Папа Франциск в земята на култа към Пачамама

Ройтерс

На „вещерския пазар“ в боливийския град Ел Алто изсушени ембриони на лами, за които се твърди, че носят късмет, висят пред тенекиени сергии, а знахари гадаят бъдещето по листа от кока и призовават древните духове да лекуват болестите.

Когато папа Франциск посети Боливия тази седмица, ще открие страна, която почита жертвоприношения на животни и езически култове и където отношенията между туземните общности и Римокатолическата църква са напрегнати. Първият президент индианец на страната Ево Моралес често има пререкания с църквата.

„Надявам се, че той идва с добри намерения, а не със същите нагласи като в миналото“, каза 60-годишната Луиса Киспе, която сама се определя като вещица от Ел Алто, сателитен град, кацнал над столицата Ла Пас. „Искаме културата ни да бъде уважавана“, настоя тя.

Франциск е на обиколка в Еквадор, Боливия и Парагвай, трите най-малки и най-бедни страни от Южна Америка, с послание за солидарност с онеправданите.

Според църковни лидери в Боливия посещението има за цел „помирение и обновление“. Роденият в Аржентина понтифекс, първият латиноамерикански папа, ще се опита да излекува отчуждението между местния народ и потомците на испанските колониални завоеватели, донесли католическата вяра в Боливия. Трима от четирима души в страната с 10,6 милиона население са католици.

Сергията на Киспи е една от десетките на черен път, където малки печки, на които се правят жертвоприношения към Пачамама, или Майката Земя, изпълват въздуха с благоуханен дим, а жени с бомбета и пъстри шалове се редят за лекове.

„Папата е европейски бог, не бог от Андите“, заяви една от знахарките, която не пожела да каже името си, страхувайки се от наказание от властите. „Изглежда абсурдно правителството да харчи толкова пари за посещение на папата.“

РАЗДЕЛЕНИЯ

Моралес, индианец аймара, който е президент от 2006 г., обеща при идването си на власт да управлява в полза на индианското мнозинство. Те бяха маргинализирани от управляващия елит и се превърнаха в бедни фермери, след като Испания колонизира андската страна. Бившият производител на кока нарече през 2008 г. католическата църква „инструмент за владичество, което носи несправедливост и неравенство“. Година по-късно Моралес подкрепи референдум за промяна в конституцията, която отне на католическата църква официалния й статут и обяви Боливия за светска държава.

Отец Хосе Фуентес, който помага в организирането на визитата на папата, каза, че Моралес е предизвикал неприязън към католическата църква. Той увери, че църквата уважава местните култове, въпреки че до голяма степен те са станали излишни след приемането на християнството.

Визитата на папата има за цел да помогне на боливийците да преодолеят разногласията си, каза Фуентес. „Нуждаем се от среща на местния народ и потомците на испанските колонизатори, между расите, между хората в Боливия и онези, които е трябвало да напуснат заради липса на справедливост.“

Феликс Карденас, вицепремиер за деколонизацията и привърженик на конституционните промени от 2009 г., призна, че реформите са навредили на връзките на правителството с консервативните католически ръководители.

Той обаче посочи енцикликата на папата за околната среда като потенциален мост. „Той изглежда като папа, желаещ да се погрижи за Майката Земя“, каза Карденас. „Надяваме се папата да може да бъде положителен пример за ултраконсервативните елементи на църквата тук.“

Дъвченето на кока ще бъде силен сигнал, че папата почита местните ценности в Боливия, каза Карденас, имайки предвид широко разпространения обичай да се дъвчат листата, които са мек стимулант и главна съставка на кокаина.

Ватикана съобщи миналата седмица, че папата ще реши сам дали да дъвче кока, за да избегне неразположението от високото надморско равнище на Ла Пас.

По стръмните улици на столицата почти няма признаци за напрежението между църквата и индианското население и дори правителството изглежда в помирително настроение.

Сградите са постегнати за пристигането на папата и банери, които го приветстват с добре дошъл, са издигнати из целия град. Правителството дори обяви двата дни на посещението на папата за неработни.

„Ще идем на главния път, за да го видим как слиза от Ел Алто“, каза 27-годишната Жанет Сарабия, чиято сергия на друг вещерски пазар е отрупана догоре със свещи във формата на светци и черепи.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.