Немският екстремизъм набира сила

в. Независимая газета

Германците се тревожат от ръста на насилието на расова основа По данни на службата за защита на Конституцията броят на насилствените действия във ФРГ, извършени по десноекстремистки мотиви, е нараснал за една година с 24 процента. В Мюнхен обаче съдебният процес срещу десноекстремисткото Германско движение за съпротива (ГДС) продължава вече три години, а Конституционният съд в Карлсруе не бърза да забранява неонацистката Националдемократическа партия (НДП).

Странна история се случи в Берлин. Един 48-годишен мъж – учител по музика, миналия четвъртък се прехвърли с въжена стълба през оградата на федералното канцлерство и хвърли по зданието бутилка със запалителна смес. Подпалвачът веднага бе заловен.

При обиска в дома му бяха намерени листовки на ГДС. Беше установено, че по-рано той се е опитвал по подобен начин да подпали Аденауер хаус, където се намира централата на управляващия Християндемократически съюз (ХДС), редица сгради на Бундестага и даже президентския дворец „Белвю“. Опитите за палежи са били пресечени и не се е стигнало до щети. Повече подробности, обаче, вероятно няма да бъдат изнесени.

В понеделник предполагаемият терорист бе открит мъртъв в килия в следствения затвор „Моабит“. Официалната версия е самоубийство. Неизяснено обаче остава какво представлява ГДС и не стои ли зад него, освен „музиканта“, цяла група. Въпросът не е лишен от основание. Не е тайна, че членовете на НДП и други подобни организации активно участват в групи и движения с ксенофобски характер. Те са забелязани и в такова достатъчно масово явление, като движението Европейски патриоти срещу ислямизацията на Запада, станало известно със съкращението ПЕГИДА.

В градчето Троглиц в провинция Саксония-Анхалт неонацисти, организиращи протести срещу чуждестранните бежанци, принудиха със заплахи кмета Маркус Ниерт да подаде оставка. „Десните сега определят моралната и политическата обстановка“, казва той. С ксенофобски изблици се отличиха Фрайтал, Хойесверд и други градове.

В Майсен, прочут с порцелана си, група, наречена „Инициатива в защита на родните места“, организира в събота демонстрация срещу имигрантите. А преди две седмици там при нощен пожар бе напълно унищожено помещението, където те трябваше да бъдат настанени. Палежите стават нещо обичайно. През 2014 г. броят на десноекстремистките нападения срещу убежища за чужденци достигна почти 170, нараствайки три пъти за година.

Стига се и до стрелба. В град Болен, недалече от Лайпциг, през миналия уикенд две нощи поред неизвестни обстрелваха сграда, в която се намираха около 150 имигранти. Според полицията няма пострадали, но куршумите счупиха прозорци и повредиха част от фасадата. Федералните власти признават, че има ръста на насилствените действия и провокациите на десноекстремистките среди.

Според отчета на Службата за защита на конституцията за 2014 г., представен тези дни от вътрешния министър Томас де Мезиер и от шефа на службата Ханс-Георг Маасен, броят на насилствените действия, извършени по десноекстремистки мотиви, е нараснал с 24 процента, достигайки 990. Те са насочени на първо място срещу имигрантите. „Дойче веле“ цитира официални данни, според които от 1990 г. досега в Германия от ръцете на десни радикали са загинали 65 души. Според данни на граждански активисти и други организации обаче цифрата е много по-голяма – от 152 до 184 жертви.

В годишния отчет са посочени немалко тревожни факти. Смята се, че десноекстремисткият потенциал в страната е около 21 хиляди души. От тях не по-малко от 10,5 хиляди са склонни към насилие. В този партиен спектър освен неонацистката НДП, която има около 5,5 хиляди активни членове, влизат още партиите „Десните“, „Третият път“, „Про СРВ“ (Про Северен Рейн-Вестфалия – бел. ред.) Властите, разбира се, не могат да си затварят очите пред това. В интервю за в. „Билд“ депутатът от Бундестага от блока ХДС/ХСС Щефан Майер каза, че ръстът на десноекстремисткото насилие предизвиква тревога. Държавата трябва ясно да покаже, че не търпи никакви прояви на екстремизъм. А премиерът на Саксония Станислав Тилих нарича расизма позор и призовава да бъде даден отпор на такива явления.

В същото време в Мюнхен вече трета година се точи процесът срещу терористичната групировка ГДС, която въпреки убийствата и взривовете не бе забелязана цели 10 години. А в Конституционния съд в Карлсруе няма движение по поредния процес за забрана на неонацистката НДП. Въпреки че нов иск за това инициира Бундесратът – палатата на федералните провинции. С други думи, решителна преграда срещу тези опасни явления в Германия засега не е издигната.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.