Олигарсите още властват в Украйна

Игор Коломойски има 3,5 млрд. долара и бизнес в Русия, Румъния, Полша и САЩ. Както повечето олигарси в Украйна, той отказва да коменитра политическите си интереси. Снимка: compromat.ru

Когато в Украйна бъде зададен въпросът как върви процесът на „деолигархизация“, поддръжниците на правителството, западните дипломати и опозиционните дейци имат склонността да отговарят по един и същи начин: с искрен смях.

За разлика от Русия, където терминът „олигарх“ е изгубил точното си значение, откакто Владимир Путин лиши преди повече от 10 години представителите на тази класа от реално политическо влияние, Украйна е олигархия в точния смисъл на думата, защото там няколко изключително богати мъже разполагат с огромна власт и влияние.

Революцията на Майдана от миналия февруари до голяма степен бе предизвикана от безсрамната корупция на Виктор Янукович и приближените му. Много протестиращи искаха да живеят в ново общество, което да не се управлява от олигархичната класа, която е толкова влиятелна в Украйна, откакто страната получи независимост.

Избраният преди година президент Петро Порошенко обеща нов стил на политика. Макар че е милиардер, изградил успешна шоколадова империя, Порошенко обеща открито и прозрачно управление. Парламентарните избори докараха на политическата сцена ново поколение млади идеалисти, които обещаха, че Украйна никога повече няма да бъде управлявана според интересите на шепа свръхбогати хора.

В своя статия, публикувана през април във в. „Гардиън“, Порошенко каза, че е твърдо решен да се бори с олигарсите и да не допуска „неправомерно влияние на частни интереси върху държавата“. Именно с тази цел, посочи той, е уволнил Ихор Коломойски, влиятелния губернатор на Днепропетровска област в Централна Украйна.

Но самият Порошенко принадлежи към класата на олигарсите и според критиците си не е успял да наложи този нов вид политика.

„Има конфликт между плана за провеждане на истински реформи и използването на старите методи на административен натиск за постигане на тези цели“, каза приближен на един от водещите бизнесмени, който пожела да не бъде назоваван заради деликатното си положение.

Виктория Войцицка, депутат и член на парламентарната комисия по енергетиката, заяви: „Преди година имаше толкова големи надежди за промяна и всичко това е малко тревожно. Има една класа, която бих нарекла „новоолигарси“: те едва оцеляваха по времето на Янукович и сега иска да получат своя дял. Тези, които процъфтяваха по времето на Янукович, сега са в затруднено положение.

Кандидатурата на правителството за шеф на енергийния регулатор предизвика много съмнение и по ирония на съдбата най-доброто предложение дойде от „Опозиционния блок“ – група депутати, за която се говори, че е свързана с Ринат Ахметов – най-богатия човек в Украйна и най-влиятелния бизнесмен по времето на Янукович.

Според мнозина Ахметов, който плати през 2011 г. 136 милиона лири стерлинги за апартамент в лондонския жилищен комплекс Уан Хайд парк, се е облагодетелствал от близките си връзки с Янукович, а след идването на власт на новото правителство бе подложен на натиск.

„Ахметов преди бе лъвът в джунглата“, каза Войцицка. „Сега, когато разбира, че му се налага да оцелее в новата система, той призовава всички да напуснат джунглата и да създадат модерен, прозрачен пазар“.

Според Войцицка международните инвеститори нямат желание да инвестират в Украйна, защото виждат, че там нивото на корупцията е подобно на това в Русия, но пазарът е по-малък и политическият риск е по-висок заради руското нашествие. По думите й самият факт, че от корупционни схеми се оплакват и депутати, и обществото, както и това, че схемите биват засичани, още преди да бъдат приложени, е напредък в сравнение с времето на Янукович.

Някои смятат, че на Украйна й е необходимо време да се промени, предвид огромните предизвикателства и войната в източната й част. През изминалата година бяха направени някои законодателни реформи, както и няколко назначения, около които се вдигна много шум.

Например това на бившия грузински президент Михаил Саакашвили за губернатор на Одеска област, на когото бе възложена задачата да изкорени организираната корупция. Още една бивша грузинска държавна служителка, Ека Згуладзе, е заместник-министър на вътрешните работи. Тя тъкмо завърши реформирането на киевската полиция.

Мустафа Найем, бивш журналист, чийто пост във „Фейсбук“ стана основният призив за протестите на Майдана, сега е депутат от Блока на Петро Порошенко. Той се изказва критично за западните политици и водещи бизнесмени, които казват, че няма да инвестират в Украйна, докато не бъдат направени широкомащабни реформи: „Казват, че няма да инвестират тук, защото сме били корумпирани. Тогава защо инвестират в Русия? Помагаха на Янукович, въпреки че всички им казваха, че е корумпиран диктатор“.

„У нас вече няма системна корупция на държавно равнище“, допълни той. Въпреки това Найем не вижда политическа воля за реформа и казва, че ще отнеме поне пет до седем години, да бъде създадена нова система.

Освен с натиск от Европа и от собствените си депутати Порошенко се сблъсква и с по-радикална опозиция от страна на много от доброволческите батальони, биещи се срещу руските и сепаратистките сили в източната част на страната. Някои от тези батальони са финансирани от олигарси, а други настояват за по-радикална политическа промяна. В началото на юли при стълкновения с гранати и огнестрелни оръжия в Западна Украйна между полицаи и бойци на националистическия „Десен сектор“, загинаха най-малко двама души.

Някои казват, че като призовават към бърза деолигархизация, западните лидери просто не осъзнават колко дълбоко вкоренена е сегашната система.

„Порошенко казва това, което западните политици искат да чуят и по някаква причина те му вярват, но не разбират колко невъзможна е деолигархизацията в нашата система, колко дълбоко е вкоренено постсъветското наследство“, каза Ирина Верешчук, бивша кметица на Рава Руска, град в Западна Украйна. „Олигарсите са като кръвта и органите на системата и все още нямаме какво да трансплантираме на тяхно място“.
БТА

* Кореспондент в Москва на в. „Гардиън“.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.