Проект за извънреден закон в Египет затяга контрола над медиите

Асошиейтед прес

След поредица от шокиращи екстремистки атаки, египетското правителство прокарва спорен нов закон за борба с тероризма, който предвижда специални съдилища за тероризъм, съкращаване на апелативния процес, по-големи правомощия на полицията за задържане и затвор за журналисти, които съобщават информация за нападения, различаваща се от официалната правителствена линия.

Законопроектът породи опасения, че властите се възползват от силния обществен шок от дръзките нападения миналата седмица, за да възкресят практически в новия закон прочутите специални извънредни правомощия, които бяха в сила десетилетия, докато не бяха отменени след свалянето на авторитарния президент Хосни Мубарак през 2011 г. Вместо да преразгледат политиките за сигурност след нападенията, властите предпочетоха да хвърлят вината върху медиите, които уж деморализирали войниците, и върху бавността на съдилищата.

Законопроектът не е публикуван официално, но изтече в египетските медии. Съдебен служител, запознат с документа, състоящ се от 55 члена, потвърди съдържанието му пред Асошиейтед прес. В момента законопроектът е в процес на преглед, така че не е ясно кога ще бъде обнародван и дали може да бъдат внесени промени. Тъй като Египет няма парламент от над две години, законите се издават с укази от президента Абдел Фатах ас Сиси, след като минат през кабинета. В отсъствието на парламент каквито и дебати да има, те са предимно чрез медиите или при закрити врата.

Изтеклият вариант на текста предизвика възмущение и искания за промени в него от профсъюза на египетските журналисти и от висши съдии. „Бедата е, че сега властите са решили да наказват онези, които носят новините, а не отговорните за катастрофите“, каза за Асошиейтед прес Халед Балши от Прес Синдиката. Правителството „иска удобни медии, като в Северна Корея“, заяви той.

Комитетът за защита на журналистите твърди, че в Египет има поне 18 журналисти зад решетките, и обвинява правителството, че използва националната сигурност като претекст за потъпкване на свободите.

„Осъждането на затвор заради публикуване на новини по която и да било тема, включителбно версията на правителството за обществените събития, противоречи на самата конституция на Египет и е в разрез с всякакви стандарти за свободни медии.

Основната функция на журналистите във всяко демократично общество е да контролират поведението на властите и Египет не прави изключение“, заяви Шериф Мансур от неправителствената организация, базирана в Ню Йорк. Законопроектът „още повече засилва възможността на властите и тяхната практика да смазват критичните и независимите гласове в страната“, смята той.

Законопроектът обаче беше приветстван от египетските политически партии и други обществени фигури като крайнонеобходим инструмент за борба с насилието, което нараства, откакто армията свали от власт президента ислямист Мохамед Морси преди две години.

Правителството одобри законопроекта миналата седмица – два дни, след като главният прокурор Хишам Баракат беше убит при взрив на кола бомба в елитен квартал на Кайро. Същия ден ислямистки екстремисти предприеха атака в няколко направления, като се опитаха да завземат град в Северен Синай, извършиха самоубийствени атентати срещу армията и водиха сражения в продължение на часове.

При следващата задължителна стъпка Държавният съвет – съдебен орган, който трябва да проверява законопроектите и съветва правителството по правни въпроси, който направи преглед на проектозакона и направи някои промени, главно по искане на правителството, каза съдебният служител, който е член на съвета.

Тези поправки втвърдили някои положения, включително въвеждайки лишаване от свобода за всеки, който записва или излъчва каквито и да било съдебни процедури по дело за тероризъм без разрешението на съда. Служителят настоя да не се посочва името му, тъй като не е упълномощен да говори пред медиите. Сега правителството ще обмисли дали да внесе някакви промени, поискани от магистратите, чиито мнения не са задължителни.

На погребението на Баракат видимо разгневеният Сиси заяви, че съдилищата трябва да действат по-бързо. „Оставили сме всичко на вас, на правосъдието! Оставили сме всичко на вас от две години! Моля, умолявам ви, искаме бързи съдилища и бързи и справедливи закони. Процесите и законите не вършат работа по този начин и при тези обстоятелства! Това може да върши работа при нормални хора, но не и при тези! Само бързи закони ще свършат работа!“, крещеше Сиси.

Телевизионни репортери подражаваха на неговия гняв и призоваваха за бързо изпълнение на смъртните присъди, издадени срещу ислямисти, включително Морси.

Правителството също така агресивно се нахвърли срещу чуждестранните медии, които бяха обвинени от представители на властите и от продържавни медии, че преувеличили мащаба на нападенията в Синай. Говорителят на армията предупреди да не се използват информациите на чуждестранни медии, външното министерство на брифинг призова чуждестранните репортери да избягват използването на термини като „ислямисти“ или „джихадисти“ и предложи, в документ, раздаден на репортерите, вместо това да използват думи като „терористи“, „диваци“ и „разрушители“.

Проектозаконът гласи, че „всеки, който възнамерява да публикува новини или изявления за терористични нападения по начин, който се различава от официалните комюникета на съответните власти, се наказва със затвор не по-малко от две години“. По-ранна версия гласяла, че за да бъде наложено наказание, новините трябва да бъдат неверни, но думата „неверни“ била заличена, уточни съдебният служител.

Законопроектът ще създаде специални съдилища, които да разглеждат дела за тероризъм. Той също така премахва едно от двете нива на обжалване, които в момента са позволени при наказателни дела, и съкращава сроковете за обжалване от 60 на 40 дни.

Той също така създава нова категория задържане – „ограничаване“, което означава, че полицията може да задържи някого само въз основа на подозрение без доказателства за престъпление за 7-дневен срок, който може да бъде продължаван от прокуратурата неограничен брой пъти.

Проектозаконът също така дава на президента правото да въвежда полицейски час и да евакуира жители от даден район за период от шест месеца с одобрението на правителството. В него се казва, че употребата на сила от служителите на закона не може да бъде оспорвана, ако е с цел да се защитят от непосредствена опасност и е пропорционална.

Правозащитникът Мохамед Зари, специализиран в в правните реформи, смята, че неясните условия в този член ще осигурят безнаказаност на злоупотребите. „Да се твърди, че имаме правен вакуум, означава да се заблуждава обществеността. Египет няма нужда от нови закони. Фактът, че все повече се разчита на извънредни закони, е главната причина за слабата ефективност на службите за сигурност“, заяви той.

Висшият съдебен съвет на Египет, който се състои от 13 висши съдии, възрази пред правителството срещу създаването на специални съдилища за тероризма и съкращаването на времето за обжалване.

Съдия, който не е член на съвета, но е високопоставен в съдебната система, заяви за АП, че създаването на специални съдилища лишава подсъдимите от правото на справедлив процес. Той определи законопроекта като „полуготов“, като заяви, че е написан тромаво. Той се съгласи да сподели съмненията си при условие да не бъде посочено името му, защото съдиите по традиция се въздържат да говорят пред медиите.

Той също така настръхна от намека, че засилващият се тероризъм се свързва с бавността на съдебните процеси. „Сякаш съдебната система е виновна“, каза той. „Не това е причината. Искат ли да стигнат до истината или просто целта им е да си отмъстят да даден заподозрян?“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.