Кои са най-посещаваните новинарски сайтове и онлайн медии у нас?

Само 47 медии влизат в топ 500 на сайтовете в българския интернет към юли 2015 г.

alexa.com e глобален брояч в интернет, компанията се притежава от “Амазон”.

Водещите новинарски сайтове на България са Dir.bg, Sportal.bg, Offnews.bg, Blitz.bg, Vesti.bg, Gong.bg, Dnevnik.bg, показва справка в глобалния брояч alexa.com към средата на юли 2015 г.
Тези сайтове се задържат в челото на Топ 500 български сайта от доста време. От тях само Offnews.bg се изкачи до върха в последната година.

В списъка по-долу са извадени само сайтовете с новини, статии и коментари, които влизат в Топ 500 на българските сайтове. Иначе класацията за най-посещавани у нас сайтове въобще се води от Гугъл, Фейсбук, YouTube, после е българската електронна поща Абв, сайтът за точене на филми, музика и др. Замунда, и чак тогава е първият новинарски сайт Dir.bg. Той всъщност е портал, но с водещи заглавия новини. Именно в този портал новините са най-четени.
Следва спортният новинарски сайт Sportal.bg. До него от чисто спортните се доближава само Gong.bg.

Първи в класацията на чисто новинарските сайтове е Offnews.bg. Иначе той е на 14-о място в Топ 500 на сайтовете у нас по посещения.
Медии, които потребителят не намира в списъка тук, са извън Топ 500 на българските сайтове.

Всъщност много от новинарските сайтове са изпреварвани от други сайтове – за пазаруване, на банки, обяви за имоти, коли и др.

Тук може да се види класацията на Топ 100 на българските сайтове към февруари 2015 г. и да се сравни със сега. Няма много размествания. От новинарските много нагоре са се качили Webcafe.bg и Pik.bg. Сайтът ПИК е бил на 65-о място в Топ 100 на българските сайтове, а сега е на 35-о, и на 10-о място сред новинарските. Някои сайтове като него имат неравномерна крива на посещения през месеците, защото в някакви периоди от годината плащат на Фейсбук да разпространява като спонсорирани връзки заглавия от техните новини. И така имат рязко покачване по време, когато излизат като реклама линковете им във Фейсбук.

От около 2 години Фейсбук стана най-силният фактор след Гугъл за посещаемостта в едни или други медийни сайтове. Около 1/3 и повече от трафика на някои сайтове у нас влиза през линкове във Фейсбук.

Любопитно е, че в Топ 500 на сайтовете у нас е влязъл и майтапчийският „Неновините“, който изпреварва далеч много сериозни онлайн медии. Също така в Топ 500, в сравнение с февруари т. г., е влязъл и новинарският сайт Clubz.bg.


Най-посещавани новинарски и медийни сайтове към 15 юли 2015 г.:

1.Dir.bg (портал с водещи заглавия от новините, води класацията от доста време. Въпреки че не е чисто новинарски сайт, там са най-четените новини)

2. Sportal.bg

3. Offnews.bg (Номер 1 чисто новинарски сайт у нас. Изкачи се на върха за последната година)

4. Blitz.bg

5.Vesti.bg (Дължи успеха си не на последно място на това, че водещи новини от него излизат в поща abv.bg и е в група сайтове с Gong.bg, Sinoptik.bg и ддр., и взаимно си прехвърлят трафик)

6. Gong.bg

7. Dnevnik.bg

8…ibox.bg – система от 8 сайта, която включва сборно посещенията във всичките – News.bg/Money.bg/Topsport.bg/Vsi4ko.bg/Gladen.bg/Lifestyle.bg/Ibox.bg/Mobile.news.bg (поотделно почти всички от тези сайтове изпадат извън топ 500 на сайтовете в България)

9. Dnes.bg
10. Pik.bg
11. Dariknews.bg
12. Fakti.bg
13. Webcafe.bg
14. Plovdiv24.bg
15. Capital.bg
16. Novini.bg
17. Novatv.bg
18. Btvnovinite.bg
19. Investor.bg
20. Btv.bg
21. 24chasa.bg
22. Focus-news.net
23. Manager.bg
23. Gospodari.com
25. Segabg.com
26. Actualno.com
27. Bnt.bg
28. Bnr.bg
29. Trud.bg
30. Marica.bg
31. Frognews.bg
32. Standartnews.com
33. Clubz.bg
34. Edna.bg
35. Mediapool.bg
36. bulgaria.utre.bg – система от 14 сайта – sofia.utre.bg/plovdiv.utre.bg/varna.utre.bg и т. н., като сборни посещения. Поотделно изпадат извън топ 500 на сайтовете в България.
37. Pogled.info
38. Lentata.com
39. dama.bg
40. Money.bg
41. Tialoto.bg
42. Kanal3.bg
43. Az-jenata.bg
44. Nenovinite.com
45. Bulphoto.com
46. Fermer.bg
47. Petel.bg

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.