Папа Франциск в Южна Америка – под знака на защитата на бедните

Папа Франциск. Снимка: от тв екрана

Папа Франциск потегля в неделя за три от най-бедните и най-малки страни в Южна Америка и ще занесе на затворници, селяни, клошари и индианци посланието си за солидарност с потиснатите и унизените.

Обиколката от 5 до 13 юли, която включва Еквадор, Боливия и Парагвай, ще е първата му в чужбина, която предприема, след като миналия месец в епохалната си енциклика „Лаудато си“ призова за защита на околната среда и бедните.

Това е и първата обиколка на аржентинския папа в испаноезичната част на Южна Америка. През 2013 г. той бе в Бразилия за младежки фестивал, замествайки предшественика си Бенедикт след внезапното му оттегляне. Очаква се да импровизира при близо 25-те речи, които се очаква да произнесе.

Тъй като Франциск сам е избрал трите страни, които сега ще посети, съветници във Ватикана заявяват, че това е истинското му „завръщане“ в родния му континент. Родната си Аржентина ще посети чак догодина.

Папата ще отиде в печално известния с насилието си затвор Палмасола – място, което на практика е град със свои собствени закони. В Еквадор той ще даде утеха на възрастни пациенти в хоспис и ще посети болни деца.

В Асунсион, столицата на Парагвай, той ще влезе в един от най-бедните квартали в страната – „Банадо Норте“, където често стават наводнения.

Здравето на 78-годишния папа, на който като млад му е изрязана част от белите дробове, ще бъде в светлината на прожекторите, защото ще трябва да се справи може би с въздействието на височинна болест при кратката си спирка в боливийската столица Ла Пас, където се намира и летището на най-голямата надморска височина в света.

За първото си европейско посещение извън Италия той избра Албания, е не някоя от политическите или икономическите сили на Стария континент. Така и този път изборът му е израз на загрижеността му за хората и страните от периферията.

„Той иска да покаже, че проблемите могат да се видят по-ясно от периферията, отколкото от центъра“, каза близък до папата съветник, пожелал анонимност.

„Той избра страните от Южна Америка, които са преживели най-голяма бедност, неравенство и трудности, но които сега са развиващи се страни от периферията на континента с впечатляващи темпове на развитие и модернизация през последните години“, каза съветникът.

Макар че Франциск ще направи някои препратки към енцикликата си – писмо на папата към хората по целия свят, според официални източници във Ватикана най-вероятно той ще си запази възможността да защити документа по време на септемврийското си посещение в САЩ, които са най критикувани и от природозащитниците.

„ВИКЪТ НА БЕДНИТЕ“

В енцикликата си Франциск поиска бързи действия за спасяване на планетата от екологична гибел и призова световните лидери да чуят „вика на Земята и вика на бедните“, които по думите му са най-засегнати от климатичните промени.

Еквадор, където той ще пристигне в неделя, зависи много от петрола и рудодобива, но същевременно се гордее с най-голямото биоразнообразие в света, включително с островите Галапагос, въз основа на които Чарлз Дарвин формулира схващанията си за еволюцията.

Лявото правителство на президента Рафаел Кореа, което въведе мерки за строги икономии след сериозния спад в цените на петрола, поддържа сложен баланс между бизнеса и опазването на околната среда.

В Еквадор, както и по-късно в богатата на природен газ Боливия, Франциск ще се изправи пред дилемата, която неизбежно присъства и в енцикликата – за отношението между икономическия растеж и опазването на околната среда. „Той няма да говори против еквадорския петрол и боливийския газ“, заяви неговият довереник, като отбеляза, че в енцикликата се признава нуждата от преходен период, в който изкопаемите горива трябва да бъдат извадени от употреба и заменени от възобновяема енергия.

ПАПАТА НА ГОЛЯМО НАДМОРСКО РАВНИЩЕ

В Боливия Франциск ще разговаря с президента Ево Моралес – един от изтъкнатите представители на блока от социалистически и антиамерикански настроени лидери в Южна Америка, който си спечели широка подкрепа с близостта си до народа, общителността си и разумното харчене на средствата, които носят богатите залежи на природен газ, за намаляване на бедността.

При 55-годишния Моралес, който през 2006 г. стана първият държавен глава на Боливия от индиански произход, икономиката отчете над 5-процентен растеж на годишна база. В същото време той одържави ключови промишлени отрасли като петролния и газовия сектор, за да финансира социални програми и строителството на нови пътища и училища. Но все пак всеки пети боливиец живее в крайна бедност.

Франциск ще остане само около четири часа в боливийската столица Ла Пас, а след това ще прекара остатъка от двудневното си посещение в Боливия в Санта Крус – един от най-бързо разрастващите се градове в страната.

Летището в Ел Алто, близо до Ла Пас, се намира на повече от 4000 м надморска височина. Столицата е разположена малко по-ниско – на 3650 м.

Според Ватикана Франциск ще реши сам дали да дъвче листа от кока, както правят много от местните, за да се справи с височинната болест, когато пристигне.

Парагвай, страна без излаз на море, има печална слава заради контрабандата и незаконното финансиране. Според Индекса за възприятие на корупцията на неправителствената организация „Трансперънси интернешънъл“ страната е втората най-корумпирана в Южна Америка след Венецуела. Докато е там, Франциск ще се срещне с няколко организации на обществени активисти.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.