Русия се обръща към Китай, но може да изпадне в нова зависимост

Владимир Путин и Си Цзинпин. Снимка: БТА

Състоялата се в Уфа среща на върха на БРИКС и на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) е сред основните теми в руската преса днес. Повечето вестници информират подробно за обсъжданите теми и приетите документи, но коментарите са малко.

Изключение прави „Независимая газета“, като се спира на личната среща на президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Цзинпин в кулоарите на форума. Двамата обсъдили проблема за евразийската икономическа интеграция и стигнали до извода,че най-удобен форум за реализацията на този проект ще стане ШОС.

Наблюдателите в Пекин нарекоха това решение стратегическо, пише вестникът. Но то поставя Москва пред избор: съгласявайки се на проект, роден в Пекин, тя рискува да загуби влиянието си над азиатските членове на ОНД.

Лидерите на двете държави говориха за това как да се установят по-тесни връзки между Икономическия пояс на Пътя на коприната и създавания сега от Путин Евразийски икономически съюз (ЕАИС), казал по този повод високопоставеният китайски дипломат Гуй Цуню, цитиран от вестника.

Официално лице трябва да говори с обтекаеми фрази. Всъщност става дума за формиране на общо икономическо пространство между Китай и Русия. Идеята е амбициозна. Но тя отговаря на потребностите на двете страни в този момент.

Макар вниманието на световните медии да е приковано преди всичко върху срещата на върха на БРИКС („петорката“ Китай, Русия, Индия, Бразилия и ЮАР), провеждаща се паралелно в Уфа, то за Кремъл, когото САЩ се опитват да изолират, групировката ШОС придобива все по-голямо значение.

Обръщането на Изток, укрепването на партньорството с Китай може да стане доста ефикасен отговор на усилията на американците, пише авторът на „Независимая газета“. Цитира се и мнението на сътрудника на руския фонд „Карнеги“ Александър Габуев, че при днешните обстоятелства в света „ШОС е ключов инструмент в ръцете на Москва за укрепване на нейните международни позиции“.

В Пекин разглеждат свързването на (китайския проект) Пътя на коприната и (руския) ЕАИС както от военностратегическа гледна точка, така и от гледна точка на завоюването на пазарите в бившите съветски републики за Китай. Както отбелязва китайският вестник „Глобал таймс“, издаван от комунистическата партия, в случай, че САЩ се опитат да блокират доставките на петрол и суровини в Китай по море, Пътят на коприната през Централна Азия и Русия все пак ще остане отворен. Това е жизнено важно.

„Независимая газета“ посочва и още един, даже по-съществен за КНР, икономически аспект. Проектът „Един пояс – един път“ носи, по същество, глобален характер. Той обхваща 60 процента от населението на света, което произвежда 29 на сто от световния брутен продукт. Това е план за обединяване на пътищата, търговията, свободния валутен обмен, контактите между хората, включващ Евразия, Тихия, Индийския и Атлантическия океан.

Сухопътният маршрут през Централна Азия, Русия, Беларус към Полша е само едно от неговите разклонения. И Китай без колебание използва своите възможности, за да се утвърди на пространството на бившия СССР. А Русия не може да се противопостави с нищо съществено на мощта на своя партньор.

Вестникът цитира руския икономически експерт Светлана Глинкина, която отбелязва, че Русия зависи 4,5 пъти повече от Китай, отколкото Китай от Русия заради своята недиверсифицирана икономика и много по-малките си финансови ресурси. Така, добавя тя, „Русия ще се окаже неконкурентоспособна в този пояс, макар че Пекин съвсем не желае да ни причини вреда“.

Затова Москва се отнася подозрително към инициативата на Пекин. Китай постепенно замени Русия като главен доставчик на стоки и инвестиции в Централна Азия, констатира британският „Файненшъл таймс“. А „Независимая газета“ цитира руски чиновник, който признал, че „интересите на Русия и Китай не винаги съвпадат“. Но Москва не може да си позволи да остане встрани от китайския проект.

Московският вестник „Ведомости“ обръща повече внимание на срещата на петорката БРИКС и особено на потвърденото в Уфа тяхно решение да създадат собствени международни финансови институции. БРИКС създава аналози на Световната банка (СБ) и на Международния валутен фонд (МВФ) – Нова банка за развитие (НБР) и Пул за условни валутни резерви (ПУВР) на БРИКС.

Зад тяхното създаване стои неудовлетворението на петте страни от участието им в глобалното финансово управление, най-вече чрез Световната банка и МВФ. Така страните от БРИКС отправят предизвикателство към „несправедливата вътрешна система на управление в СБ и МВФ“, обяснява китайският всекидневник „Женмин жибао“, цитиран от „Ведомости“.

Новата банка за развитие на БРИКС ще тръгне с капитал от 50 млрд. долара, който впоследствие ще бъде увеличен на 100 милиарда. Тя ще предостави първите си кредити през април 2016 година. Главният акцент ще бъде финансирането на инфраструктурни проекти, но мандатът на банката ще бъде много широк. Така страните от БРИКС ще се обръщат за помощ един към друг, за да си отпускат кредити на по-изгодни условия, пише „Ведомости“, цитирайки финансови експерти.

Независимо, че създават собствени алтернативи, страните от БРИКС си остават обезпокоени от действащите международни финансови институции, отбелязва вестникът. В Уфа те призоваха САЩ най-после да ратифицират пакета от реформи на МВФ, които имат за цел да засилят ролята на нововъзникващите икономики и развиващите се пазари във фонда. Иначе това „подкопава доверието към МВФ, неговата легитимност и ефективност“, се казва в приетата в Уфа декларация на БРИКС.

Целта на създаването на новите наднационални структури, обединяващи петте най-големи развиващи се икономики, не е в създаването на алтернативи на СБ и на МВФ, а именно в засилването на натиска над тях, за да бъдат заставени те да извършат реформи и да се засили присъствието на „новите“ в тези организации, обяснява „Женмин жибао“.

Западните страни често казват на Китай: „С нас или против нас“, но той нито е с тях, нито е против тях, казва китайският експерт по БРИКС Чжу Цзъцзин, цитиран от „Ведомости“. „Китай приема съществуващия ред и в същото време се опитва да го измени. И за Китай ще бъде по-добре да прокарва тези промени заедно с БРИКС, отколкото самостоятелно“, заключава китайският експерт.

Още по темата: Новият Източен блок – Китай, Русия и Индия обединяват сили

Новият Източен блок – Китай, Русия и Индия обединяват сили, гласи заглавието на статия в сп. „Нюзуик“ за срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество /ШОС/.

Изданието отбелязва, че тази практически неизвестна за Запада международна организация скоро ще включва членове, представляващи половината население на света. „Ако надеждите на водещите й поддръжници – особено Русия – бъдат, реализирани, 15-тата среща на върха на ШОС в руския град Уфа, ще ознаменува момента, в който тази слабо известна в миналото организация ще започне да изисква много по-голямо внимание от Запада“, коментира „Нюзуик“.

В материала на автора Анди Дейвис се отбелязва, че ШОС възнамерява да покани за пълноправни членове Индия и Пакистан, които да заемат място редом до Русия, Китай, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Киргизстан.

Посочва се също, че идеята зад тези покани е да се разшири влиянието на ШОС в Южна Азия. „Това подсилва претенциите й, че е противовес на доминираните от Запада международни институции, които господстват от края на Втората световна война. Но ако предстоящото разширяване на ШОС е сигнал за сериозна стъпка към многополюсен световен ред, то това е пътуване, което обещава да бъде дълго и трудно, с достатъчно възможности някои от пътниците да тръгнат по свои различни пътища“, пише в материала на „Нюзуик“.

В статията се цитират и мненията на редица наблюдатели. Според един от тях, преподавателят по политология в Колумбийския университет Александър Кули, която и интерпретация на евентуалните събития в Уфа да се наложи, тази организация и другите като нея ще продължат да приковават вниманието на западните наблюдатели поради постоянното им подозрение, че световният ред бавно се променя. „Усеща се както в академичните, така и във външни среди, че има любопитство – как би изглеждала могъща, незападна организация?“, каза Кули. „По какво ще се различава. Колко ефективна ще бъде тя“, отбелязва американският политолог.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.