Година след войната в Газа няма възстановяване, бъдещето изглежда трудно

Ройтерс

Главният пешеходен тунел между Израел и ивицата Газа в Ерец. Снимка: ЕПА/БТА

Али Уахдан, учител по математика от Газа, загубил съпругата си, 11 роднини и крака си при израелска бомбардировка в град Бейт Ханун в северната част на ивицата по време на войната през 2014 г. между Израел и Хамас.

Близо 12 месеца по-късно лекарите решили да ампутират и другия му крак. Това напомня по жесток начин, че от края на 50-дневната война за него не е имало особен напредък. В почти всички аспекти животът и перспективите му са се сринали.

„Войната свърши, но моята трагедия – не“, каза бледият 36-годишен мъж, който се придвижва с моторизирана инвалидна количка. „Последната година ми мина в ходене по болници“. „Допреди година бях учител и стоях пред моите ученици. Днес съм безпомощен, не мога да помогна дори на децата си“.

Войната приключила. Но и от двете страни тези, които се озоваха в капана й, все още се мъчат да се справят с последиците от нея. Израел и Хамас също се опитват да преценят дали примирието между тях е стабилно или следващата война е съвсем близо.

В Газа последиците от конфликта са навсякъде. Над 12 000 жилища са разрушени, 100 000 са понесли щети, а досега не е възстановено нито едно от тях. Десетки хиляди са без дом. Две трети от 1,8-милионното население получават помощ от ООН под една или друга форма. Над 500 деца са сред загиналите 2100 палестинци – повечето цивилни. Жертви станаха и 73 израелци, повечето военнослужещи.

„Отчаянието, лишенията и загубата на достойнство в резултат на миналогодишната война, както и блокадата са част от живота за редовите хора в Газа“, каза Пиер Креенбюл, главният комисар на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци /URWA/, която е и основният източник на помощ за Газа.

„Тази ситуация е бомба със закъснител за региона“. Уахдан и това, което е останало от семейството му, са се подслонили в къща, направена от дъски, син найлон и ламарина – нищо общо с четириетажната сграда, в която преди живеели. Имат и хладилник, но нямат много какво да готвят.

От другата страна на границата, в Израел, където преди и по време на конфликта имаше постоянен минометен и ракетен обстрел, последиците са по-незабележими, но не по-малко реални.

Гади Яркони ръководел селскостопански кооператив близо до границата с Газа. В последния ден от войната бил ударен от минохвъргачка. Двама негови приятели загинали, а той загубил и двата си крака. Около 500 деца от района все още получават консултации как да се справят с травмите от войната.

Яркони вече е ръководител на местен съвет и е впрегнал енергията си в подобряването на икономическата ситуация в района, което според него включва и подпомагане на Газа.

„Нека се започне период на спокойствие и от двете страни, на развитие в ивицата Газа и на развитие в Израел, и после ще видим, че това е много по-добре, отколкото неспирните кръвопролития“, каза той.

БЪДЕЩЕ ЛИ? Всичко обаче зависи от това дали изкованото от Египет примирие ще издържи. Откакто конфликтът приключи през август 2014 г., въоръжени бойци от по-малки фракции, които не са съюзени с Хамас, ислямистката организация, контролираща палестинския анклав, не спират спорадично да обстрелват Израел.

През последните месеци в Газа се появиха салафити, които се заклеха във вярност на „Ислямска държава“ и които нападат Хамас, обстрелват Израел с ракети и отправят повсеместни заплахи.

Египет и Израел, които контролират достъпа към Газа, предприеха мерки, които индиректно са от помощ за Хамас. Двете държави отвориха границите си, за да може в анклава по-свободно да влизат стоки и хора – ход, който засилва популярността на Хамас срещу салафитите.

Има съобщения, че Израел и Хамас водят преговори, като ислямистката организация е предложила дългосрочно примирие.

Макар да няма потвърждение от двете страни, подобни контакти е имало в миналото, а и тихомълком се признава, че на някои равнища им се налага да си имат работа с „познатото зло“. Но дори да е възможен някакъв напредък в такива преговори, вътрешните разногласия сред палестинците стават все по-актуален проблем.

Махмуд Абас, президентът на Палестинската власт и ръководител на партия Фатах, продължава да е в конфликт с Хамас, с който през юни 2014 г. той се съгласи да състави правителство на националното единство. Това споразумение трябваше да позволи на Палестинската власт, която действа от Западния бряг, да поеме отговорността за граничния контрол и сигурността в Газа, но това не се случи.

Недоверието между Хамас и Фатах никога не е било по-голямо. Ако утре имаше палестински избори, според социологическите проучвания те биха били спечелени от Хамас.

В Газа Хамас изглежда са се окопали за дълго. Военното крило на организацията обещава да възстанови тунелите, които се използваха за нападения срещу Израел по време на войната. В Израел разработват технология, чрез която да се откриват такива тунели, преди да бъдат използвани.

Жителите на Газа опитват да гледат позитивно на нещата. Тази седмица група млади мъже изрисуваха стените и терасата на обществена градина на крайбрежието като част от кампания, която са кръстили „Цветът на надеждата“ и която включваше пребоядисването на жилищата и стените на някои улици.

Когато войната приключи, израелските представители говореха открито за вероятността от следващ голям пожар, като казваха, че до година-година и нещо ще избухне нов конфликт.

Една година по-късно единственото, което може да се каже, е, че срокът се е изместил. Избухването на нова война може и да е неизбежно – от 2008 г. имаше три – но то може да е по-далеч, отколкото бяха първоначалните опасения.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.