Довиждане, Вашингтон, здравей, Москва? Саудитска Арабия открива приятелско лице у Путин

Крисчън сайънс монитър

Владимир Путин и Мохамед бин Салман. Снимка: официален сайт

Двата добиващи петрол гиганта като че ли постигнаха миналия месец пробив в обикновено враждебните си отношения, подписвайки няколко споразумения за сътрудничество. Но несъответствията във външните им политики може да охладят новото затопляне.

Като двата най-големи производителя на петрол в света Русия и Саудитска Арабия, работейки заедно, имат потенциала да господстват на световния петролен пазар. Досега това не е станало, тъй като на пръв поглед непреодолими различия – и особено американско-саудитските отношения – ги държат на разстояние.

Но многото усмивки и сключването на споразумения миналия месец между Владимир Путин и Мохамед бин Салман, младия и амбициозен втори престолонаследник и министър на отбраната, може би говорят, че двата енергийни гиганта, подтикнати от геополитическа криза, може да сближат отношенията си.

Някои експерти виждат признаци на „възникващо партньорство“, породено от променящите се глобални ветрове, в което саудитски пари ще помогнат на Москва „да надхитри“ западните санкции, а руските оръжия, инженерен опит и дипломатическа подкрепа ще помогнат на новия саудитски крал да отбие страната си от зависимостта й от все по-малко склонните към сътрудничество САЩ.

Други обаче смятат, че макар във въздуха определено да се усеща промяна, намеренията са чисто тактически и с ограничен обхват. Налице са огромни различия, особено по важни въпроси като смяната на режима в Сирия и ядрената сделка между големите страни и отколешния саудитски враг Иран.

„В миналото отношенията между Русия и Саудитска Арабия бяха много лоши, така че и най-малкото раздвижване прави впечатление“, каза Ирина Звягелская, експерт по Близкия изток в Института по ориенталистика в Москва. „Не бих преувеличавала.

Всеки се домогва до по-добра позиция, стреми се към всякакви изгоди, каквито може да получи, но няма никакви разтърсващи промени.“ Путин и принц Салман имаха приятелска среща в кулоарите на икономическия форум в Санкт Петербург миналия месец, където подписаха шест споразумения, включително за ядрено сътрудничество, предвиждащо Русия да помогне на пустинното кралство да построи 16 ядрени реактора. Двамата също така поставиха подписите си под споразумения за сътрудничество в Космоса, инфраструктурното развитие и сделка за модерни руски оръжия.

За Кремъл усилието да установи добри отношения с важен близкоизточен играч, който дълго време отбягваше Русия, се вмества напълно в „отдавна следваната от Москва политика за сприятеляване с всеки“, смята Звягелская. Тя казва, че западните санкции са факторът, подтикващ Путин да търси нови дипломатически хоризонти и да се възползва от неудовлетвореността на арабите от САЩ, както направи с визита в Египет по-рано през годината, която също включваше финансирана от Саудитска Арабия оръжейна сделка.

„За Русия е много важно да се покаже като регионална сила, която може да преговаря с всички страни. В същото време виждаме, че много близкоизточни страни са разочаровани от политиката на САЩ и биха искали Русия да е наблизо. За саудитците става дума по-скоро за изпращане на сигнал до Вашингтон, а не за смяна на партньорите“, добави тя.

Персийски слон в стаята

Голямата ябълка на раздора е Иран. В момента Русия, Китай, САЩ, Великобритания, Франция и Германия водят преговори с Техеран за споразумение, което да сложи край на програмата му за ядрено оръжие. Всички признаци говорят, че Русия е ентусиазиран поддръжник на такова споразумение и активно се стреми към позиция, от която да се втурне към иранския пазар веднага след като изолацията на страната бъде отменена. Тя вече даде зелена светлина за сделка за продажба на ракетни комплекси С-300 на Иран и на още една за строеж на осем нови ядрени реактора в страната.

Експерти казват, че Саудитска Арабия ще смята Иран за главния враг и заплаха за съществуването си независимо дали притежава или не ядрени оръжия, а също, че се е отчуждила от САЩ заради подкрепата им за споразумението.

„Саудитците усещат, че са в ъгъла, не могат да имат вече доверие на САЩ (като противотежест на Иран), така че вадят руската карта“, казва Евгений Сатановски, председател на независимия Институт за близкоизточни проучвания в Москва.

„Мисля, че в Кремъл разбират, че това е просто голяма игра, която няма да доведе до нищо значимо.“ В Санкт Петербург Путин покани саудитския крал да посети Русия, което би било първа визита, а принц Мохамед покани Путин да повтори пътуването си от 2007 г. до кралството. Сатановски казва, че при предишното посещение на Путин в Саудитска Арабия е имало високопарни приказки за подобряване на отношенията и дори за оръжейни сделки, което така и не стана.

„Всичко това е театър. Саудитците го правят периодично; явно смятат, че ще накарат Америка да ревнува“, каза той. Сирия и Йемен Другият голям въпрос е Сирия, където Москва продължава да подкрепя обсадения президент Башар ал Асад, докато саудитците финансират бунтовниците, които се опитват да го свалят.

Напоследък се появиха спекулации, че Русия може би се раздалечава от Асад и се твърди, че е прибрала много от експертите си от обхванатата от война страна. Но неотдавна Москва потвърди подкрепата си за Дамаск и руски експерти казват, че евакуирането на руснаци от страната през последните два месеца се дължи основно на влошаващата се ситуация в сигурността.

Саудитска Арабия също така беше разгневена от липсата на подкрепа от САЩ за намесата й в съседен Йемен. Но там и политиката на Москва, която се обявява за спиране на огъня и „национален диалог“, като че ли не предлага особена утеха за саудитците.

Андрей Климов, заместник-председател на сенатския комитет по международна политика в руската Дума, казва, че грешката, която много анализатори правят, е, че разглеждат промените във взаимоотношенията в днешния свят през призмата на Студената война, приемайки, че една страна трябва да принадлежи към един или друг блок. „Реалността кара Русия и Саудитска Арабия да се сближават, да си сътрудничат по въпроси, по които могат“, заяви той.

„Саудитците разбират, че не могат да разчитат за всичко на САЩ и че има значителни предимства в развитието на отношенията с Русия.“ „Като страни не си приличаме много, но никоя от нас не споделя „западните ценности“ и не харесва да бъде критикувана от САЩ. Можем да работим заедно“, без да нарушаваме световния ред, допълни той.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.