Срещата на БРИКС – шанс за Путин да покаже, че не е изолиран

Катя Голубкова
Ройтерс

Властите в Уфа закриват старите сгради с фалшиви фасади за срещата на БРИКС. Снимка: Иля Варламов

Нововъзникващите пазарни икономики от групата БРИКС ще учредят банка за развитие на срещата си на върха тази седмица, която руският президент Владимир Путин се надява, че ще помогне за намаляването на западното господство в световните финансови институции и ще покаже, че Москва не е изолирана.

На срещата в далечния руски град Уфа, който първоначално е бил крепост, издигната по заповед на цар Иван Грозни, Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка смятат също така да уточнят последните подробности на съвместен фонд с валутни резерви за извънредни случаи в размер на 100 милиарда долара.

Страните от БРИКС имат дял от една пета от световното икономическо производство и 40 процента от световното население.

Съвместният фонд и Новата банка за развитие, която ще е с начален капитал от 50 милиарда долара, са основополагащи елементи в усилията им да преустроят доминираната от Запада финансова система.

„На тази среща ще започнат работа двете ни най-големи институции, което е от решаващо значение за нас да напредваме като група и да се учим един от друг. Никой не смяташе, че това ще е възможно преди една година, когато ратифицирахме предложенията“, каза бразилски официален представител, който участва в подготовката на срещата.

Източникът пожела да остане анонимен, защото не му е разрешено да обсъжда публично започващата утре двудневна среща на върха в Уфа, на около 1170 км югоизточно от Москва.

За Путин, който пренасочи вниманието си върху нововъзникващите пазарни икономики, по-специално Азия, откакто Западът наложи санкции на Москва заради ролята й в кризата в Украйна, срещата на върха е и възможност да покаже на Запада, че Русия спокойно може да мине и без него.

„В допълнение към своя икономически и прагматичен дневен ред, групата БРИКС се е превърнала във влиятелен фактор в световната политика“, заяви миналата седмица руският външен министър Сергей Лавров.

Той отрече усилията на петте страни да обединят силите си да са насочени срещу някого и похвали тяхната „важна стабилизираща роля“ в международните дела.

Единството на страните от БРИКС е важно за Путин в спора му със Запада заради Украйна, особено след като Русия получи символичния удар да бъде замразено членството й в групата на осемте най-развити индустриални сили Г-8 заради анексирането на Крим.

Независими експерти по външна политика обаче казват, че пред групата БРИКС остава още дълъг път до постигането на главните й цели, а руските връзки с Китай остават по-слабо развити, отколкото би искала Москва. Процесът по учредяване на Новата банка за развитие, която бе предложена за пръв път през 2012 г., също напредва твърде бавно.

На миналогодишната среща на върха на БРИКС в Бразилия бе договорено централата й да бъде в Шанхай, но Китай ратифицира учредяването на банката едва миналата седмица и се очаква тя да заработи най-рано догодина. Капиталът й тепърва трябва да бъде оценен от рейтингова агенция, за да може да отпуска кредити.

Възможно е по-нататък като партньори да се включат други нововъзникващи пазарни икономики като Турция, Мексико, Индонезия и Нигерия.

Очаква се съвместният паричен резерв за извънредни ситуации да заработи веднага, за да помага на страни членки ако пострадат от внезапно оттегляне на чуждестранни капитали.

Срещата на върха съвпада с форума в Уфа на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) – отбранителен съюз, в който влизат Китай, Русия, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан, а Индия и Пакистан се готвят да се присъединят.

Очаква се Путин да разговаря в Уфа и с иранския президент Хасан Рохани. Иран е със статут на наблюдател в ШОС.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.