Храм в България по-стар от пирамидите

Централното и най-високо място на светилището има форма на пресечена пирамида. Снимка: сп. Фокус

За учените това е сензация: при разкопки в светилището на митичния гръцки певец Орфей те попаднаха на слой от каменно-медната епоха (4300 – 2200 г. пр. Хр.). Там намериха както култови предмети, така и останки от постройки. Те доказват ранния произход на храма от някогашна Тракия. Култовото място е близо до село Татул, недалеч от град Кърджали, на около 250 км югоизточно от София. „Преди 6000 години на това място е възникнало светилище”, твърди българският археолог Николай Овчаров.focus_logo.gif

„Тук е имало жертвоприношения на елени и диви прасета”, убеден е обичаният в България професор, наричан „Индиана Джоунс”. От бронзовата епоха произлизат повече от 30-те жертвени олтара, на които е предсказвано бъдещето. Овчаров смята, че през второто хилядолетие преди Христа на това светилище е бил почитан и митичният певец Орфей.

Забележителният гроб на Орфей

Светилището е изградено през каменно-медната епоха в естествените скали. През бронзовата епоха хората са придали на най-големите камъни определена форма. Те са издълбали с длето скалите на хълма в пирамидална форма, но пирамидата е била без връх. Вътре е направена забележителна огромна гробница. Предполага се, че това е символичният гроб на Орфей. На южната страна на скалата има втори гроб със страничен отвор. При ритуалите виното е течало в малките канали по края му.

Осем големи каменни стълби водят от „гроба на Орфей” към тракийски храм с олтар в скалите. Намира се само на няколко метра под пресечената пирамида. Храмът има почти квадратна форма и е построен от огромни камъни. Запазен е до шестметрова височина. Целият „свещен хълм” край Татул е ограден от каменна стена.

Първият открит надземен храм в Тракия

Много народи са оставили следи на Балканите след античността. Сред тях са и траките. През античността техните племена се заселили на Балканите, където е била Тракия, обхващала части от днешна Румъния, България, Гърция и Турция. Според Овчаров светилището на Татул е първият надземен храм в Тракия, открит досега.

Култовото място на Орфей в източната част на Родопите е било използвано до началото на пети век след Христа. След това траките приемат християнството. Цивилизацията им упада, защото не са притежавали нито писменост, нито народностна памет.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.