Опитът на Турция с тероризма

Турция смята, че е имунизирана за някои много значими последствия от тероризма, по-специално в полето на икономиката, изхождайки от десетилетната си борба с кюрдските сепаратисти от Кюрдската работническа партия (ПКК) в Югоизточен Анадол. Но може би случаят вече няма да бъде такъв.

В миналото имаше много терористични атаки срещу цивилни и военни с тежка равносметка за жертвите. Но най-новият атентат в Суруч (в понеделник), отнел живота на 32-ма души плюс над 100 ранени, е нещо различно. Кюрдският бунт беше на местна почва и имаше само ограничено и непряко международно измерение, докато най-новият случай – очевидно организиран и извършен от „Ислямска държава“ (ИД) – е смъртоносна метастаза от отвъд границата.

Както ИД, така и ПКК без съмнение са терористични организации, но трябва да бъде признато, че ИД не е като ПКК. Не обръщайте сериозно внимание на това, което писа проправителственият в. „Сабах“, който твърдеше в заглавие на челна страница преди няколко месеца, че кюрдските групировки в Сирия, които имат връзки с ПКК, са много по-опасни от ИД.

Те се опитваха да манипулират мнението на избирателите преди изборите (парламентарните избори на 7 юни, бел.ред.), за да попречат на (прокюрдската) Демократична партия на народите (ДПН) да спечели достатъчно гласове, за да прескочи изборния праг. Това бе нещо нормално за „Сабах“, говорител на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), който е естествено склонен да симпатизира на ИД и отказваше доскоро да я окачестви като терористична организация.

Реалността за ИД обаче е далеч от тази на терористичните групировки, които ние познаваме. Те имат доста по-голяма обществена подкрепа в Турция отколкото дори ПКК и използват религиозните убеждения, дори Корана, за да оправдаят своите действия. Те са безмилостни убийци.

Международната общност има солидни основания да смята, че правителството на ПСР е оказвало подкрепа на ИД – било то умишлено или неволно – и със сигурност няма да бъде лесно измамена от действията, които в последно време правителството предприе спрямо разклонения на ИД вътре в Турция.

Бих очаквал това да има определен дипломатически отзвук, публично или чрез преговори при закрити врата. Непредпазливата политика на Турция спрямо Сирия със сляпа амбиция за сваляне на режима на сирийския президент Башар ал Асад и грешките, допуснати междувременно, изглежда най-добре обслужиха интересите на съперниците на Турция в региона.

Дипломатическият аспект на нарастващата заплаха от тероризъм на ИД на турска земя е важен и трябва да бъде анализиран допълнително. Този материал обаче има за цел да представи краткосрочните икономически последствия.

Първо, витаещите страхове сред чуждестранните и местните инвеститори относно вътрешния мир на страната, със сигурност ще имат отровно въздействие върху икономическия климат. Ако инвеститорите започнат да мислят, че Турция се превръща в нещо като Сирия, те ще направят същото с Турция, което биха направили и в Сирия.

Второ, досега девет държави предупредиха гражданите си относно пътувания в Турция и по-специално да стоят далеч от районите край границата. Сред тези страни особено важни са Русия, Германия и Великобритания, тъй като те са водещите в списъка на държавите, откъдето идват посетителите в Турция.

Туризмът ще бъде лошо засегнат. Скорошните нападения на ИД срещу либийски курорти създадоха сходен ефект там и няма гаранция, че бойците на ИД, които сега се намират в Турция, няма да направят същото. Не смятам, че нашето разузнаване или полицията имат намерението, способността или ресурсите да отблъснат подобни нападения. Видяхме това в Суруч.

Ръководителят на полицията в Шанлъурфа например обвини „други служители“, свързани с „паралелната държава“, че са изключили системата за електронна идентификация на колите в града вчера. Малко по-късно бе разкрито, че това е една лъжа. Дали можем да имаме доверие на този човек повече? Трето, хаосът, който може да възникне, ако ИД реши да засили действията си в Турция срещу режима, който те определят за „тагут“, т.е. отклоняващ се от Божия път, ще влоши вече напрегнатата атмосфера на пазарите.

Има ли някакъв начин да се избегне мержелеещото се бедствие? Да, чрез образование в дългосрочен план. Но всички ние ще бъдем мъртви в дългосрочен план. В краткосрочен план единството е първият щит, към който Турция трябва да посегне, и страната трябва колкото се може по-скоро да състави правителство, което да се заеме с проблема ефективно, като същевременно върне обществения ред.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.