Обама започва африканска обиколка, ще посети и земите на предците си в Кения

Франс прес

Барак Обама говори на срещата САЩ-Африка. Снимка: от тв екрана

Тази седмица Барак Обама за пръв път ще посети като президент Кения – родината на баща си. Това ще е кулминацията на едноседмичната му дипломатическа обиколка из Африка. В понеделник американският държавен глава прие в Белия дом Мухамаду Бухари – новия президент на Нигерия, страната с най-голямо население в Африка и първата по значение икономика на континента. В четвъртък той ще замине за Найроби, после ще мине през Голямата рифтова долина, за да пристигне в Адис Абеба като първия в историята американски президент, идващ в столицата на Етиопия.

От избирането си на поста първият чернокож президент на САЩ е пътувал до Африка четири пъти, без обаче да се отбива в Кения (където е идвал, преди да бъде избран).

Баща му, за когото Барак Обама казва, че никога не е познавал истински, е роден в Западна Кения – в село, разположено близо до екватора и езерото Виктория. Икономист по професия, той напуска семейството, когато Барак е на две години. Загива в пътна катастрофа в Найроби през 1982 г. на 46-годишна възраст.

„Завръщането в родината“ на Барак Обама дълго време бе възпрепятствано от обвиненията в престъпления срещу човечеството, отправени от Международния наказателен съд срещу президента Ухуру Кениата заради предполагаемата му роля в следизборното насилие от края на 2007 и началото на 2008 г.

Обвиненията бяха оттеглени през декември – според прокурорката на МНС (Фату Бенсуда, б. р.), поради обструкция от страна на кенийското правителство; при всяко положение това отвори пътя за президентската визита.

„Това явно има символично значение, надявам се това да покаже силата на САЩ като партньор не само за Кения, но и за цяла Африка южно от Сахара“, заяви Барак Обама.

Двамата президенти се очаква да обсъдят търговията и сигурността, но разговорът може да се насочи и към лични теми.

Бащата на президента Обама е работил като икономист за правителството на бащата на Ухуру – Джомо Кениата, управлявал страната 14 години: от обявяването на независимост и до смъртта си през 1978 г. Двамата не се разбирали и накрая Обама старши бил уволнен от Кениата старши – една от причините за неговия алкохолизъм.

Барак Обама, поел властта през 2009 г. и твърде обсебен след това от американската рецесия, кризите в Близкия изток, тероризма и политиката му на „обръщането към Азия“, ще се опита най-вече да затвърди постиженията си на черния континент. „Това пътуване е извънредно важно за президента“, казва бившият зам.-държавен секретар за Африка Джони Карсън.

Според дипломатически източници, в Белия дом се водят оживени дебати дали тази африканска равносметка трябва да включва опита за уреждане на конфликта в Южен Судан – държава, основана през 2011 г. и съсипана от гражданска война.

Десетки хиляди загиват, а над два милиона напускат селата си. По-мащабна намеса на САЩ обаче би била свързана с рискове, особено в случай на политически неуспех.

Атентати връхлитат Кения Когато за пръв път стъпи на континента през 2009 г., Барак Обама призова африканците да вземат съдбата в собствените си ръце с нагоден специално за тях вариант на своя предизборен лозунг „Yes you can !“ – „Да, вие можете!“.

Шест години по-късно обаче проблемите със сигурността, корупцията, нарушенията на човешките права възпират тези пориви.

По-специално защото Кения бе избрана за мишена от екстремистки групировки. През 1998 г. посолствата на САЩ в Найроби и Дар ес Салам /в Танзания/ бяха опустошени от страхотни експлозии, имаше стотици жертви.

През 2013 г. 67 души загинаха в кървавата баня при нападението на сомалийски ислямисти шебаб, свързани с Ал Каида, срещу търговския център „Уестгейт“ в Найроби. А през април милициите шебаб избиха 148 души в университета на град Гариса, повечето студенти. „Кения е на фронтовата линия в битката с тероризма, точно затова САЩ екипират и обучават нашите сили за сигурност“, каза кенийският посланик в Щатите Робинсън Ниеру Гите.

В Найроби Барак Обама ще участва в световен форум на предприемачите (Global Entrepreneurship Summit) – инициатива, лансирана през 2010 г., която ще събере хиляди бизнесмени и предприятия.

В Адис Абеба Обама се очаква да говори за недостига на демокрация в Африка пред ръководителите на Африканския съюз. Повече от 50 африкански и международни неправителствени организации, включително „Хюман райтс уоч“ и „Фрийдъм хаус“, настояха в послания президентът да не прескача тази тема.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.