Меркел трудно ще убеди Бундестага да подкрепи мерките за Гърция

ДПА

Оланд и Меркел. Колаж: бигнюз

Споразумението, сключено в понеделник между европейските лидери, което трябва да предотврати отпадането на Гърция от еврозоната, би могло да стане решаващо събитие за германския канцлер Ангела Меркел. То все още може да бъде разнищено от скептични германски депутати при очаквания по-късно тази седмица вот по спасителния план за Атина.

След като помогна да бъдат управлявани действията за предоставяне на ново спасително финансиране за изпадналата в затруднения Гърция, сега Ангела Меркел е изправена пред трудната задача да убеди скептичните членове на консервативния си политически блок да подкрепят плана.

Германският парламент трябва да се събере по-късно тази седмица, за да обсъди дали да даде на правителството мандат да преговаря с Атина за нова тригодишна спасителна програма на стойност между 82 и 86 милиарда евро.

Месеците на мъчителни и ожесточени преговори с Гърция обаче оставиха депутатите от Християндемократическия съюз (ХДС) – консервативната партия на Меркел – все по-притеснени от идеята още пари на данъкоплатците да бъдат наливани в Гърция.

„Меркел има интерес, както и всеки друг демократичен лидер, да спечели следващите избори“, отбелязва Ървин Колиър от берлинския институт „Джон Ф. Кенеди“. „Тя отразява цялостния германски политически консенсус за икономии и силна валута“, посочва той.

Канцлерът не може да рискува, изглеждайки готова да направи твърде много отстъпки на Гърция, да пожъне враждебна реакция на вътрешнополитическата сцена, допълва експертът.

Гръцката драма обаче все още може да стане решаващ момент за Меркел като доминиращ европейски лидер. Вече се появяват сигнали, че споразумението, постигнато в ранните часове на понеделника в Брюксел, може да има неочаквана цена.

Меркел установи, че върви по много тънко въже. От една страна, тя се опитва да потуши евентуален бунт в правителството си, налагайки много строги условия за нов спасителен план за Гърция.

От друга страна, трябва да гарантира, че политическото й наследство няма да бъде помрачено от отстъпление от дълго възхвалявания германски стремеж към по-силна европейска интеграция заради сурово споразумение за дълга, което в крайна сметка би могло да принуди Гърция да се откаже от еврото.

Драматичният уикенд в Брюксел, посветен на опитите за задържане на Гърция в еврозоната, освен това очерта разломните линии в еврозоната, като с проточването на преговорите на повърхността бързо изплува напрежението между страните членки.

Това доведе до ситуация, при която водещите сили в еврозоната като Германия, Франция и Италия се оказаха изправени срещу по-малките членки, които силно критикуват нова помощна програма за Гърция.

Меркел излезе от срещата маратон, за да обяви, че „плюсовете (от споразумението) надминават минусите“. За мнозина гърци Меркел олицетворява бедствието на бюджетните икономии.

В Германия пък споразумението от понеделник бе посрещнато със скептицизъм на фона на опасенията дали Гърция ще може да изпълни своята част от сделката и да прокара в парламента реформите, включващи преустройство на гръцката данъчна и пенсионна система. „Не виждам никакви предимства“, каза Ханс Михелбах, депутат от Християнсоциалния съюз (ХСС) – баварския клон на партията на Меркел ХДС.

Сред 311-те депутати от водения от Меркел парламентарен блок на ХДС 29 (повече от очакваното) през февруари отхвърлиха удължаването на спасителната програма за Гърция.

Според информация на германски медии около 100 от депутатите на канцлера са й заявили, че при парламентарен вот няма да подкрепят нова спасителна програма за Атина. Бунт в такъв мащаб ще бъде тежък удар върху политическия й авторитет.

Въпреки това водещи представители на младшия член на управляващата коалиция – лявоцентристката Германска социалдемократическа партия – намекнаха, че ще подкрепят нови преговори с Атина.

Проблемът за Меркел е, че усещането за безсилие сред германските гласоподаватели заради дълговото споразумение с Атина се засили още повече, откакто гърците гласуваха на референдум с решително „не“ за нови бюджетни съкращения и реформи.

Гръцкият вот бе „шамар в лицето на всички европейци“, заяви Съюзът на германските индустриалци (BDI). Могъщият германски бизнес сектор дори започна да твърди, че членството на Гърция в еврозоната може да бъде пожертвано в името на стабилната валута.

„След месеци на конфликт и непредсказуема политика на Гърция Европа очаква ясен сигнал за силно закъснялото ново начало в гръцката политика“, каза управляващият директор на Съюза на германските индустриалци Маркус Кербер в понеделник.

Има и значителна опасност сделката от понеделник да се провали. Освен парламентите на Германия и Гърция новият спасителен пакет трябва да бъде одобрен от законодателните органи на още няколко страни, които изразиха силни критики към спасителната помощ.

За Меркел кризата, погълнала Гърция, излиза отвъд икономическите съображения. Тя има и геополитическо измерение, тъй като Гърция е в центъра на уязвима част от региона.

Атина и много от балканските й съседи се оказаха сред целите на руския президент Владимир Путин, който се опитва да подстрекава нестабилността и така да засилва натиска върху Европа, увеличавайки опасенията, породени в САЩ около гръцката криза.

Гърция освен това е и важна точка за бежанците, опитващи се да влязат в Европа, което засилва натиска върху европейците да се противопоставят на заплахата от финансов и политически срив в страната.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.