век за това, че рецитирал изпълнено с религиозни символи стихотворение, се представи като пазител на консервативните мюсюлмани, мачкани от предишните светски управници.

НРП също се опита да се промени през тринадесетте години управление на ПСР, контролирайки част от светската си реторика в усилие да спечели обратно консервативните турци, които се присламчиха към Ердоган.

В коалиция обаче НРП ще откаже да подкрепи неговите планове за могъщо президентство, което той желае, откакто се оттегли като премиер миналата година. Това ще предизвика също предпазлив подход към Сирия, докато Ердоган обмисля въоръжена интервенция на границата.

Партийни представители на ПСР заявиха в частни разговори, че Ердоган може би вижда в предсрочни избори най-добрия начин да си възвърне мнозинството и да прокара конституционни промени, които да му дадат желаното президентство с изпълнителни правомощия.

Тази опция обаче изглежда малко вероятна, след като анкета миналата седмица показа, че избирателите нямат желание да променят вота си. Докато една коалиция с дясната Партия на националистическото действие ще има идеологически смисъл, представители на ПСР казват, че висшите чиновници в партията са склоннни към съюз с лявоцентристката НРП.

Избирателите на ПСР искат Партията на националистическото действие за коалиционен партньор, но ръководството и администрацията предпочитат НРП , заяви служител от ПСР. Нашите партийни лидери смятат, че коалиция с НРП е по-разумен начин за решаване на проблемите на Турция. Коалиция с НРП би могла да помогне за възобновяване на преговорите с кюрдите, преговори, срещу които националистите от дълго време се противопоставят.

Съдбата на 14 милиона кюрди в Турция е един от най-трудните политически въпроси в Турция.

Ердоган пое голям риск през 2012 г., когато започна преговори за прекратяване на продължаващия три десетилетия бунт, в който загинаха 40 хиляди души, за по-голяма кюрдска автономия. Макар преговорите да са спряни, а кюрдите да обвиняват Ердоган в отстъпление, той несъмнено вижда в мирния процес своето основно наследство.

Ердоган предупреди обаче, че Турция няма да толерира ъздаването на автономна кюрдска държава на южните си граници, а вестиците съобщиха, че той обмисля създаването на буферна зона на границата, където кюрдски милиции и ислямски бойци се борят за контрол.

Лидерът на НРП Кемал Кълъчдароглу предупреди във вторник срещу военни действия, използвайки език, който е трудно съвместим с успешни коалиционни преговори.

„Войната не е детска игра“, каза той. „Един добър политик знае, че да се държиш с хаос и война, ще доведе до катастрофа вместо до успех“, заяви той в Туитър в коментар, ясно насочен към Ердоган.

Тази страна не е играчка за вашите амбиции, заяви Кълъчдароглу. Финансовите пазари се надяват на широка коалиция, като турската лира миналата седмица да пръв път се възстанови на нивото си отпреди изборите спрямо долара.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.