„Ислямска държава“ обучава деца да убиват, като обезглавяват кукли

Асошиейтед прес

Екзекуция от бойци на Ислямска държава. Снимка: видео

На всички деца са били показани видеокадри от обезглавявания и инструкторите им от групировката „Ислямска държава“ са им казали, че някой ден и те ще обезглавяват хора. Първо трябва да овладеят техниката. На тези над 120 момчета са били връчени по една кукла и един меч и им е казано да й отрежат главата.

Едно 14-годишно момче, което е сред отвлечените от иракското религиозно малцинство на язидите, не могло да я отреже правилно. То удряло с меча веднъж, два пъти, три пъти.

„После ме научиха как да държа меча и ми казаха как да удрям. Казаха ми, че това е главата на неверниците“, разказва момчето, което е било преименувано на Яхия от похитителите си.

То успяло да избяга от тренировъчния лагер на ИД и намерило убежище в Северен Ирак.

Когато екстремистите от ИД превзеха язидски градове в Северен Ирак миналата година, те избиха мъжете и поробиха много от жените и девойките. Десетки язидски момчета като Яхия са сполетени от различна съдба: ИД се стреми да ги превъзпита, карайки ги да се отрекат от вярата си и да приемат исляма, и опитвайки се да ги превърне в джихадистки бойци.

Това е част от съгласувано усилие на екстремистите да изградят ново поколение екстремисти, сочат интервюта с АП на местни жители, които са избягали или все още живеят под властта на ИД в Сирия и Ирак. Групировката вербува юноши и деца с подаръци, заплахи и промиване на мозъци. Момчетата биват превърнати в убийци и камикадзета. В излъчен неотдавна видеоклип се вижда как момче обезглавява сирийски войник под надзора на възрастен екстремист. Миналия месец пък видеоклип показа 25 деца, които застрелват 25 пленени сирийски войници в главата без да им мигне окото.

В училища и джамии екстремистите заливат децата с радикална доктрина и често пъти ги настройват срещу собствените им родители. Бойци на улицата се сприятеляват с деца чрез играчки.

Тренировъчните лагери на ИД бълват Ашбал („лъвчета“ на арабски), деца бойци за „халифата“, който ИД обяви на своята територия.

Халифатът е историческа форма на ислямско управление, която групировката претендира, че съживява със своето радикално тълкувание, въпреки че тези нейни претенции се отхвърлят от огромното мнозинство от мюсюлманите.

„Ужасно се тревожа за бъдещите поколения“, каза Абу Хафс Накшабанди, сирийски шейх, който води часове по вероучение за бежанци в турския град Шанлъурфа за контриране на идеологията на ИД.

Индоктринирането е насочено предимно към сунитски деца. В държаните от ИД градове екстремистите показват видеоклипове на младите хора в улични павилиони. Те организират събития на открито за деца, където раздават безалкохолни напитки и сладкиши – и пропаганда.

Казват на възрастните: „Вдигнали сме ръце от вас, вълнува ни новото поколение“, каза активист анти-ИД, който избяга от сирийския град Ракка, фактическата столица на екстремистите. Той пожела да остане анонимен заради безопасността на негови роднини под управлението на ИД.

С язидите, които за ИД са заслужаващи смърт еретици, групировката се стреми да вземе децата на друга общност, да заличи миналото им и да го замени с радикализъм.

Яхия, малкото му братче, майка им и стотици други язиди били заловени, когато ИД превзела иракския град Сула през август. Те били отведени в Ракка, където братята и други язидски момчета на възраст от 8 до 15 години били пратени в тренировъчния лагер Фарук. Дали им мюсюлмански арабски имена вместо кюрдските им имена. Яхия поиска от АП да не ползва истинското му име заради неговата безопасност и тази на семейството му.

Той прекарал там близо пет месеца и се обучавал по осем до десет часа на ден, включително физическа подготовка, боравене с оръжие и изучаване на Корана. Казали му, че язидите са „нечисти“ и трябва да бъдат убивани, каза той. Показали му как да застреля човек от близко разстояние. Момчетата се удряли едно друго в някои тренировки. Яхия ударил 10-годишното си братче и му избил зъб.

Инструкторът каза, че ако не го направя, ще ме застреля, каза Яхия. „Казаха ни, че така ще станем по-корави. Навсякъде ни биеха“, добави той.

Във видеоклип на ИД от лагера Фарук момчета в камуфлажни униформи правят калистеника и скандират лозунги. Боец на ИД казва, че момчетата са изучавали джихада, за да може „в близките дни Всемогъщият Бог да ги постави на фронтовата линия да се бият с неверниците“.

Видеофилми от други лагери показват как момчета пълзят под бодлива тел и се упражняват в стрелба. Едно дете лежи на земята и стреля с картечница – толкова е дребно, че откатът го отхвърля цялото назад с няколко сантиметра. Момчета, които преминават тренировка по издръжливост, стоят мирни, докато инструктор ги удря по главите с прът.

ИД твърди, че има стотици такива лагери. Сирийският център за наблюдение правата на човека има данни за най-малко 1100 сирийски малолетни деца, които са се присъединили към ИД тази година. Най-малко 52 са убити в бойни действия, в това число осем атентатори самоубийци, казва неправителствената организация.

Яхия е избягал в началото на март. Бойците напуснали лагера, за да извършат нападение и докато оставащите пазачи спели, той и брат му се измъкнали. Той приканил един приятел да тръгне с тях, но момчето отказало с думите, че сега е мюсюлманин и харесва исляма.

Майката на Яхия била в къща наблизо с други отвлечени язиди и понякога му разрешавали да я посети. Затова той и брат му отишли там. Заминали за сирийския град Минбадж и отседнали при руски боец от ИД, каза Яхия. Той се свързал със свой чичо в Ирак, който се договорил с руснака да му плати за двете момчета и майка им. Сделката била сключена и те се срещнали с чичото в Турция, а оттам отишли в иракския кюрдски град Дохук.

Сега Яхия и брат му са в Дохук. Прекарват голяма част от времето си в гледане на телевизия, изглеждат открити и общителни. Личат си обаче белезите от изпитанието им. Когато чичо му му подал пистолет, Яхия сръчно го сглобил и заредил.

И той никога няма да забрави видеофилмите с обезглавявания, които инструкторите от ИД пускали на момчетата.

„Уплаших се като видях това. Знаех, че няма да съм способен да обезглавя някого така. Дори като възрастен“, каза той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.