Най-добрата работа през лятото или как да пътувате и да ви плащат

Сайтът Сежурнинг

25-годишният Мартен е щастливият победител в конкурса за най-добрата работа през лятото, организиран от Сежурнинг (Sejourning) – сайт за даване под наем на жилища на частни лица.

Каква е неговата мисия? Да е тайнственият клиент, оценяващ апартаменти, които посещава из четирите краища на Франция. Неговите разходи се покриват изцяло и той получава по 2000 евро на месец.

„По принцип съм търговец“, казва усмихнат той. „Но имах желание да се занимавам с нещо съвсем различно и да си взема почивка“, добавя Мартен. За младия мъж, който не знаел нищо за Сежурнинг, преди да изпрати кандидатурата си, тази авантюра е само от полза.

„Видях във Фейсбук обявата за най-добрата работа за това лято и не се поколебах да кандидатствам“, шегува се тайнственият клиент за едно лято.

За заемане на поста, агенцията постави изискване към кандидатите да проявят малко оригиналност. Освен обичайната автобиография и мотивационно писмо, те трябваше да заснемат видео, в което да обяснят причините, поради които са идеалните кандидати за поста. Мартен съумя да бъде сдържан, но и убедителен във видеото.

„В 40 секунди разказах за множеството си пътувания и преди всичко за способността си да се нагаждам към всякакъв вид жилища. Имал съм шанса да отсядам както в хотели от висока класа, така и у хора, даващи жилища под наем. Този поглед отвън със сигурност ми е помагал да преценявам разликите“, допълва той. След две интервюта в агенцията, Мартен тръгва на път, тоест на работа.

„Отпътувах на 5 май от Париж. Започнах от Ница. Минах през Кан, Антиб, Нант, после бях в Ла Бол. Оставам най-много три дни в едно жилище“, казва Мартен. Той няма никакви грижи за логистиката. „Пращат ми билетите за влака по имейла и не трябва нищо да организирам. Агенцията се грижи за всичко“, продължава Мартен.

Каква е неговата основна мисия? Да оценява възможно най-добре обявите, като поставя оценки по различни показатели.

„Трябва да попълня един много подробен списък. Критериите са много: от приема, който оказва собственикът, до качествата на обекта, дори начина, по който са ми връчили ключовете. Всичко е важно и трябва да оценя апартамента като цяло“, разказва Мартен.

Обективността може да е проблем за някои хора, но не и за Мартен. „Винаги успявам да съм обективен, защото взимам работата си много присърце. Посрещат ме като най-обикновен клиент и не съм подложен на никакъв натиск. Аз съм в една напълно нормална ситуация. Попълвам спокойно формуляра в стаята си и никой не е в течение на каквото и да било“, добавя той.

„Предимствата са наистина многобройни. Не само се чувствам почти във ваканция, но фирмата ми плаща храната, транспорта и разбира се, стаята“, казва Мартен и не крие, че това го забавлява. Но признава, че основната му мотивация е да пътува! „Тази работа ми позволява да опозная страната, да съчетая отдиха с работата. Направо идеално!“, заключва Мартен.

И въпреки че тази работа е вид ваканция, той не пропуска да изтъкне и нейния уморителен аспект. „Изобщо не се спирам, винаги съм на път“, разказва той.

Кой е следващият етап? Западното крайбрежие, Бордо или Биариц.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.