Безогледният шпионаж на САЩ наруши диалога с Европа

В Берлин цари голямо възмущение от безогледния шпионаж на Агенцията за национална сигурност /АНС/ на САЩ. Във Вашингтон питат: какъв ви е проблемът? Пропастта между тях изглежда по-голяма от когато и да било.

* * *

Германско-американските отношения днес не са много добри. Макар и висшите етажи на властта в Берлин да се говори, че политическото сътрудничество от доста време не е вървяло така гладко като сега, германската общественост все повече се учудва от действията на стария приятел на Германия.

Не минава и седмица без разузнавателната служба АНС да влезе в новините. „Колекционерската й страст“ изглежда не знае граници, тя жадно изсмуква всяка информация, до която успее да се добере, като не е пропуснала дори германското министерство на земеделието. Шпионирани са и журналисти, както тези дни съобщи списание „Шпигел“, имайки предвид собствения си опит.

Човек може да погледне на това с чувство за хумор, както направи председателят на Германската социалдемократическа партия и министър на икономиката Зигмар Габриел, чийто телефонен номер се оказа в списъка на „селекторите“ на АНС. В действителност обаче става дума за невероятен скандал. Извънреден случай в германско-американските отношения, в който за толкова кратко време бе проиграно толкова много доверие.

На проблема може да се погледне и технически. В Берлин политиците и висшите държавни служители започват да се въоръжават с криптиращи телефони. Вече не си говорят чрез обществените телекомуникационни мрежи, а вероятно скоро ще започнат да се срещат за поверителните си разговори и под открито небе, в зоопарка или в Груневалд /гориста местност в Западен Берлин/.

И то не защото руснаците или китайците може да подслушват, а от страх от американците и британците. Британците ли? Да, тяхната тайна служба Център за правителствени комуникации /GCHQ/ според всички експерти е по-необуздана и от АНС.

Можем да се запитаме и какви са политическите поуки от всичко това? С този въпрос усърдно се занимава Комисията за разследване дейността на АНС към германския Бундестаг.

Депутатите искат да знаят: функционира ли наблюдението на канцлерството на Федералното разузнавателно управление? Разполага ли парламентът с достатъчно правомощия за контрол? И още: Не се ли оказахме всички твърде наивни? САМО ДА НЕ ТЕ ХВАНАТ! Да отидем от другата страна на Атлантика.

За разлика от Берлин във Вашингтон се сблъскваш не с объркване, а по-скоро с неразбиране. За какво е целият този шум? В американската столица мнозина се питат как германските преговарящи са могли изобщо да вземат насериозно Споразумението за забрана на взаимния шпионаж.

Споразумение, каквото Америка няма с никоя друга страна по света и каквото Германия поиска да сключи със страната, в която бяха планирани и подготвени атентатите от 11 септември 2001 г.? Невероятно! Да, германците действително са били наивни, смятат тези, които професионално се занимават със специалните служби.

Естествено, шпионажът е незаконна дейност и в Америка, посочват те. И който бъде хванат, отива в затвора. Но същевременно това било международно приета практика, извършвана от всяка страна.

Разговорите за „службите“ във Вашингтон често приключват с тежка въздишка и думите: Хей, пораснете най-накрая! Един човек от службите, който се е издигнал до най-висшите им нива, каза следното: „Германия е важна страна. Въпреки че е добър приятел, германските и американските интереси невинаги се припокриват. Има моменти, когато германската политика се отклонява от това, което биха искали американците. Сведенията в тази посока са полезни за вземащите решенията във Вашингтон“. Толкова просто стоят нещата по думите на човека от службите.

По-нататък: „Става дума за информация, която не бихме могли да получим по друг начин, за която обаче смятаме, че ни трябва“. И накрая поантата: „Не шпионираме лошите, шпионираме интересните“.

Ние не правим това, кълнат се от своя страна висши германски служители, които наистина би трябвало да са запознати с въпроса. Не шпионираме американците по същия начин. С други думи – на покрива на германското посолство във Вашингтон няма насочени към Белия дом антени.

По всичко личи, че тук не става дума само за разлика в могъществото, парите и ноухау. В много по-голяма степен се сблъскват различни начини на мислене и мирогледи. Едно е ясно – трансатлантическият диалог трябва спешно да бъде съживен. Но това няма да стане, когато всички си говорят по защитени телефонни линии. Германският президент трябва да включи тази тема в дневния ред на посещението си във Вашингтон през октомври.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.