Ципрас остава популярен въпреки трудностите на спасителната програма

Дерек Гатопулос
Асошиейтед прес

Алексис Ципрас. Снимка: от тв екрана

По време на управлението на Алексис Ципрас Гърция се върна към рецесия, затъна в дългове и се оказа тласната до ръба на банкрут. После, след отхвърлянето на едно болезнено спасително споразумение, лидерът на радикалната левица се съгласи на ново, с вероятно не по-малко сурови условия. Не би било изненадващо, ако гърците поискат главата му сега.

Но обичаният от телевизионните камери министър-председател е по-популярен от всякога – доказателство как неговото предизвикателство към Европа е докоснало някаква струна в душата  на един народ, на който му е писнало от саможертви, наложени отвън.

40-годишният премиер има ниво на одобрение от близо 60 процента, с около 10 процентни пункта разлика от основния му съперник – което води до спекулации за възможни предсрочни избори през есента. Проучване от уикенда сочи, че неговата твърдолинейна лява партия СИРИЗА би спечелила голяма победа, ако  изборите се проведат днес.

Много гърци харесват посланието за надежда на Ципрас, дори ако действията му водят към по-труден живот. „Хората са под огромно напрежение“, казва Алека Тани, която продава църковни одежди за гръцките православни свещеници, „и те  имат нужда да чуят нещо позитивно“.

Партията на Ципрас СИРИЗА беше избрана през януари с обещанието да сложи край на мерките за икономии и състави коалиция с дясната партия Независими гърци, която се противопоставя на спасителните програми – ход, който разшири политическото му влияние. Докато гръцката икономика затъна под неговото ръководство, собствената популярност на Ципрас само нарасна. И тази привлекателност не намаля въпреки огъването му миналата седмица под исканията за още мерки за икономии в замяна  на спасителен план, който да задържи Гърция в еврозоната.

Резкият завой на срещата на върха на еврозоната в Брюксел беше в много аспекти озадачаващ. Защото дойде, след като Ципрас се обърна с молба към гърците да отхвърлят първоначалното спасително предложение на кредиторите на референдум, свикан от самия премиер. Дни след като хората казаха „Не“ на мерките за икономии, Ципрас се съгласи на споразумение, което ще доведе още  по-брутални икономии през идните години.

Това би било политическо самоубийство за всеки друг лидер. Но Ципрас изглежда е спечелил сърцата на гърците с острия си тон срещу Европа и с искреното признание в парламента, че е приел строгите условия, след като е направил някои грешки.

Защитавайки споразумението, Ципрас също така се аргументира, че не си е тръгнал от срещата на еврозоната с празни ръце. Неговото отдавнашно искане за облекчаване по някакъв начин на огромния държавен дълг от 320 милиарда евро вече е предмет на дискусии сред европейските лидери.

Елиас Николакопулос, известен гръцки социолог, заяви, че макар все още да е рано да се оцени точно размерът на популярността на Ципрас, неговата издръжливост може да се дължи отчасти и на това, че гърците го виждат как се бори за тяхната кауза, независимо дали успява или не.

„Хората казват, че поне се е борил“, заяви Николакопулос. Той добави, че Ципрас като олицетворение на Гърция, която се противопоставя на намесата на „чужденците“, допада на много от гърците.

Правителствената популярност обаче, казват анализатори, ще бъде подложена на ключов тест през есента, когато данъкоплатците започнат да чувстват пълната сила на новите мерки  за икономии.

„Щом този ефект бъде почувстван и мерките започнат да „хапят“, популярността на Ципрас ще започне да спада стремглаво“, казва Панайотис Йоакимидис, изследовател на европейската политика в Атинския университет.

Ципрас обаче все още има един голям коз: в момента няма много алтернативи на неговото харизматично лидерство, тъй като опозиционните партии остават в процес на преход, след като загубиха обществената подкрепа заради мерките за икономии, които  наложиха.

„Няма ползваща се с доверие политическа алтернатива, към  която гръцкият народ може да се обърне“, казва Йоакимидис, „поне засега“.

Завихря се несигурност и около бъдещето на партията на Ципрас СИРИЗА, която сега е разделена между тези, които подкрепят Ципрас и спасителното споразумение, и по-радикалните елементи, които категорично отхвърлят сделката.

Тани, която продава църковни одежди, казва, че Ципрас се  възползва в голяма степен от това, което се очертава като единственото необходимо условие за гръцките политици в тези дни,  за да бъдат успешни: да изглеждат добре по телевизията. В крайна сметка, казва тя, това е защото „те и без това на стават за нищо друго“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.