Совиньон бланът миришел на котешка пикня, ама хората направиха пари с него, а у нас – хич

С този сорт Нова Зеландия тръгна от нулата и за 20 години превзе световния пазар

Сортът совиньон блан е на второ място след Шардоне като предпочитано бяло вино. Снимка: Аустралия инфо

Случва се да казват за някое разочароващо вкиснало вино – „котешка пикня“. Едва ли някой е опитвал котешка пикня, само я е помирисвал.
Без майтап, има едно вино, в чийто аромат наистина понякога се долавя котешка пикня – Совиньон блан (Sauvignon Blanc). В някои справочници този детайл е отбелязан като особеност на сорта. Дори известната експертка Джансис Робинсън, която пише за вино във „Файненшъл таймс“ и други престижни издания, в своя сайт подчертава, че понякога в ароматите на совиньон блана има нюанси на котешка пикня (виж тук).

Това обаче не е основното за вино от този сорт грозде. Ароматите на вината от сорта Совиньон блан са предимно на треви, на билки, цитрусови, на касис, зелена ябълка, зелени листа. Котешка пикня, която се долавя понякога, е само екзотичен нюанс.

Ароматите и вкусът зависят от узряването на гроздето и региона, в който са лозята. В грозде от по-северни лозя и при по-неузряло грозде доминират цитрусови нюанси на лайм, грейпфрут, зелена ябълка, чушка. На другия край, на добре узрелия Совиньон блан, от по-южни лозя, доминира аромат по-скоро на праскова, узряла ябълка. По средата са цариградско грозде, маракуя. Но при всички положения, характерно за сорта е, че заедно с плодовите аромати се улавят отчетливо аромати на треви, билки, зелени листа.
Всичко това може би звучи странно на масовия пияч, който не различава ароматите във виното. На него му мирише на …вино, на алкохол. Оттук започва деленето на ценители разбирачи и масовите пиячи, които могат само да кажат „харесва ми“ – „не ми харесва“.

Совиньон бланът има вкус и аромат, които ясно се различават от другото най-популярно бяло вино шардоне. Както е ставало дума тук, шардонето е номер едно, но то има заклети противници сноби, които го презират и повечето от тях са именно сред ценителите на Совиньона. Совиньонът е близък по вкус и аромат със сорта Гевюрцтраминер и по-малко с Траминер, в който има повече нюанси на ананас, тропически плод и др.
Киселинността във вината Совиньон блан е средна към висока. Особено френските вина от този сорт, освен със свежест и сочност, се отличават и с това, че са по-кисели.

Совиньон – Sauvignon – значи „див“. Sauvignon Blanc означава диво бяло (вино).
Често наричат виното от сорта Совиньон блан само Совиньон, както наричат Каберне совиньона само Каберне.

Сортът е тръгнал от Южна Франция (Бордо и долината на Лоара) и се е пръснал навсякъде по света, като най-добре се чувства в Нова Зеландия. В смисъл, че новозеландските вина от този сорт са от най-добрите и намират пазар по целия свят.
Разрастването на производството на вино от сорта Совиньон блан в Нова Зеландия е

едно от най-драматичните събития

в света на виното през 20 век. Совиньоните на Нова Зеландия завладяват пазарите по света. Тръгват от нулата през 80-те години и достигат до 2/3 от производството на Франция на вина от този сорт.
Това е и пример как една страна може да използва природните си дадености и да постигне голямо производство, като стане фактор на световния пазар. За съжаление в България нямаме подобен успех във винарството, въпреки природните дадености (виж накрая справка с насажденията на Совиньон блан по света).

Нова Зеландия е страната, в която след Франция и Италия има най-много насаждения със совиньон блан. Регионът Марлборо в северната част на южния остров на Нова Зеландия и се смята за едни от най-добрите региони за сорта въобще. 65% от износа на вино на Нова Зеландия се пада на този регион. А общо от производството на вино в Нова Зеландия 75% се пада на Совиньон блана.

Традиционните френски вина от този сорт от долината на Лоара, и купажите му със сорта Семийон от района на Бордо изпитаха силна конкуренция и пострада износът, след като на световния пазар нахлуха совиньоните на Нова Зеландия, също и на Чили, Австралия. Калифорния също има прекрасни вина Совиньон блан.

Един живот не е достатъчен да опознае човек света на виното, да опита дори част от вината от различните континенти. Но совиньони от Нова Зеландия, Чили, Австралия, ЮАР, се срещат и в нашите магазини.
Има хубави български вина совиньон блан, но няма такива марки с постоянно качество, от реколта на реколта се различават. Може би повече постоянство има само във вината на „Домейн Бойар“, „Катаржина“ и др. изби, които имат собствени лозя, като „Пещера“, „Братя Минкови“.
Всеки да опитва и сам да преценява за собствения си вкус. Съвети в това отношение трудно се дават, защото нещо, което се харесва на един, не се харесва на друг. Има заклети почитатели на Совиньона, които мразят Шардоне, и обратно.

В белите вина от Бордо Совиньон бланът обикновено е в купаж със Семийон.

В бели вина от Южна Африка Совиньон бланът много често е в сполучливи купажи с Шенин блан.

Сервира се изстуден до 8 градуса, ако не е отлежавал в дъб и до 11 градуса, ако е отлежавал в дъбови бъчви.

Сходни сортове грозде са Коломбар, Траминер, Гевюрцтраминер, австрийският Грюнер велтлинер и др. по- малко известни у нас специфични сортове в някои страни.

Като синоними за сорта се срещат наименованията Фуме блан – Fumé Blanc (в някои райони на Франция и в САЩ), Мускат Силванер – Muskat-Silvaner (Австрия), Файгентраубе – Feigentraube (Германия).

Лозя със Совиньон блан в Европа

Сортът совиньон блан е на второ място след Шардоне като предпочитано бяло вино. Снимка: Аустралия инфо

Франция – 287 000 дка
(Повечето са в Бордо и в долината на Лоара, известните региони Пуи Фуме (Pouilly-Fumé), Сансер (Sancerre), Граве (Graves), Турен (Touraine).

Италия – 182 000 дка
(Главно в Североизточна Италия)

Испания – 25 000 дка
(в Централна Испания)

В други региони в Европа се среща само в Румъния и Молдова.

Лозя със Совиньон блан в Новия свят

Нова Зеландия – 168 000 дка
(В регионите Марлборо (Marlborough), Мъртинбъро (Martinborough), Хоукис бей (Hawkes Bay), Уайпара вали (Waipara Valley) и др.

САЩ – 160 000 дка (Основно в долините Сонома и Напа в Калифорния)

Чили – 125 000 дка

ЮАР – 95 000 дка

Австралия – 70 000 дка (главно в Южна Австралия и регион Виктория)

Къде сме ние?

България – вероятно около 10 000 дка

Совиньон бланът попада в графата „други винени сортове“. От общо насаждения в България на бели винени сортове 205 000 дка водещи са мискет (20%), мускат (16%), Ркацители (15%), следват шардоне (12%), димят (12%) и чак тогава е Совиньон блан с неуточнено количество лозя в графата „други сортове“. Структурата на българските лозя се изменя бързо, но сортът Совиньон блан не расте забележимо, защото няма износ на бели вина с този сорт.

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.