Турция – възможен е обрат след самоубийствения атентат в Суруч

ДПА

Моментът на взрива в Суруч. Кадър от любителско видео

Турция преценява опциите си за борба срещу заплахата на „Ислямска държава“ – и в страната, и в региона, след самоубийственото бомбено нападение, при което бяха убити 32-ма души, повечето студенти активисти в граничния град Суруч.

Те имаха големи надежди за възстановяването на Кобане. Повечето от тях се надяваха да садят дървета и да създават паркове в населения главно с кюрди град, наскоро взет обратно под контрола на кюрдите от екстремистката групировка „Ислямска държава“.

Когато те се събраха в Суруч, за да направят изявление пред местните медии за предстоящото им хуманитарно пътуване през  граница, стана експлозия и мисията бе прекратена преди да започне.

Когато Турция започна да погребва 32-те си жертви, правителството започна да оценява опциите как да се справи с екстремистката групировка „Ислямска държава“, която се смята, че  е организирала нападението.

Турция опита да поддържа деликатен баланс между подкрепата  за водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“, но в същото време да не бъде в авангарда на коалицията, така че да може да се предпази от пряко отмъщение от „Ислямска държава“, казва Синан Юлген, бивш турски дипломат, който сега работи в мозъчния тръст Едам.

Такива бяха сметките до вчера. Сега, с това нападение тези сметки трябва да бъдат преразгледани. Това може да бъде обратът в подхода на Турция, казва той.

САЩ искат по-голямо сътрудничество от Турция в борбата срещу „Ислямска държава“, която контролира големи части от Сирия  и Ирак.

Макар нападението да бе на турска територия и правителството да нямаше друг вариант освен да го определи като нарушение на територията на страната, основната цел бяха кюрдите, казва Гарет Дженкинс, експерт по Турция от програма за проучвания.

Ако целта бе турската държава да бъде накарана да спре с действията срещу бойците от „Ислямска държава“, те можеха да изберат друга мишена, казва той.

Турция наскоро арестува десетки лица, обвинени, че са част  от екстремистка група. Дженкинс окачестви акциите като извършени „без ентусиазъм“, като добави, че има още много бойци,  базирани в страната.

Турция също така струпа войски по границата със Сирия, опасявайки се, че ключова магистрала за сирийските бунтовници, които подкрепя в Алепо, може да бъде блокирана от бойци от „Ислямска държава“ или от кюрдските сили, опитващи да утвърдят контрола си в Северна Сирия.

Анкара вече е подложена на силни критики от кюрдското малцинство, чието ръководство изразява съмнения, че държавата взима всички необходими мерки да ги защити.

Сегашното правителство е отговорно за всички пропуски на разузнаването и сигурността, каза прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) след нападението. Партията призова кюрдите „да разработят свои собствени мерки за сигурност“.

В социалните мрежи има изблици на гняв, че правителството не е обявило ден на национален траур, засилвайки мнението сред кюрдите, които са най-малко 15 на сто от населението в страната,  че те са граждани втора ръка в Турция.

Въпросите остават не само как Турция ще действа със спешните проблеми в сферата на сигурността – правителството дава  само неопределени изявления за разполагането на още войски по границата, но също и с оглед на увеличаващия се проблем с екстремизма в страната.

Последното е проблем, който съществува в много страни, но той е още по-обезпокоителен в държава, граничеща с райони, контролирани от „Ислямска държава“. Дженкинс е на мнение, че Турция не се отнася адекватно към проблема.

Голямо безпокойство за Турция представляват евентуални нападения срещу туристи, тъй като секторът е ключов за икономиката и заетостта, особено по време на пиковите месеци между април и октомври.

През последните две, дори три години ситуацията в Сирия засяга бизнеса, казва Еюп Йълдъз, собственик на компанията Аргент Турс в Истанбул. След този атентат бизнесът може да стане по-слаб и по-слаб, добави той.

Кризата със сигурността в страната се утежнява от частичната парализа в Анкара. Изборите на 7 юни сложиха край на 12-годишното управление на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), която не успя да си осигури достатъчно места в  парламента, за да може да управлява сама.

Ако сегашните преговори за съставяне на коалиция се провалят, може да има нови избори по-късно тази година, като така още повече ще се увеличи несигурността.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.