Унгарски камшик за журналистите: искате ли информация – плащайте

Виктор Орбан. Снимка: ЕПА/БТА

Унгария въведе ново рестриктивно законодателство, свързано с достъпа до публична информация. Правителството на Орбан все повече затруднява работата на медиите, бият тревога неправителствени организации.

Журналистите отдавна се оплакват, че властите правят всичко възможно, за да им затруднят достъпа до информация. Най-честият повод да се откаже предоставянето на сведения е чиновническото обяснение, че данните са поверителни. Но през последните месеци тези твърдения бяха опровергани благодарение на решенията на съдилища, към които са се обърнали някои редакции.

Сега правителството реши, че част от правителствените документи няма да се предоставя нито на журналисти, нито на граждани. Законът за достъп до публичната информация бе прокаран през парламента само за 11 дни, което като за унгарските стандарти си е направо светкавично. Ако президентът Янош Адер го подпише, за да получи публични документи, заинтересованият ще трябва да плаща предварително.

Правителството обяснява, че събирането на публична информация чувствително натоварва чиновниците, затова тези, които искат такава информация, са длъжни да покриват разходите за предоставянето й. А колко ще струва това, засега не се знае.

Янош Лазар, шефът на канцеларията на премиера Виктор Орбан, неотдавна убеждаваше, че въвеждането на заплащане е абсолютно необходимо , тъй като понякога от чиновниците искали много информация и предоставянето й отнемало много време.

Но тези аргументи не звучат убедително за международните организации. „Създаването на нови пречки всъщност е ограничаване на достъпа до публична информация. Това е в противоречие с фундаменталното право, нарушение е на договора за ЕС“, казва за „Газета виборча“ Миклош Легети от унгарския клон на „Трансперънси интърнешънъл“. Лигети добавя, че това не е първият опит, който се прави в тази насока. ФИДЕС, който е на власт от 2010 г., през 2012 г.

вече ликвидира институцията на омбудсман за опазване на данните и достъпа до информация. Година по-късно бяха приети наредби, позволяващи учрежденията да отказват да дават информация, ако тя е „прекалено подробна“ и предоставянето й е твърде трудоемко. Като чиновниците могат сами да решават дали това е така.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа твърди, че новият закон има за цел преди всичко да затрудни работата на журналистите. Още повече, че те нямат лесен достъп до данни, свързани дори със сътрудничеството на правителството с Европейския съюз. Според новите принципи чиновниците на равнище местно самоуправление и на правителствено ниво ще трябва всеки път да искат съгласие от Брюксел, когато например журналист или обикновен гражданин иска да научи нещо за отчитането на проекти, финансирани от ЕС.

През миналите години в Унгария избухнаха много скандали, свързани с финансирането на европейските фондове. Брюксел дори замрази някои от тях. Един от най-нашумелите случаи бе фаворизирането на една от фирмите, които строят унгарските магистрали, близко свързана с управляващата партия ФИДЕС.

Правителството на Орбан не само се старае да ограничи достъпа до информация, но и безпардонно се държи с организации, което са критични към него. Миналата година данъчни инспектори претърсиха заедно с полицаи офисите на няколко неправителствени организации, занимаващи се с правозащитна дейност. Орбан и Лазар многократно намекваха, че те може би са извършили данъчни измами. Преди всичко обаче ги обвиняваха във връзки с опозицията (това така и не се потвърди). Преди няколко дни прокуратурата прекрати делата срещу тези организации, след като не откри в дейността им нищо престъпно.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.