След години на криза автомобилът отново властва в Португалия

Франс прес

След четири години на строги икономии португалците отново развързват кесиите си, за да купуват автомобили, като някои не се поколебават да платят висока цена за луксозни модели, за предпочитане – германска марка.

Португалия бележи най-значителен растеж на европейския автомобилен пазар през първото полугодие с увеличение от 32,8% в продажбите на нови лични автомобили, следвана от Ирландия (25,4%) и Испания (22%), сочат данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители.

Увеличението, разбира се, е относително, тъй като пазарът е скромен при 100 656 автомобила, продадени за шест месеца, а съживяването още не успява да компенсира напълно главоломния срив в продажбите по време на кризата – 30% през 2011 година и 40% през 2012 година.

„Подемът обаче е налице и отразява връщането на доверието на потребителите. Равнището на продажбите вече доближава средното от последните 15 години“, коментира за АФП Елдер Барата Педру, генерален секретар на Португалската автомобилна асоциация.

Макар френският автомобилостроител Рено (Renault) да е от 17 години номер едно с пазарен дял от 12%, манията на португалците по германските коли е неоспорима. Всички германски марки заедно представляват 36% от продажбите.

„Като няма португалски производители, се купува германското. Това са здрави, надеждни коли“, казва 70-годишният Аугусту Барбоза.

Придружен от съпругата си, пенсионираният адвокат е дошъл да смени стария си Опел с нов при дилър на марката в центъра на Лисабон. „Ще трябва да изкара 12 години!“, възкликва той.

Дванайсет години – такава е средната възраст на една кола в Португалия, страна с автомобилен парк на края на силите си, един от най-остарелите в Европа.

Причината за това е проста: португалецът трябва да работи средно година и половина, за да си купи кола – над два пъти повече, отколкото германецът или французинът, както показа проучване на ОбсерватоарСетелем.

Година след приключването на плана за международна помощ на стойност 78 милиарда евро Португалия се върна към растежа, но доходите остават драстично ниски. Близо половината домакинства разполагат с по-малко от 700 евро бруто на месец.

Символ на социален успех

При все това обаче не всички трябва да бъдат поставяни под общ знаменател. „Нашите клиенти не знаят какво е криза“, разказва Патрисия Рибейру, продавачка в магазин на Мерцедес Бенц (Mercedes-Benz) в Лисабон, където моделите струват между 27 000 и 99 000 евро.

„Португалците не са като северните народи, те имат сантиментална връзка с автомобила си, това е почти като да си купиш къща“, отбелязва тя, докато клиент избира внимателно цвета на бъдещия си мерцедес Це-класа.

„Тук автомобилът е символ на социален успех. Португалците са много привързани към колата си“, потвърждава Рикарду Оливейра, директор на връзките с обществеността на „Рено“ в Португалия.

За да имат Мерцедес, Бе Ем Ве (BMW) или Ауди (Audi) такъв успех в Португалия, това се дължи и на факта, че те вече предлагат „по-компактни и икономични модели“, посочва Елдер Барата Педру.

Що се отнася до луксозни марки като Ягуар (Jaguar), Мазерати (Maserati) и Ферари (Ferrari), продажбите им също са се увеличили, но пазарният им дял остава незначителен – едва 1%.

За представителя на Португалската автомобилна асоциация един от ключовите фактори за съживяването в отрасъла е също „бумът в туризма, стимулирал пазара на автомобили под наем“. Наемателите на автомобили представляват 27% от продажбите в първото шестмесечие.

Един от големите негативи е огромният данък върху колите в Португалия, който спъва разрастването на пазара.

Рено Клио дизел – най-продаваният автомобил – например струва около 14 700 евро без данъците, но ако добавим данъка за покупка на автомобил и ДДС (23%), цената достига 20 200 евро. „Имаме най-високите данъци в Европа“, отбелязва със съжаление Рикарду Оливейра.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.