Приключенията на Блъсков 3. – Ще „спести“ 7,5 млн. лв. от фалита на КТБ

Докато в. „Труд“ пише за далавери с КТБ и фирми бушони, главният му редактор е взел оттам кредити за милиони без да ги върне

Блъсков до Делян Пеевски на учредяването на издателски съюз на техните вестници. Вляво – Светлана Шаренкова. Снимка: Булфото

Бел. ред. – По материал, подписан от автора Калоян Стоев, публикуван във в. „Труд“, главна прокуратура започна разследване срещу Министерство на правосъдието за корупция с обществени поръчки. В журналистическите среди не е известен автор с такова име. Вдигна се шум, че в. „Труд“ изпълнява поръчки и атакува с анонимни материали министъра на правосъдието Христо Иванов заради съдебната реформа. Главният прокурор и коалицията „Пеевски“ водят война срещу министър Иванов, основно чрез медиите. След като се вдигна шум за анонимния автор, по чиито материали главна прокуратура се задейства, главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков обяви, че той е авторът Калоян Стоев, използвал е псевдоним, това било нормална практика, защото така журналистите криели източниците си.
По този повод излезе любопитна статия в блога на журналиста Мирослав Иванов, от който се вижда, че самият Блъсков е много по-дебел повод за материали-разследвания…

Близо 7,5 млн. лв. Това е положителният финансов резултат от фалита на КТБ за номиналния главен редактор на в. „Труд“ Петьо Блъсков, по-известен и като автора на разследвания Калоян Стоев.

Точно толкова е сумата по общо 6 кредита, отпуснати от Корпоративна търговска банка и контролирани от банката дружества към Блъсков и син.

Петьо Блъсков има един директен заем като физическо лице и два към кредитирани от КТБ фирми. Компания, еднолична собственост на сина му Петьо Блъсков младши, е кредитирана също от КТБ, а две фирми, контролирани от Блъскови – „Таргет Медия” ЕООД и „Делта нюз” ЕООД също са получили заем от фирми, свързани с КТБ.
В сделките по принцип няма нещо укорително, още по-малко незаконно. Но има някои „дребни“ детайли.

Взимам, но не връщам


Вестникът на Блъсков „Труд“ не спира детайлно да обяснява на читателите си как мажоритарният акционер и председател на Надзорния съвет на КТБ Цветан Василев е ползвал КТБ за банкомат, но пък пропусна да съобщи, че Блъсков и фамилията му са били на опашка пред същия банкомат.

Нещо повече, Блъсков и семейство са били в максимална степен заинтересовани от фалита на КТБ. Защо ли? Просто е – защото не са връщали, а и не са върнали заемите си. Но пък квесторите на КТБ са били достатъчно благосклонни към тях, за да приемат сключени цесии и да вдигнат обезпеченията им.
Но всичко поред.

През май 2011 г. физическото лице Петьо Христов Блъсков получава директен кредит от КТБ в размер на 360 хил. евро. Кредитът не е обслужван редовно и към 30 юни 2014 г. просрочието е над 1 година. Заради просрочието си заемът е класифициран от банката като „загуба”. С това Блъсков може да се „гордее“, защото е един от малкото провизирани кредити на КТБ (бел. ред. – тоест, официално счетоводно признати като невъзращаеми и загуба).

Но нещата се променят. КТБ влиза под специален надзор, а от страниците на „Труд“ започват да валят „разследвания“ за схеми, източвания, пирамиди, интервюта с прокурори, разследващи КТБ.
Резултатът за баща и син в чисто финансово измерение е повече от добър. Блъсков внезапно погасява кредита си. Но ако си мислите, че е превел дължимото на банката – дълбоко се лъжете.  През ноември 2014 г. кредитът е погасен вследствие на сключен договор за цесия между Петьо Блъсков и физическо лице. (За да няма спекулации, обещавам на Калоян Стоев, че ако ми се обади, ще му предоставя копие от осчетоводената цесия, все пак той работи с документи).

Дотук нещата са по план, но най-доброто предстои. А пък и за Блъсков има още работа за свършване, едва ли някой ще го остави без механизъм за влияние. От страниците на „Труд“ продължават „разследванията“. И така на  18 февруари 2015 г. квесторите на КТБ заличават учредената ипотека по този кредит върху имот, собственост на сина му Петьо Блъсков младши – офис с площ от 315 кв. м. в София, ул. „Христо Белчев” № 1.

Резултатът за Блъсков и фамилия от фалита на КТБ е повече от добър – срещу 0 (нула) изплатени лева е усвоен кредит от 360 хил. евро, а и обезпечението си е цяло. Но това далеч не е всичко.

И Петьо II намазва доволно


Може да се каже, че 2014 г. е доста силна година за семейство Блъскови. През януари КТБ отпуска кредит от 1.9 млн. евро на „Таргет медия“ЕООД. Към момента на отпускането на заема компанията едноличен собственик на дружеството е сина му – Петьо Блъсков младши.

Целта на кредита е рефинансиране на задължения към „Райфайзенбанк“ България. Там кредитът е бил необслужван от „Таргет медия“ ЕООД, вследствие на което кредитът  е направен предсрочно изискуем от „Райфайзенбанк“. По кредита от КТБ е учредена ипотека върху имот, собственост на „Южен кръст 2001“ ЕООД –  УПИ в София, кв. „Мусагеница“.

По схемата на бащата и синът погасява кредита към КТБ чрез цесия, т.е. без да го изплати на банката.  Квесторите в КТБ веднага разрешават вдигане на ипотеката и още на 23 декември 2014 г. имотът на Блъскови е свободен. Само за справка, в КТБ все още висят няколко десетки искания за заличаване на ипотеки, за които обаче квесторите, а вече и синдиците не са намерили време/основание да заличат. При равни условия с Блъсковите, разбира се.

За да е чиста схемата на семейството обаче на 4 февруари 2015 г. Петьо Блъсков младши продава всички свои дялове от капитала на „Таргет медия“ ЕООД – на пенсионерката Райна Иванова Велинова. След тази операция физическите лица, които имат вземане от „Таргет медия“ вследствие на цесията, трябва да си ги търсят от пенсионерката, която вече е управител и едноличен собственик на капитала на дружеството.
Предполагам бабата има намерение да играе сериозна роля на медийния пазар, иначе едва ли би се ангажирала да влезе в компания със задължение от близо 2 млн. евро. Но не само.

Райна Велинова най-вероятно познава добре бизнеса на семейство Блъскови, защото тя е купувач и на друга тяхна компания.  На 17 октомври 2014 г., или по-малко от месец преди отнемането на лиценза на КТБ  Петьо Блъсков младши продава всички свои дялове от капитала на „Делта нюз“ ЕООД – на същата пенсионерката Райна Велинова, която става управител и едноличен собственик на капитала на дружеството.

И, повярвайте, има защо. „Делта нюз“ е със задължение от 1.9 млн. лв. към „Ем стейт“ ЕООД – дружество, кредитирано от КТБ.
„Ем стейт“ е компанията трансмисия, която е била за Блъсков това, което фирмите „Сайга консулт“, „БГ корпорейшън“ и „Булит 2007“ са играли за „24 часа“, „Труд“, „Преса“, “Тема“, „Стандарт“ и т. н.

Но това не са всичките взаимоотношения между компании-касички, или, както самият Блъсков обича да ги нарича на страниците си в „Труд“, компании-бушони и семейството издатели.

Петьо Блъсков е получил кредит от 158 хил. лв. от „Глобал Агро Трейд“ ЕООД и 597 хил. лв. от „Ареском“ ЕООД. Едноличното дружество на младшия издател „Таргет медия“ пък е фианнсирано със 198 хил. лв. през „ВИП Пропъртиз“ ЕООД.

Каква е връзката на четирите еднолични дружества с КТБ ще оставя на Калоян Стоев да провери, все пак разбрахме тази сутрин от ефира на Нова ТВ, че авторът има тепърва да излиза със силни разследвания.

От блога „Финансови смислици“ (в оригиналната публикация има копия от документи)
Виж също:

Приключенията на Блъсков 2. – Ще строи детска градина върху полянката на Пеевски

Приключенията на Блъсков 1. – Как се опитва да съди e-vestnik за 50 000 лева

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.