Да приватизираш „Пирогов“ и основните болници – ще стане ли по-добре?

Министър Москов внесе програма за приватизация на 68 болници в страната. Този радикален реформаторски ход уплаши премиера Борисов и той го спря. Човек остава с впечатление, че Москов иска да прави реформи, а премиерът му пречи. Какво всъщност искаше да направи Москов?

Сред предложените за приватизация болници бяха Институтът за Бърза помощ „Пирогов“ и др. основни болници в страната, които имат подобни функции в други градове.

„Пирогов“ и спешните отделения в някои от тези болници приемат катастрофирали, умиращи, изпаднали в остри кризи, инфарктни състояния и т. н. И приемат за спешно лечение всякакви хора, дори здравно неосигурени.

В този смисъл играят и социална функция – лекуват и онези, които иначе не могат да се лекуват.

Лекуват не е точната дума – те спасяват живот, независимо дали с операция или без. Трябва да се отбележи, че спешни отделения и болници по света приемат и спасяват и неосигурени. У нас има съпротива и отказ да приемат такива пациенти дори в държавни и общински болници.

Какво ще стане, ако тези болници у нас се приватизират?

Една частна болница със сигурност ще отклонява пациенти, които не са здравно осигурени. Ще станем свидетели на поредица от скандали с  върнати хора с инфаркт, ранени, с бъбречна криза, умрели в линейката и на пейката пред болницата и т. н. Сигурно онези, които обичат да казват „Да си плащат!“ ще одобрят, ако ги оставят да пукнат?

В момента практиката в „Пирогов“ е изкористена – за всяка операция и манипулация искат допълнително пари от пациента. А как ще е ако стане частна болница?

По правило частните болници се правят, за да печелят. Не случайно много инвеститори у нас от строителния или месарския бизнес си построиха частни болници и точат от Здравната каса.

У нас медицината я разбират преди всичко като печалба. И министърът изглежда така я разбира. България излезе от социализма и напълно безплатното здравеопазване, за да влезе в напълно частното здравеопазване. Защото сега и в държавни и общински болници се плаща за всичко.

Сега може да изглежда чудно, но в раздела за здравеопазване на плана „Ран Ът“ (който уж бил за затриване на България) пише „Посредствена, но функционираща система”, „вдигнете заплатите на лекарите” – да не бягат, „въведете минимални такси за хората над социалния минимум” – за да се ограничи „безотговорното използване на медицински услуги” (виж тук).

Какво направи България? Направи болниците търговски дружества и създаде Здравна каса, която всички те крадат, като надписват сметките, измислят лечения и процедури и на здрави хора и т. н.

Сега се кани да приватизира и основните болници. Освен че пусна нови и нови частни болници, поради което имаме повече болници на човек, отколкото в цяла Европа (виж тук).

Ситуацията е много проста – държавните и общински болници са за бедни, частните са за богати. Така е и в Европа. Само че у нас бедните са много, богатите са малко. А и държавните, и общинските взимат пари като частни болници. И частните се увеличават без никаква регулация.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.