„Не“-то на референдума срина всичко

Нищо здраво не остави унищожителният отговор „не“ на референдума в неделя в Гърция, на който 61,3 на сто от избирателите отхвърлиха предложените от кредиторите мерки.

Допитването срина преди всичко старата политическа система. Мигновената оставка на Андонис Самарас от лидерския пост на партията Нова демокрация е най-значимата индикация за това.

То разобличи европейските лидери като яростни противници на страната и хвърли в празното пространство усилията им да убедят гръцкия народ, че ако каже „не“ на предложенията на германските и останалите кредитори, те за отмъщение ще ни изхвърлят с ритници от еврозоната. Народът ни обаче вместо да се уплаши, ги „заплю“, като отхвърли шантажа, който те се опитваха да приложат.

Народът орезили в уникална степен всички без изключение социолози и политилози, които дори в проучванията си, обявени непосредствено след затваряне на урните, говореха, че гласувалите с „не“ ще надделеят с малко, с два-три пункта, без да изключват при това победа на тези, пуснали бюлетина с „да“.

Но гласовете „не“ сринаха всичко и надделяха с 22,6 пункта разлика.

Очевидно смятайки, че може да се възползва от вота и да се върне на власт, старата политическа система превърна една предварително загубена битка в „борба в името на всичко“.

Системата обаче бе длъжна да разбере, че е невъзможно мнозинството от гръцкия народ да приеме с гласа си по-нататъшно обедняване, колкото и този народ да се страхуваше от унищожителната пропаганда вътре и вън в страната. Старата система не загуби само битката. Тя преди всичко пропиля сериозни резерви от политическия си капитал. Как избирателите да повярват, че Константинос Мицотакис и Костас Симитис, и двамата политици в пенсия – единият от двайсет, а другият от над десет години, може да убедят днешните избиратели да застанат редом с тях.

А Костас Караманлис? Йоргос Папандреу, Васо Папандреу, Янис Папандониу и останалите от тази категория политици в пенсия дали е възможно да убедят или дори да изплашат днешните гласоподаватели. Те са пенсионери от политиката.

Костас Караманлис пропиля политическия си капитал, като драстично ограничи периметъра си на действие. Той вече не става за нещо сериозно. Така, въпреки мобилизацията на всички резерви от системата, процентът на гласувалите с „да“ не достигна дори 39 на сто. Този процент бе ограничен до тези, имащи интерес да запазят статуквото, като приемат условията на кредиторите.

Към тях трябва да се причислят и онези, изпаднали в паника, гласували с „да“, за да не би държавата да им вземе спестяванията.

(Гръцкият премиер Алексис) Ципрас обаче спечели референдума и естествено сега никой не говори за измислената дилема евро или драхма. Премиерът, излязъл от тази битка по-силен, обяви, както и преди референдума, че ще се стреми възможно най-бързо да постигне споразумение с германците. Те от своя страна реагираха доста остро, но Берлин в крайна сметка разпореди извънредна среща на върха по темата „Гърция“.

Плесницата от 61,3 на сто бе много силна по бузата на европейците. С погрешните си информации от посолствата в Атина лидерите на големите държави от еврозоната не само излъгаха себе си за евентуална победа на гласувалите с „да“, но и целия стар континент, тъй като се изложиха с отстояваната от тях позиция. Но те откъде да знаят, че тези гърци биха отхвърлили с такъв съкрушителен процент от над 61 на сто условията на кредиторите.

Колкото до срещата на върха, шансовете за принципен политически подход при постигане на споразумение изглеждат по-големи. Същността е в това, че оттеглянето на крайния привърженик на меморандумите Андонис Самарас, вероятно ще доведе до предефиниране на политиката на Нова демокрация от страна на преходния й лидер Евангелос Меймаракис на този етап.

Партиите „Потами“ (Реката) и ПАСОК, крайни прогермански сили, заедно не разполагат дори и с 10 на сто от гласовете. Ако Нова демокрация бе отстранена от Берлин, то „Потами“и ПАСОК не струват нищо.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.