Израелските генерали харесват повече от Нетаняху сделката с Иран

Отговорът на Бенямин Нетаняху на иранската ядрена сделка във вторник сутринта бе толкова предвидим, че можеше да е написан предварително. Споразумението е „груба грешка с исторически мащаб“, заяви израелският премиер, изтъквайки, че то е „лошо за сигурността на Израел и лошо за сигурността на целия свят“.

Ювал Щайниц, израелският министър на енергетиката и изразител на мнението на Нетаняху по този въпрос, заяви, че споразумението „не предотвратява севернокорейски сценарий, при който иранците могат да продължат да изграждат тайно ядрено оръжие сега или след десет години“ – когато Иран ще може отново да използва усъвършенствани ядрени центрофуги – „освен ако се допусне, че дотогава Иран ще се е променил и ще се е превърнал в Холандия“. Близък съветник на премиера сравни сегашната ситуация на Израел с „Индия в деня преди да научи, че Пакистан има ядрена бомба“.

Този възглед обаче далеч не е общоприет в Израел, особено сред хората, от които може да се очакват най-крайни позиции. В частни разговори високопоставени израелски военни и служители от разузнаването приемат сделката много по-нюансирано от премиера си. Оценката в професионалните кръгове е, че по тактически, ако не по идеологически причини, иранският режим се е съгласил да направи поне десетгодишна пауза в ядрените си амбиции и че това може да се гарантира от споразумението, ако то се приложи правилно.

Такава е и работната хипотеза на израелските разузнавачи вече от няколко месеца и те са изготвили планове за деня след сключването на споразумението. Нетаняху обвини президента на Иран Хасан Рохани, че е „усмихнатото лице“ на хардлайнерите в Техеран, но пък военните му плановици казват, че отмяната на санкциите и отварянето на Иран към световните пазари може да изостри съществуващите напрежения между правителството на Рохани и Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР), който пое контрола над голяма част от икономиката на Иран в годините на санкциите.

Те не са съгласни с оценката на Нетаняху, че санкциите трябва да се запазят, защото икономиката на Иран до момента е успяла да издържи както на санкциите, така и на спада в цените на петрола.

Сред военните и шефовете на разузнаването преобладава консенсусът, че ядрената заплаха вече не е сред водещите стратегическите приоритети на Израел. Те изтъкват, че сега трябва да се обърне повече внимание на силно променящата се ситуация с палестинците и на машата на Иран по северната граница на Израел – ливанското движение Хизбула.

Военните обаче споделят безпокойството на Нетаняху от регионалните странични ефекти от споразумението. Те по-специално се опасяват, че то ще окуражи Хизбула, Хамас и остатъчните сили на режима на Асад в Сирия. „Иран има пръст във всичко, което се случва в региона“, предупреждава шеф на разузнавателна агенция.

Израел твърди, че през последните няколко години Иран е наливал по 5 милиарда долара годишно в Сирия, за да се задържи режимът на Башар Асад. За да поддържа деликатния баланс, на президента Рохани му се наложи да компенсира Корпуса с повече финансиране за операциите му в Ирак, Сирия, Ливан и други страни от региона, за да го накара да разхлаби контрола си върху местната икономика Очаква се това финансиране да се увеличи, след като Иран започне да получава милиарди долари от „замразените“ си петролни приходи, които изгуби заради санкциите.

Израелските офицери се безпокоят не просто, че Хизбула ще получи повече пари и усъвършенствано въоръжение, а че движението няма да се чувства толкова ограничено при използването на големия си арсенал от доставени от Иран ракети със среден обсег. Досега ракетите се държаха в готовност за контраатака, ако Израел реши да бомбардира ядрени инсталации на Иран. Сега, след като такова нападение отпада като вариант, ракетите може да се използват при други обстоятелства.

За справяне с тези сценарии Израел трябва спешно да подобри връзките си с главния си стратегически съюзник САЩ, които пострадаха от напрегнатите лични отношения между Нетаняху и президента Барак Обама. „Израел има нужда Обама ясно да заяви, че ако иранците не спазват споразумението и се опитат да продължат да развиват ядрената си програма, САЩ и съюзниците им не само ще подновят санкциите, но и ще действат силово, включително с военни средства“, казва бившият шеф на Съвета за национална сигурност Узи Арад, който е бил и дипломатически съветник на Нетаняху.

Арад казва, че премиерът „си вкара поредица от автоголове“, като настрои против себе американския президент точно когато той му беше най-нужен. Подобно на други израелски експерти в областта на сигурността Арад смята, че „полупълната чаша“ на ядреното споразумение може да е от полза за Израел, ако се вземат мерки Иран да се придържа към него. Ако вместо това Нетаняху, който сега смята да лобира в Сената на САЩ да се гласува против споразумението, реши да наблегне на оплакванията си, „той ще постави на карта сигурността на Израел в момент, когато му се отваря възможност, а Израел има нужда от подновени стратегически уверения от (американската) администрация“, казва Арад.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.