Гръцки магазини пускат кепенците

Асошиейтед прес

И „Зорба“ в Атина е затворен. Снимка: Георгиос Макас

Правенето на бизнес в Кукаки се превръща в борба. Собствениците на магазини в централния атински квартал, един от най-разнородните във финансово отношение квартали в столичния град, смятат, че става все по-трудно да се справят, независимо дали подстригват коси или продават ризи.

Истории за трудности като техните могат да бъдат чути из цялата страна с 11-милионно население. Празните витрини отново станаха лице на гръцките градове и градчета в разгара на криза, която поставя под съмнение бъдещето на Гърция в еврозоната.

Нещата се влошиха, след като в края на юни гръцкото правителство реши да въведе пакет от мерки за контрол на свободното движение на парите с мизерния лимит от 60 евро дневно за теглене от банкомати. Въпреки че банките отново отвориха тази седмица за пръв път от повече от три седмици, лимитът за теглене от банкоматите остана непроменен и парите в брой започват да стават дефицитни. За една икономика, в която плащанията в брой са норма, това е проблем.

В Кукаки, на около 2 километра южно от търговския център на Атина, 65-годишният автомеханик Йоргос Прасинудис е разгневен. Съпругата и 11-годишната му дъщеря вече са се преместили в Германия – страната, която по ирония на съдбата е обвинявана за много от икономическите и социални проблеми, поразили Гърция.

В сряда той сяда да пие кафе на тротоара пред работилницата си за ремонт на мотоциклети с плакати на мотори и детски рисунки, закачени на стената. Работилницата е затворена след 32 години работа. Надпис „Продава се“ е окачен на прозореца. „Това е краят за Гърция. Няма да се оправим и след 50 години“, казва той. „Страната взе назаем толкова много пари, тези, които извлякоха облаги от тях, напуснаха страната, а обикновените хора трябва да плащат сметката… Надявам се дъщеря ми никога да не се върне. Дори за ваканцията.“

Прасинудис е една от безбройните жертви на гръцката икономическа криза. Изхвърлена от международните пазари на облигации през пролетта на 2010 г., страната стана зависима от чуждестранна парична помощ, за да плаща дълговете си – при условие че въведе сурови мерки за икономии като рязко намаляване на разходите и увеличаване на данъците. Цената е огромна. Милиони работни места, главно в частния сектор, бяха изгубени оттогава – около една пета от работната сила на страната.

Но след привидното стабилизиране миналата година гръцката икономика отново даде на заден ход, а безработицата остана висока. В крайна сметка безработните още са над 25 процента, а повече от 50 процента от хората без работа са на възраст под 25 години.

Заедно с контрола на капиталите правителството въведе нов пакет от мерки за икономии, повишавайки данъците върху продажбите и бизнеса и запазвайки извънредния данък за домакинствата, който изяжда свободните им доходи.

Рано в четвъртък парламентът одобри втори пакет мерки, изисквани от кредиторите за нов заем. Сдруженията на търговците на дребно се опасяват от връщане на високите равнища на безработица от 2012 г., когато те бяха поразени от вълна от фалити.

Главната търговска улица в Кукаки започва да изглежда като по онова време – зад замазаните с вар витрини изчезват пекарни, бакалии, бръснарници и магазини за дрехи.

На две пресечки от ремонтната работилница собственикът на железария Костас Кицос казва, че продажбите са паднали рязко, откакто бе въведен контрол на капиталите на 29 юни. „Хората идват в магазина, но питат за цените и не купуват нищо“, казва той.

„Всеки се бои да харчи пари, защото не знаят какво ще стане.“ Пет години след първия спасителен пакет от гръцките партньори в еврозоната и Международния валутен фонд около 85 000 търговци на дребно са прекратили работа и секторът е изгубил 45 процента от приходите си, според Националната конфедерация на търговците и предприемачите.

Константин Михалос, ръководител на Атинската търговска палата, написа писмо до финансовото министерство тази седмица, като настоя правителството да предприеме спешни мерки, които да помогнат магазините да останат отворени, особено тези, които зависят от вносни стоки. „По същество банковата ваканция не е свършила. Огромното мнозинство от гръцките компании са на половината път към фалита“, написа той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.