Обама се връща в бащината Кения с планове за търговия

ДПА

Барак Обама пред дома на семейството му в Кения през 1988 г. Снимка: архив

Първото посещение на Барак Обама като млад в Кения промени живота му. Сега той се връща там като най-могъщия човек в света, но неговото посещение няма да носи същия емоционален заряд, тъй като фокусът на визитата ще бъде върху търговията и сътрудничеството с Африка в сигурността.

Президентът на САЩ Барак Обама най-после ще направи първото си посещение в Кения като президент тази седмица, но емоционалният заряд, свързан със семейното му наследство, който беляза първите му пътувания там, ще отстъпи пред преговорите за търговски споразумения и сътрудничество в сигурността.

„Да посещавам Кения като обикновен гражданин означава за мен повече, отколкото визита като президент, защото мога да видя какво става извън хотелската стая или конферентната зала“, каза той на пресконференция миналата седмица.

Мерките за сигурност и натоварената програма строго ще ограничат движението на Обама, но визитата все пак има огромно значение за него – и като син на баща кениец и майка американка, и за региона. Той ще бъде първият действащ президент, който посещава Кения, и първият, който посещава Етиопия и ще се обърне пряко към Африканския съюз (чиято централа е в етиопската столица Адис Абеба).

Във фокуса на визитата ще бъде срещата на върха по глобалното предприемачество в Найроби в събота. На нея Обама ще постави акцент върху търговските връзки на САЩ, постиженията в иновациите и предприемачеството в Кения и останалата част от континента, каза неговата съветничка по националната сигурност Сюзан Райс.

В навечерието на отпътуването си за Африка в четвъртък, Обама даде прием в Белия дом по случай продължаването с 10 години на действието на Закона за растеж и възможности за Африка, който дава търговски преференции на някои африкански страни южно от Сахара. Обама подписа удължаването на закона на 29 юни.

Рисковете за сигурността и борбата с тероризма, включително борбата срещу екстремистите от „Аш Шабаб“, и обстановката в Южен Судан също ще бъдат теми на дискусиите с местните лидери.

В Кения Обама ще води разговори с президента Ухуру Кениата, ще даде пресконференция, ще присъства на официална вечеря, ще направи обръщение към кенийския народ и ще участва в дискусия с представители на гражданското общество по въпросите на контрабандата с ценни животински видове, образованието на момичетата и борбата с насилническия екстремизъм.

Той няма да посети родното село на баща си, но ще се срещне с няколко членове на своето семейство в Найроби, съобщи Белият дом.

В Етиопия в понеделник Обама ще се срещне с президента Мулату Тешоме и с премиера Хайлемариам Десален и ще участва в среща на върха на регионални лидери за обсъждане на положението в Южен Судан и борбата с тероризма.

Визитата там включва и обръщение към Африканския съюз и срещи с лидери на организацията.

Въпросът кога Обама ще посети Кения като президент непрекъснато се задаваше при трите му предишни визити в Африка, включващи Гана, Сенегал, Южна Африка и Танзания. Кения обаче не попадна в маршрутите му поради отправеното обвинение срещу президента Кениата от Международния наказателен съд (МНС). Сега то вече е оттеглено, но тогава пречеше за визита на Обама.

„Съществуващите напрежения и усложнения напоследък бяха някак смекчени, частично заради отпадането на заведеното от МНС дело срещу президента Кениата“, отбеляза бившият американски посланик в Кения Марк Белами пред Центъра за стратегически и международни проучвания във Вашингтон.

За Обама обаче ще бъде трудно да говори по проблемите на човешките права без риск те да засенчат останалата част от програмата на посещението, каза Белами. Организацията „Хюман райтс уоч“ обърна внимание върху потискането на политическата опозиция, убийствата без присъди, произволните арести и мъчения.

Коалиция от правозащитни групи призова Обама да повдигне въпросите за човешките права на срещите си, а Белият дом подчерта, че тази тема винаги се поставя от Обама при посещенията му в страни, в които има такива проблеми.

В общо обръщение към Обама на тези групи, включително „Хюман райтс уоч“, се казва: „Като един от най-близките съюзници на Кения и като ключов партньор в борбата с тероризма, САЩ могат да изиграят незаменима роля, като призоват президента Кениата и неговото правителство да променят сегашния курс и да полагат усилия за спазване на конституцията от 2010 г. Ние ви призоваваме да повдигнете тези критични въпроси на предстоящото си посещение в Кения.“ Райс подчерта, че опасенията за свободата на печата, за прозрачността, за правата на политическата опозиция и на гейовете ще бъдат поставени и Кения, и в Етиопия.

По отношение на Етиопия САЩ вече изразиха загрижеността си за парламентарните избори, в които управляващата партия спечели над 99 процента от гласовете. Там неотдавна бяха задържани и хвърлени в затвора 19 блогъри и журналисти, но малко преди президентското посещение двама блогъри и трима репортери бяха освободени.

Някои наблюдатели казват, че Обама е трябвало да включи в турнето си Нигерия, където в началото на тази година бе извършен исторически преход на властта. Обама прие нигерийския президент Мухамаду Бухари в Белия дом в понеделник.

Избирането на Обама като първи афроамерикански президент на САЩ породи очаквания в Африка, че той ще постави континента във фокуса на външната си политика, но САЩ се фокусират върху изместването на приоритетите към Азия и текущите проблеми в Близкия Изток и Северна Африка.

Белият дом полага усилия да подчертае своята подкрепа, давайки за пример срещата на върха САЩ-Африка, на която Вашингтон бе домакин тази година, продължаването на цитирания по-горе Закон за растеж и възможности за Африка, и направените от Обама четири визити в региона.

„Убедена съм, че стореното от президента Обама по отношение на Африка не само не отстъпва на постигнатото от неговите предшественици, но мога със сигурност да предскажа, че ще го надхвърли“, каза Райс.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.