Договорът между политическите лидери в Македония крие рискове

в. Утрински весник

Договорът между партийните лидери, който бе постигнат под силен международен натиск в късните часове в резиденцията на ЕС, хвърля позитивна светлина по пътя към сериозни реформаторски стъпки и демократичния напредък в страната.

Все пак моделът на предизборна трансформация на изпълнителната власт, който включва оттегляне на премиера Никола Груевски и отстъпване на най-важните министерства на опозицията, е само началото на разрешаване на кризата – ново предизвикателство, свръзано с редица рискове, посочват в първоначалните си оценки политиците и анализаторите.

Според тях изпълнението на договора в прецизни срокове, подписан от главните политически актьори, е най-важният елемент. В съвместно изявление и еврокомисарят Йоханес Хан, и евродепутатите Едуард Кукан, Ричард Хоуит и Иво Вайгъл, които бяха подкрепа в „нощта на добрата воля“, изпратиха посланието, че политическите лидери в страната трябва бързо да приложат договора.

При съществуващите обстоятелства и с оглед силите на терена вероятно този договор е максимумът, който можеше да бъде постигнат, посочва първият председател на многопартийния парламент Стоян Андов. Той предупреждава, че всички трябва да разберат, че това е само още една фаза от процеса и е необходим сериозен подход от всички действащи лица, за да се приемат всички законови и институционални мерки, за да има честни и демократични избори.

И при него присъства дилемата дали подялбата на отговорността в най-силните ресори с оглед на тукашното политическо съзнание и култура ще облекчи предизборната обстановка или гражданите ще бъдат изложени на допълнителни конфликтни ситуации.

Няма да бъде лесно. Споделената отговорност в петте най-могъщи министерства, чиито ръководители ще бъдат с вързан подпис по въпросите, които се отнасят до изборния процес, може да доведе до блокада на системата, ако задачите не се извършват професионално и всичко се сведе до обвинения към другия. Затова сега е важно на тези постове да дойдат високоекспертни личности със самостоятелно мислене, а не партийни войници, казва Андов.

Андрея Стойковски от македонския център за Европейско образование е съгласен, че в общопартийната екипна работа на подобряване на демократичните процеси има определена опасност, но смята, че международният фактор няма да позволи да се обезцени и измами договореният процес.

Чужденците са към края на търпението си. Това можеше да се види и от изявленията на високия дипломат на САЩ Виктория Нюланд, както и от упоритостта на еврокомисаря Йоханес Хан да се стигне до договор. Лично смятам, че в доклада на Европейската комисия през октомври ясно ще бъдат посочени механизмите за допълнителен мониторинг, който ще последва, смята Стойковски.

Според него срокът за преходно правителство от 100 дни е твърде кратък за изпълнение на препоръките от доклада на Прибе и другите доклади на ЕК, но е достатъчен с договорените механизми и инструменти за изпълнителна власт да се ограничи властта на управляващата гарнитура.

Лично не вярвам в бързи договори. Но този не е такъв. Той бе предхождан от трудни разговори, чиято главна цел бе да се убеди премиерът да се оттегли, а не опозицията да приеме избори. Според мен трябваше да се отдалечи във времето и срокът за изборите, насрочени за 24 април, подчертава Стойковски.

Той оценява, че оттеглянето на премиера и формирането на преходно правителство като системно решение преди всякакви избори можеше да доведе до някакво подобряване в обществото, тъй като всъщност, както казва, това е основната цел.

Според договора новото правителство трябва да зарочне работа на 15 януари 2016 г , 100 дни преди предсрочните парламентарни избори. Очакванията в политическите среди са, че премиерът Груевски ще трябва да се оттегли преди Нова година.

Според конституцията президентът е длъжен в срок от десет дни от учредяването на парламента да даде мандата на кандидат на партията или партиите, които имат мнозинство в събранието.

Мандатоносителят в срок от 20 дни предлага на парламента програма и предлага състава на правителството. Парламентът избира правителството с мнозинство от гласовете, т.е. с 62 гласа.

Груевски ще трябва да се оттегли поне две или три седмици преди предвидените 100 дни, за да може да се изпълнят законовите процедури. Новият премиер трябва поне формално да има време да се запознае с екипа, който ще ръководи, казва Андов.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.