В Израел, където има от пиле мляко, навлиза веганството
Ройтерс
Нана Шриер, собственичка на стилния грузински ресторант „Нанучка“ в центъра на Тел Авив, смая израелските кулинарни среди, когато премахна от менюто всички продукти с животински произход. Година по-късно бизнесът й процъфтява, опровергавайки онези, които предричаха, че тя ще се откаже.
„Нанучка“ е пример за засилваща се тенденция, превърнала финансовия център на Израел в рая на пристан на безмесната кухня. Около 400 заведения за хранене имат сертификат „Веган френдли“ („Подходящ за вегани“), включително „Домино’с пица“ – първото подразделение от световната верига, предлагащо веганска пица със сирене, което не е от мляко. „Имаме много и редовни клиенти“, казва вицепрезидентът по маркетинга Идо Фридман, като уточнява, че израелският клон на „Домино’с“ е продал над половин милион вегански пици миналата година.
Веганството набра популярност с повишаването на осведомеността на хората за храните. Но в Израел бързото му разпространение, което надхвърля инициативи като „Безмесни понеделници“, може би е признак за нещо повече.
Веганите също като вегетарианците не ядат месо, но отбягват и храни с животински произход като яйцата, млечните продукти и меда. Тел Авив изпревари Берлин, Ню Йорк и Ченай (Индия) като водеща дестинация за пътуващи вегани в класацията на американския кулинарен уебсайт „Дейли мийл“. Уебсайтът приветства фалафела с вегански съставки, който може да се намери на много места, и пише, че „Нанучка“ е „свежа алтернатива на тежката месна източноевропейска кухня“.
Дори израелската армия започна да предлага вегански ястия в базите си, да осигурява на войниците вегани кубинки, които не са от кожа, и барети, изработени без вълна.
Проучване на в. „Глоубс“ и израелската телевизия „Канал 2“ е установило, че 5 процента от израелците се определят като вегани, 8 на сто – като вегетарианци, а 13 обмислят дали да станат вегани или вегетарианци. През 2010 г. вегетарианците или веганите бяха едва 2,6 процента. За сравнение в САЩ и Великобритания вегани са само около 2 процента от населението, а в Германия – 1 процент.
На родената в Грузия Шриер горещо препоръчвали да не превръща 14-годишния си ресторант във веганско заведение. „Служителите ми, счетоводителят, адвокатът, финансовият съветник, приятелите ми, дори психологът ми казаха, че един толкова успешен ресторант не бива да се променя характера си“, каза тя в интервю в сенчестия вътрешен двор на „Нанучка“. „Аз обаче осъзнах, че имам изключителната възможност да влияя на хората чрез ресторанта си“, допълни тя.
Шриер обясни, че оборотът й расте благодарение на възторжено приети ястия като грузинските чебуреки с гъби и хинкали със спанак и ядки – грузински пелмени, поднасяни със соево кисело мляко.
Добре зареденото и популярно заведение обаче регистрира спад на клиентите, което Шриер отдава на „хедонистичната тълпа, която не може да разбере как може да се живее без месо“.
ПРАВАТА НА ЖИВОТНИТЕ
Ръководителят на организацията „Веган френдли“ Омри Паз е работил с израелски кафенета и ресторанти, за да ги подтикне да предлагат вегански ястия наред с обичайното си меню и казва, че около 700 заведения имат сертификат „Подходящ за вегани“.
Той смята, че възходът веганството напоследък се дължи отчасти на лекцията в „ЮТюб“ на американския защитник на правата на животните Гари Юрофски, гледана от около 1,5 милион души в Израел. „Израел е малка страна, информацията се разпространява бързо и това помага“, казва той.
Израелската телевизия излъчи няколко разследвания за малтретиране на животни в предприятия на млечната и месната промишленост, а израелските защитници на правата на животните се много дейни – миналата седмица например те се приковаха с вериги към портала на месопреработвателна фабрика.
Един от участвалите в акцията активисти беше Тил Гилбоа, победител в миналогодишното издание на популярното риалити „Биг брадър“, чиято веганска концепция и начин на живот спечели хиляди привърженици, казва Паз.
БТА