Зад кулисите – таен план за връщане на драхмата

Остават няколко дни до изборите на 25 януари. В луксозен ресторант в елитния атински квартал Колонаки клиентите оживено дискутират случващото се в страната и очертаващата се промяна на политическата сцена с идването на власт на партията СИРИЗА.

Сред избраните гости на една маса седи Янис Варуфакис заедно с висш банкерски служител. Тогава бившият финансов министър е известен само от телевизионния екран, където медиите го представят като новия „икономически пророк“ и като виден икономист, но не все още и като…звезда на политическия небосклон, превърнал се в такава в следващите шест месеца.

Варуфакис и отбраната му компания приказват не особено тихо. Разговорът им излъчва ентусиазъм заради идването на Левицата на власт. В разговорите те анализират и икономическата програма на СИРИЗА, а също и как ще бъде преодолян очертаващия се конфликт с кредиторите.

На съседна маса друг клиент подава ухо, за да чуе какво приказва евентуалният бъдещ цар на икономиката и как ще реагира неговия събеседник – висшия банков чиновник, който след като чува за плана /за връщане на Гърция към драхмата/ изпада в шок.

Също толкова шокиран остава и подслушващият въпросния разговор в момента, в който Варуфакис казва: „няма да имаме никакъв проблем, планът ни е конкретен, няма да платим на кредиторите, обявяваме фалит, затваряме банките и започваме да печатаме нова валута“. Бившият министър е конкретен. Представя един план за национална валута, какъвто е съществувал и е бил горещо разискван в редиците на СИРИЗА.

Става дума за програма, в която е вярвала и Лявата платформа. Според висш представител от СИРИЗА Варуфакис бил единственият, който имал реалистичен план за връщане на Гърция към драхмата. Лявата платформа дори вини Варуфакис, че през март е отхвърлил плана за фалит и за връщане към националната валута. Това бе таен план, който е обсъждало ръководството на СИРИЗА, а негов вдъхновител е бил Варуфакис.

Действията от следващите месеца потвърдиха това, което е било изприказвано онази вечер в ресторанта. Сред тях може да бъдат откроени съзидателното мълчание на управляващите и сблъсъкът им с институциите. Най-характерното нещо от това бе конфликтът с председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Вестникът ни се домогна и до още един втори елемент от това разкритие, който не подлежи на никакво съмнение. Става дума за това, че до преди няколко месеца в правителството се е състояло съвещание на икономическия екип с участието на преговорната група и в присъствието на премиера.

На него висш представител от икономическите среди в страната казва на Варуфакис, при това много любезно: „Яни, тактиката на конфликт с кредиторите не води до никъде, напротив, има сериозна опасност да стигнем до разрив с тях, а това ще доведе до затворени банки и до „инцидент“, който ще ни приближи до излизане от еврозоната“.

В познатия си високомерен стил на всезнайко Варуфакис отговаря: „моля ви, знам много добре какво правя, сега аз решавам“. Това са дни, през които правителството е решило да следва линията на Варуфакис, тактиката на забавяне и на известната игра „чикън гейм“, в която правителството се е надявало, че „звярът“, тоест кредиторите, а не Гърция, ще отстъпят.

Сред завъртените в публичното пространство слухове следва да бъдат добавени и тези за среща на Варуфакис с Джордж Сорос през април в Берлин. Срещата бе опровергана от финансовото министерство в Атина.

Сценариите обаче се разгоряха с още по-голяма сила, след като в печата се появиха твърдения за срещи на Варуфакис и с други икономически фактори и представители на институти, като този „Леви Икономикс“, организирал през 2013 г.

среща, на която е присъствал и Алексис Ципрас. Въпросният институт се финансира от Джордж Сорос, а в него е работил и Джеймс Гълбрайт, един от съветниците на Варуфакис. Директор на института е професор Димитрис Пападимитриу, съпруг на министърката с ресор за борба с безработицата Р. Андонопулу.

Въпросният институт поддържа тесни връзки с американския финансист Джорд Сорос и не крие, че е против общата европейска валута. Мнозина свързват „плана Б“ за връщане на драхмата, лансиран от Валуфакис, с усилията на редица фактори в САЩ за дестабилизация на еврото.

Планът е предвиждал изземане на парите в банковите трезори, изчислявани на 10 млрд. евро. „Лобистите за връщането на драхмата“ са смятали, че в рамките на шест месеца ще могат да нормализират ситуацията, като не са си давали сметка, че това би могло да доведе до социален вриз заради икономическата катастрофа на страната.

Според източници от Берлин въпросният „план Б“ е трябвало да бъде представен в случай на разрив с кредиторите на станалата вече историческа среща навърха на ЕС в Рига, на която Варуфакис бе изолиран от колегите си от еврозоната.

Запознати с валутните въпроси смятат, че отпечатването на пари, дори и това да е било решено, не е можело да стане за по-малко от 4-6 месеца, тъй като изисква доставки на нови матрици и специална хартия. Когато някои предупреждаваха функционерите на СИРИЗА за намеренията на Варуфакис, отговорът беше един: „това е решение на нашия лидер“.

Първият ясен сигнал за „рок звездата“ икономист е бил даден в деня на встъпването му в длъжност. Неговият предшественик Гикас Хардувелис му казал, че трябва да го информира за финансите на страната, за отговорите на кредиторите и за това какво трябва да се направи. Варуфакис го прекъснал с думите: „оставете тези работи, аз имам различен план“.

Няколко дни по-късно дойде и конфликтът му с Дейселблум и първите сенки в отношенията му с кредиторите. Известна глътка въздух породи споразумението с тях на 20 февруари, което обаче за няколко дни бе изоставено.

Сега действията на прословутия икономист показват, че той иска да играе ролята на „контрапункт“ в политиката, следвана от Ципрас. Но премиерът, дори и да стои зад Варуфакис, все пак е ясно, че отношенията им са разклатени и бившият финансов министър върви по своя път. Възможно е обаче той да бъде изправен и пред съдебните власти, тъй като спрямо него се подготвят множество искове за щетите, предизвикани на икономиката от последните пет месеца.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.