Дългата ръка на Москва в Украйна

Русия повлия на парламентарните избори в Украйна с открити заплахи. Прозападно правителство в страната би причинило повишаване на цените на газта

Президентът на Украйна Виктор Юшченко гласува в Киев. В предизборната борба той залагаше на картата „Оранжева революция”, но се опита да намери подкрепа и от украинските олигарси. Снимка: Ройтерс

Ирина Кударцева изобщо не искаше да ходи да гласува. „Времето е прекрасно, подходящо да офейкам.” След това обаче все пак реши да остане в Киев. „Много десетилетия нямах право на избор, сега искам да се възползвам от гласа си”, обяснява старата дама, която се е нагиздила и въпреки слънчевото време и температура от над 20 градуса е облякла красивото си кожено палто. die-presse-logo.jpgСекцията й за гласуване е в едно училище на улица „Леонтович”. В аулата са подредени чинове, върху които са сложени списъците с кандидатите на повече от двадесет партии. Старата дама обаче не ги удостоява с поглед и целеустремено влиза в кабината за гласуване. Тя знае кого ще избере: „Наша Украйна”, партията на президента Виктор Юшченко.

„Той въведе Украйна в свободата”, обяснява Ирина Кударцева. „Вижте колко скъпо плати за това”. Това е важно за възрастната жена, а не програмите на различните партии.

В предизборната борба Юшченко постоянно се опитваше да играе с картата „митът за Оранжевата революция”. Но и той самият знае, че за повечето хора тя няма значение. Изборите се печелят на полето на реалната политика. И тъй като в Украйна политика и икономика все още са тясно свързани, президентът замина в източната част на страната, където са империите на баснословно богатите олигарси. Именно те са обезпокоени от едно изказване на посланика на Русия в Киев – Виктор Черномирдин.

Дипломатът има извънредно добри връзки с енергийния гигант Газпром и в дните преди изборите даде да се разбере, че цените на газта за Украйна може да се покачат по-бързо от очакваното. Всичко зависело от това, кой курс ще поеме новото правителство. Черномирдин предрече, че ако Киев си постави за цел членството в НАТО и продължи да работи за присъединяване към Европейския съюз, това със сигурност ще има негативни последствия.

Посланикът на Русия в Украйна Виктор Черномирдин отправи неприкрити заплахи, че ако новото правителство поеме курс към членство в НАТО и в ЕС, Москва ще повиши цените на газта и на електроенергията. Снимка: g8russia.ru

Тези думи събудиха в Украйна спомена за 2006 година, когато Киев беше в обтегнати отношения с Русия. Тогава Газпром ограничи доставките и изнудваше някогашната братска държава с по-високи цени да доставяната енергия.

Помощ за Янукович

Неприкритите заплахи трябваше да увеличат шансовете да бъде избран сегашният проруски министър-председател Виктор Янукович. По време на предизборната борба той постоянно се опитваше да не бъде заподозрян, че се застъпва за интересите на Москва, но добрите му отношения с Кремъл са публична тайна. Само поверяването на много държавни постове на верни на Русия хора говори много за това. А това, че министър-председателят все още разглежда Украйна като един вид голям магазин на самообслужване, тези дни показа придобиването на дялове в най-големия енергиен концерн в страната ДнепроЕнерго от Ринат Ахматов. Ахматов е най-богатият човек в Украйна и основен спонсор на Янукович.

Министър-председателят не можа да обясни тези факти. В крайна сметка той вписа борбата срещу корупцията на челно място в списъка с предизборни обещания. Може би затова през последните дни преди изборите популярността му в социологическите проучвания спадна значително.

За разлика от него съперничката му Юлия Тимошенко навакса по отношение на популярността и според последните анкети от него я деляха само няколко процента. Тази тенденция вдъхнови целия оранжев лагер, а преди изборите Тимошенко и президентът Юшченко намекнаха, че искат да направят правителство заедно.

„Първо ще се карат, а след това ще се разберат”, прогнозира Ирина Кударцева. Старата дама не е привърженичка на Юлия Тимошенко, „но тя е по-добра от Виктор Янукович, човекът на Москва.”

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.