Путин вкарва „Нощните вълци“ в политиката

Владимир Путин с „Нощни вълци“. Снимка: от тв екрана

Миналата седмица бяха одобрени една трета от хората в новия състав на московската областна Обществена палата. В списъка виждаме по-специално Алексей Вайц, участник в мотоклуба „Нощни вълци“, и световния вицешампион по бокс Дмитрий Чудинов, който ще представлява в палатата Серпуховски район и пак същите „Нощни вълци“. „Новие известия“ потърси отговор защо обикновени мотоциклетисти са решили да навлязат в политиката и как държавата използва байкърите в Русия.

***

Първият официален съветски рокерски клуб „Нощни вълци“ е създаден през 1989 г. от несменяемия си до ден-днешен ръководител Александър Залдостанов, наречен Хирурга. В момента клубът е доста разклонена организация – може би най-известната в Русия, и в него членуват към 5 хил. души. Спечелил отскоро специалните симпатии на властите, клубът поддържа и тясно приятелство с Руската православна църква.

През 2013 г. примерно Залдостанов бе удостоен с орден „Почит“ – „за деен принос към патриотичното възпитание на младежта, за участие в издирванията и увековечаването на паметта на загинали защитници на Отечеството“. А миналата година неколцина „вълци“ получиха отличия „за Крим“: именно байкъри помагаха да бъдат потушени безредиците на полуострова по време на референдума.

Днес „вълците“ активно насаждат патриотични нагласи и дават отпор на „троловете от Държавния департамент“, а междувременно получават преференции, вземайки под аренда терени в Крим, където ще разположат собствен спортно-патриотичен център.

Рокерите дори подпомагат на Съвета на федерацията в съставянето на патриотичния „стоп списък“ на неправителствени организации (НПО), нежелани в Русия. Тези дни впрочем председателят на сенатската комисия по отбрана и сигурност Виктор Озеров информира, че списъкът е разработен и въз основа на „сигнали от гражданското общество“; съответно две НПО са вписани по настояване на „Нощните вълци“.

В днешната руска действителност байкърите минават за „яки пичове“, юначаги и късметлии, коментира за „Новие известия“ политологът Дмитрий Орешкин. И добавя: „От една страна, те са преуспяваща група, от друга – подчертано патриотична, която се представя на обществото като референтна група. С една дума, ето, имаме нужда от такива хора, които не ги е страх от нищо, които са готови да смачкат фасона на германците в името на една Велика победа и които карат американска техника с руски символи по нея“.

Експертът обаче изтъква, че рокерите все пак са западна субкултура (98 на сто от всичките им символи, стилове и атрибути са копирани от американските „Ангелите на ада“): „Тия в САЩ обаче са особняци, при това намирисват, а у нас байкърите са образец за подражание. „Ангелите на ада“ например със сигурност имат тежест в някои среди, но изобщо не са символ на държавната мощ, напротив – смятат ги за периферна и слабо зачитана група, също като бандитите. У нас пък бандитите са тачени сред много широк слой от населението. Такива са последиците от няколко поколения, расли със съветската култура, която градеше романтични образи около криминални личности“.

Освен че се занимават с политика, рокерите все по-често наобикалят и църквите. Участват в празненствата, свързани с Тихвинската икона на Богородица, и в освещаването на храмови камбани, правят кръстно шествие с мотоциклети, друг път дори осуетяват протест срещу плановете да се вдигне на московския хълм Воробьови гори паметник на княз Владимир – покръстителя на Киевска Рус.

„Църквата трябва да поддържа диалог с най-различни субкултури – рокерската, байкърската, академичната; със спортни движения и агитки и т. н. – заяви пред „Новие известия“ дякон Андрей Кураев. – Това по принцип е нормално. В случая обаче виждаме някакъв уклон към една от байкърските групи, по-точно онази с определена политическа позиция.“ Събеседникът ни посочи, че ако бяха развивани аналогични проекти с участието и на други руски байкърски клубове, каквито няма много в страната, нещата би могло да се приемат като мисионерски проект, а не като политически.

Запитан защо на властта са й притрябвали тези рокери, политологът Орешкин отвърна, че „вълците“ има какво да предложат на днешните власти. „Властта изпробва различни начини на подхранване и формиране на такива проекти – продължи той. – Те постоянно се конкурират. Някои умират, други успяват да оцелеят.

Имаше движение „Да вървим заедно“, после „Нашите“, след това създадоха БОРН („Бойна организация на руските националисти“, б. р.). Последните също очистваха от пороци руското духовно пространство, само че прекалиха.“ Експертът допълни, че днес Русия е в незавидно положение – на страната са наложени санкции, държавата изпадна в световна изолация. Точно затова се правят опити за спасяване на положението чрез демонстративна победна риторика, която се рентранслира от изкуствено създадени проправителствени организации.

Този „флирт“ с представители на субкултурите може да има опасни последици, предупреждава Орешкин: „Когато всичко се свежда само до един юмрук, стиснал и религията, и закона, и изпълнителната, и законодателната власт, и хулиганите с мотоциклети – щом обективни причини наложат да се разтвори този юмрук, в пространството или в държавата, както е в случая, тутакси започва хаос. След Иван Грозни са наричали този хаос Смутното време, а след Сталин – разпадане на Съветския съюз“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.