Настъпи шестото измиране

Човекът е виновен за масовото изчезване на живия свят

„Днес земноводните се радват на съмнителната чест да са сред най-застрашения клас животни в света; изчислено е, че груповото темпо на измиране при тях е приблизително 45 000 пъти по-високо от фоновото. Но темповете на измиране сред много други групи приближават нивата на земноводните.

Изчислено е, че по пътя към забравата са поели една трета от всички изграждащи рифове корали, една трета от всички пресноводни молюски, една трета от акулите и скатовете, една четвърт от всички бозайници, една пета от рептилиите, една шеста от всички птици”, обобщава Елизабет Колбърт в „Шестото измиране” (изд. „Изток-Запад”).

Фоновото измиране е естественото. Според него, съвсем приблизително, един вид бозайник трябва да изчезва на всеки 700 години.

Първото масово измиране на биологични видове е датирано от преди 450 млн. години, второто – преди 370, третото – преди 260, четвъртото – преди 200 и петото, известно като динозавърското – преди 65 млн. години.

Колбърт е научен публицист. Тя събрала сведенията си от най-влиятелните специалисти в света, придържа се към репортажния тон и постига четивност. Може ли нещо да замени общуването в Амазонията с орнитолога Марио Кон-Хафт, който разпознава 1300 вида птици по гласовете им?…

Досегашните масови измирания са причинени от резки промени в климата или, както е с динозаврите – от сблъсък с неземно тяло. Все външни на живия свят причини. Сегашното е причинено от вътрешна – от вида хомо сапиенс. И от измененията в климата, доведени от неговия „прогрес”, и от всевъзможните му дейности.

Жабите в Централна Америка мрат буквално с дни. Гъбичка се настанява върху им и ги отравя. Как така обаче това се случва едновременно на 4 континента? Причината е в пратките „заразени” африкански дългоноктести жаби, ползвани през 50-60-те години за тестове за бременност. Процесът е експоненциален.

Никое от досегашните измирания не е станало с такава скорост. Непростимата илюзия е, че пакостникът ще се размине ненаказан.

От Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.