Финален кръстопът за Гърция

в. Катимерини

Гърция е на финален кръстопът и е само въпрос на дни преди бъдещето й в еврозоната да бъде определено. Ако премиерът е искрен, че желае да останем в зоната на общата валута, тогава той трябва да постигне две почти невъзможни цели.

Преди всичко трябва да убеди европейските лидери, че „не“-то на вчерашния референдум, е всъщност „да“, че независимо от крясъците и лозунгите, от твърдия тон, той е решен да постигне споразумение и да го приложи. Той получи невероятен тласък в родината си, но почти напълно загуби доверието на европейските си колеги. Той е единственият, който знае какво точно споразумение би искал да подпише сега.

Климатът в останалата част на Европа междувременно е изключително враждебен и финансовият министър Янис Варуфакис (който по-рано днес подаде оставка, бел.ред.) отново направи най-доброто, което можа, като изгори мостовете. Европа е, както правилно казва премиерът Алексис Ципрас, клуб на компромиси. Надявам се, в името на страната, че е прав.

Но дори Ципрас да не постигне споразумението, което желае, остава въпросът дали ще бъде способен да го защити пред собствения си народ и особено пред крайнолевите радикали, които получиха превес в партията след обявяването на референдума.

Призивите за разцепление с Европа няма лесно да бъдат премахнати, нито пък е сигурно, че Ципрас ще съумее да яхне вълната независимо колко силен е излязъл от вота.

Опасявам се, но се надявам да греша, че финалното предложение, което ще бъде направено от европейския връх, няма да бъде кой знае колко различно от тези, получени от Атина преди това. Може би то ще съдържа по-твърд ангажимент за отписване на дълга, но това със сигурност ще бъде предшествано от условия и много стриктен график за изпълнение.

Каква е по-голямата опасност? Че часовникът ще продължи да тиктака без да има някакъв пробив и Гърция ще се подхлъзне извън еврозоната. Затварянето на банките беше началото на този хлъзгав наклон. Ако в рамките на няколко дни не бъде постигнато споразумение, ситуацията в икономиката ще се влоши много бързо и гневните граждани ще започнат постепенно да свикват с идеята за завръщане на драхмата.

Сметката ще продължи да расте, както за Гърция, така и за партньорите й, и вторите ще трябва да ни предоставят още 50 милиарда евро, за да ни помогнат да не потънем – нещо, което изглежда изобщо не желаят да направят – а ние ще трябва а се справяме със строгите условия и мерки, които ще вървят заедно с това.

Европейците трябва да решат дали искрено искат Гърция да бъде част от сърцето на Европа. Дори и да е така, Ципрас ще трябва да направи крачка и да вземе свои собствени твърди решения. Точно сега той има власт не само да прави нужното, за да задържи Гърция в еврото, но и да ни отведе към драхмата, прехвърляйки вината върху други. До няколко дни ще знаем какво ще реши. Да се надяваме, че вредата, нанесена междувременно, може да бъде поправена.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.