Какво точно предложи Ципрас на кредиторите

Алексис Ципрас. Снимка: от тв екрана

Гърция предаде съставен от 13 страници план за реформи на европейските си кредитори, който да послужи като основа за отпускането на нов спасителен пакет на стойност 53,5 милиарда евро, насочен да спаси страната от банкрут. Ето основните точки в пакета, който ще бъде обсъден от гръцкия парламент:

БЮДЖЕТНИ ЦЕЛИ:

Гръцкото правителство обещава да се придържа към целите за бюджетен излишък, което значи правителството да печели повече от данъци отколкото харчи, а именно 1 процент за тази година, 2 процента за 2016 г., 3 и 3,5 процента за 2017 г. и 2018 г.

РЕФОРМА НА ДАНЪКА ВЪРХУ ПРОДАЖБИТЕ:

Предложенията включват повишаване на редица данъци, включително 23 процента ДДС за ресторанти и кетъринг, намалена ставка от 13 процента за основните хранителни продукти, енергията, хотелите и т.нар. „супер намалена“ ставка от 6 процента за стоки като лекарства, книги и театър – вероятно подобаващо за страна, основоположник на драмата. Новите данъчни ставки влизат в сила от октомври.

Нещо повече, специалните данъчни облекчения за островите на страната – привлекателни магнити за туристите – ще бъдат премахнати. Само най-отдалечените острови ще запазят така желаните данъчни облекчения.

ФИСКАЛНА РЕФОРМА:

Военните разходи ще бъдат намалени със 100 милиона евро тази година и с двойно повече през 2016 г. Корпоративният данък ще бъде увеличен от 26 на 28 процента и земеделците ще загубят преференциалното данъчно облагане и субсидиите за гориво. Правителството ще затегне мерките спрямо данъчните длъжници.

Огромната корабоплавателна промишленост на страната също ще се сблъска с повишаване на таксата за тонаж и прекратяване на специалните данъчни условия за сектора. Данък лукс ще бъде разширен, така че да включва плавателните съдове за забавления, дълги над пет метра, и ставката ще нарасне от 10 на 13 процента.

ПЕНСИОННА РЕФОРМА:

Правителството обмисля реформи, чрез които да спести 1 процент от брутния вътрешен продукт /БВП/ от намаляване на разходите за пенсии през 2016 г. и след това. Мерките за постигане на тези цели включват премахване на ранното пенсиониране и стандартизиране на пенсионната възраст на 67 години до 2022 г., като изключение се прави за хората, изпълнявали тежка категория труд, и за майките на деца с недъзи.

Социалните пенсии ще бъдат по-добре насочени, а допълнителните пенсионни фондове ще бъдат финансирани от вноски на самите служители. Привилегии като фонда за солидарност ще бъдат постепенно премахнати, а здравните вноски на пенсионерите ще бъдат увеличени от 4 на 6 процента средно. Предвиждат се и други реформи, които да направят пенсионната система по-устойчива, включително ревизия на пенсионните вноски за самоосигуряващите се лица.

РЕФОРМА НА ДЪРЖАВНИЯ СЕКТОР:

Властите ще формират работните заплати в държавния сектор, така че те да бъдат в низходяща траектория до 2019 г. и да подобават на „уменията, представянето и отговорността“ на персонала. Бонуси като премията за отпуск и изплащана сума за транспортни разходи ще бъдат изменени, така че да отговарят на европейските норми.

Представен ще бъде и план за връщане на работа на служители от държавния сектор на постове, където тяхната работна ръка е нужна. Нов стратегически план за борба с корупцията също ще бъде начертан до края на този месец, а ново законодателство ще направи по-прозрачно финансирането на политическите партии и ще предпази от политическа намеса разследването на финансови престъпления.

ДАНЪЧНО УПРАВЛЕНИЕ:

Правителството ще създаде автономна данъчна служба и ще задейства реформи, отнасящи се до събирането на данъци, борба с данъчните измами и мерки срещу контрабандата на гориво.

ФИНАНСОВ СЕКТОР:

Изменения в законите за несъстоятелност на страната ще се опитат да накарат длъжниците да изплащат кредитите си, а консултанти ще помагат за справянето с лошите кредити. Ще бъдат направени и стъпки за насърчаване на инвеститорите да държат парите си в гръцки банки.

ПРОДУКТОВ ПАЗАР:

Правителството ще отвори затворени професии като тези на инженерите, нотариусите и съдебните пристави. Ще бъдат създадени закони, насочени към премахване на бюрокрацията и улесняване на получаването на бизнес лицензи, като същевременно ще бъде реформиран газовият пазар.

ПРИВАТИЗАЦИИ:

Правителството ще разгледа продажбата на държавни активи и ще започне процес на приватизация на електрическата компания, регионалните летища и пристанища, включително в Пирея и Солун.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.