Сравнихме какво имат сръбските и какво – гръцките работници

И след драстичното намаляване на заплатите и пенсиите в Гърция и увеличаването на данъците в страната, гърците продължават да живеят поне двойно по-добре от гражданите на Сърбия.

Гърция задлъжня като че ли най-вече заради самите гърци, които от дълги години измъкват пари от държавната каса. Това показват данните за почти невероятни привилегии за работещите в страната, за избягване на плащането на данъци, за корупция в държавния сектор.

След орязването на заплатите с една трета, средната заплата в Гърция от 817 евро и днес е по-голяма с 438 евро от тази в Сърбия. Средната гръцка пенсия от 960 евро пък е със 700 евро по-висока от пенсията в нашата страна.

Реално обаче заплатите в Гърция са поне двойно по-високи. Локомотивните машинисти например получаваха по 420 евро за поддържане на личната си хигиена, а шофьорите на автобуси в Атина получаваха добавка от 310 евро за редовно идване на работа. Работещите в държавното управление, които прекарват пред компютрите най-малко пет часа на ден, донеотдавна получаваха по шест дни отпуск за това.

Средният грък получава първата си пенсия, когато навърши 57,8 години. ВСърбия тази граница е 58 години. Цели 600 професии в Гърция като сладкари, фризьори и масажисти, имат право да се пенсионират на 50 години. От фалшиви инвалидни пенсии Гърция спести 100 милиона евро.

Когато покани всички така наречени инвалиди на преглед, 36 000 от тях не се отзоваха. Неотдавна гръцкото правителство установи и че пенсии получават над 40 000 мъртви пенсионери, както и че 20 000 жители на Атина не са декларирали, че притежават басейн, за който се плаща данък.

Горан Николич от Института за европейски изследвания казва, че преди сто години Сърбия и Гърция са били близки по равнище на средните доходи. Твърди се, че това съотношение не се е променяло до 60-те години на миналия век, когато започва стремглавият възход на Гърция.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.