Рокадите в ръководството на БНБ са илюстрация какво е задкулисие и олигархия

Парламентът избра нов управител на БНБ – Димитър Радев, добър-лош, с опит от чужбина, той беше човекът на ГЕРБ за този пост. Какво обаче се случва?

По закон заедно с избора на нов управител на БНБ парламентът трябва да избере и подуправители. Те са също толкова важни, защото отговарят за различни сектори – „Банков надзор“, „Емисионно управление“, „Банково“.
Парламентът избра новия шеф на БНБ без да избере подуправителите. Би трябвало заедно, макар да не е задължително.

И вече новоизбраният нов шеф на БНБ предложи за нови подуправители …старите. Същите, които участваха в цирковете с КТБ, които позволиха и съдействаха на банките и лобито им в парламента да хванат за гушата потребителя, както никъде в ЕС.

Това предложение веднага е приветствано от Левон Хампарцумян, шеф на „Уникредит Булбанк“ и до неотдавна шеф на Асоциацията на банките. Хампарцумян, известен със свои нагли изказвания, този път каза:
„БНБ не е стриптийз клуб, в който като сменим танцьорките, хората ще се почувстват освежени. Приемствеността е ключова“.
Няма никакво съмнение, че всичко е договорено и разпределено отдавна.

За шеф на „Банков надзор“ новият управител на БНБ предлага Димитър Костов. Той е от БСП. Тоест – има сделка зад кулисите. Но… май е по-сложно. Дори председателят на парламентарната група на левицата Мерджанов се изказа против неговата кандидатура. Тоест – има някаква задкулисна договорка, която е непартийна. Костов го искат от ГЕРБ, искат го банкерите.

Това е същия Димитър Костов, който винаги е бил от БСП, е бил също така зам.-финансов министър при Иван Костов и при Муравей Радев. И финансов министър при Виденов. Същият – Мистър Хиперинфлация.

Защо, аджиба, новият шеф на БНБ, който идва от чужбина, предлага този човек за шеф на „Банков надзор“? Защо предлага пак Калин Христов за подуправител?

Години наред в банките се вършат безобразия, а БНБ ги прикрива. Има нарушения, има ощетени и направо окрадени клиенти на банки, а БНБ мълчи и отхвърля жалбите. Тази политика очевидно трябва да продължи.

Затова е нужно да останат старите подуправители.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.