Най-обидният туристически справочник в историята

Съвременното издание с най-забавните пасажи от пътеводителя.

В средата на 19 век англичанка на име Фейвъл Мортимър се нагърбила с амбициозната задача да напише туристически справочник на “най-важните държави в света”. Имало само един проблем – мисис Мортимър никога през живота си не била излизала извън малкото графство Шропшър, където била родена. Въпреки това справочникът е издаден и предизвикал скандал заради описанията на различните нации и страни. Днес те са достатъчно актуални, за да предизвикат смях. Точно затова през 2005 г. част от тях са били включени в специален сборник, който ще бъде преиздаден във Великобритания тия дни. Английският в. „Индипендънт“ публикува части от него:

Англия

england-flag.gifКакви са англичаните по характер? Какви хора са те? Не са много приятни за компания, защото не харесват непознати, нито пък да си създават неприятности. Най-много им харесва да си стоят вкъщи. Много се страхуват да не бъдат измамени, затова са внимателни и благоразумни и не се доверяват на хората, докато не ги опознаят. Имат хладни маниери, но понякога се държат мило. Много са запалени по парите, както и по доброто хапване и пийване. Често са в лошо настроение, склонни са да се мръщят и им се иска да са по-богати, отколкото са. Въпреки всичко са може би най-щастливите хора в света, защото няма друга страна, в която да има повече Библии.

Приятен град ли е Лондон? Не, защото в него има много мъгла и дим. Това го прави мрачен и черен. Но улиците, на които живеят богаташите, се поддържат чисти и икономката на всяка къща чисти стълбите всяка сутрин.

Красив град ли е Лондон? Не, защото не е построен в близост до морето или на някой висок хълм. Въпреки това в него има две красиви църкви – “Свети Павел” и Уестминстърското абатство. Има и няколко хубави паркове, в които дамите и господата се разхождат и където дори бедните деца могат да си играят под сянката на дърветата.

Уелс

wales-flag.gifВъпреки че уелсците не са много чисти, те строят къщите си така, че да изглеждат чисти и ги боядисват в бяло всяка година. Понякога боядисват в бяло и кочините на прасетата.

Шотландия

scotland-flag.gifПрилича ли Шотландия на Англия? Не, по-красива е. В нея няма толкова дървета, колкото в Англия, но има високи хълмове, по-високи от всички хълмове в Англия, и по-големи езера, и повече потоци и водопади.

Един от големите недостатъци на шотландците е любовта им към уискито. Друг техен недостатък е любовта им към парите. Често искат повече, отколкото трябва, и не обичат да харчат. Трудолюбиви са, но са пренебрежителни. Не си дават много труд, за да доставят радост на чужденците. Не са толкова чисти, колкото англичаните, и оставят книгите им да се покриват с прах и дори да почерняват от сажди.

Много са сериозни и не харесват шегите, обаче харесват музиката и могат да пеят много хубави песни, но няма да харесате звука на техните гайди. Той е почти толкова ужасен, колкото скърцане на врата или мяукане на много котки.

Главният град на Шотландия е Единбург. Това е най-красивият град в света. Какво го прави толкова красив? Неговият зелен хълм със замък на върха. Когато се разхождате из хубавите широки улици на Единбург, накъдето и да погледнете, виждате този хълм и замъка и им се възхищавате и казвате: “Колко огромно, колко красиво!”

Ирландия

ireland-flag.gifВ Ирландия богатите хора не са много. Тези, които са богати, предпочитат да живеят в Англия и това е една от причините бедните хора там да са толкова бедни. Но има някои дами и господа, които се опитват да направят бедните хора щастливи и които имат училища за децата.

Ирландците казват, че са християни, но повечето от тях не четат Библията. Това не е ли странно? Защо не я четат, щом са християни? Защото техните управници им казват да не я четат. Защо? Защото техните управници и свещеници им говорят много грешни неща, които не са написани в Библията, и не искат хората да открият истината. Религията, на която ги учат, се нарича римокатолическа. Това е вид християнска религия, но е много лош вид.

Ако влезете в римокатолическа църква, ще видите леген с вода близо до вратата. За какво служи? Нарича се светена вода, защото свещеникът я е благословил. Всеки потапя ръката си в тази вода и се пръска с нея и си мисли, че като прави това, ще се предпази от Сатаната. О, колко глупаво!

Франция

france-flag.gifФренските родители искат да направят децата си малки мъже и жени. Взимат ги навсякъде, позволяват им да си лягат късно, да ядат вредна храна, да говорят преди възрастните и да показват колко са умни. Децата на 5 или 6 години често вечерят с гостите, а е редно да го правят само с майките и бащите си.

Има ли във Франция крал? Последният крал е напуснал двореца си доста прибързано. Имало е тълпи под прозорците му и той се е страхувал, че ще нахлуят вътре. Затова е оставил вечерята си неизядена на масата и дори без да опакова дрехите си е побягнал под ръка със своята кралица из улиците, качил се е на каретата и е избягал. Къде е отишъл? В Англия. Това е безопасно място за френските крале.

Испания

spain-flag.gifИспанците са доста ниски и слаби. Косите и очите им са черни, кожата им е тъмна, бузите им са бледи, а изражението им е сериозно и тъжно. Те ходят много бавно и държат главите си изправени високо. Техните жени са много елегантни.

Испанците не са жизнерадостни и разговорливи като французите, а са сериозни и мълчаливи. Не са активни като шотландците, а са студени и дистанцирани, не са привързани към дома като англичаните, а към гостите. Въпреки това са жестоки, враждебни и отмъстителни. Много са високомерни. Бедните са толкова високомерни, колкото и богатите. Те мислят, че нито един народ или език не е като техния. Вярно е, че техният език е най-добрият в Европа, но има много малко мъдри книги, написани на него.

Португалия

portugal-flag.gifВъпреки че португалците са мързеливи като испанците, не са толкова сериозни, тъжни и мълчаливи. Те са високомерни като испанците, но са по-коварни. Имат черни очи и коси и тъмен тен като испанците, но са с по-бели зъби, защото никога не пушат, а точно цигарите развалят зъбите на испанците. Но въпреки че португалците не пушат, те имат друг лош навик – смъркат емфие постоянно, бедните и богатите, младите и старите.

Португалският език не е толкова хубав, колкото испанският, има повече съскащи звуци и се говори рязко и пискливо.

Няма хора в Европа, които да са толкова несръчни и неловки в ръцете като португалците. Любопитно е да наблюдаваш колко зле дърводелците правят кутии, а ковачите – ключове. Каруците са много лошо направени – теглени са от два вола и когато се движат, колелата им издават силен скърцащ звук, който направо смайва чужденците. Но португалците нямат нищо против шума и казват, че от него има полза, защото няма опасност да се сблъскат две каруци по тесните пътища.

Португалия, като Испания, е пълна с разбойници, законите не се спазват и злите хора често се измъкват без наказание.

Русия

russia-flag.gifБогатите хора много обичат гости. Устройват си хубави забави, говорят и се смеят, пеят и танцуват от сутрин до здрач. На децата им е позволено да играят колкото си искат, затова растат невежи. Момчетата не учат латински или гръцки, защото са толкова глупави, че си мислят, че няма нужда да се учи език, който вече никой не говори. Руснаците са много запалени по музиката и танците и децата много бързо се научават да танцуват и пеят, но танците и песните няма да ги направят мъдри.

Бедните руснаци не са черни, а руси и със светли коси. Защо ги наричат черни? Защото са много мръсни. Богатите хора са несправедливи и често не си плащат данъците. Харесват им празненствата и гостите, но не ги е грижа за техните прислужници и бедни съседи. Бедните са възпитани, но хитри, непочтени, лениви и запалени по алкохола.

Италия

italy-flag.gifРим е столицата на Италия и някога е бил столица на света. Тогава е бил порочен град, пълен с идоли и жестокост, но сега също е порочен град. Тук живее Папата. Той е шефът на всички свещеници от римокатолическата религия. Неапол е много по-красив от Рим. Построен е близо до морето, където земята е във формата на полумесец. Това се нарича залив.

Неапол е весел град. Хората там винаги се движат и говорят бързо. Улиците са пълни с каруци и каляски, натоварени с хора – отпред, отзад, дори отдолу, защото и бедните хора обичат да се возят. В Рим хората са сериозни и мълчаливи, но в Неапол са весели и шумни. Кой град ще ви се хареса повече?

Германия

germany-flag.gifГерманците са много мили и любезни с членовете на семействата си. Те са предани. Те са внимателни и разсъдливи. Би било добре да бяха малко по-спретнати и чисти, особено бедните.

Унгария

hungary-flag.gifУнгарците са много по-диви хора от германците. Не са трудолюбиви и не знаят как да правят нещата. Повечето от тях не могат да четат и пишат.

Прусия

Прусия не е красива страна. Пълна е с прашни равнини, грозни блата и ниски ели. Не е и здравословна страна. Източният вятър духа много силно, а земята е много влажна. Въпреки това в едно отношение това е хубава страна, защото религията е протестантска. Също така има много добри закони, а бедните хора знаят да четат. Жалко само, че има толкова много войници.

Полша

poland-flag.gifВсички деца, които са чели Библията, знаят, че евреите някога са били наричани израилтяни и са живели в Ханаан. Къде живеят сега? Из всички земи, но в Полша има повече евреи, отколкото в която и да е страна. Те имат очи като на ястреб и носове като клюнове. Изглеждат добре – така както бихте си представили Давид и Соломон. Богатите евреи носят ярки тюрбани, украсени с диаманти и рубини. Но не всички евреи са богати. Някои са крайно бедни.

Евреите са голяма беда за Полша. Те преследват пътниците, предлагайки да им помогнат и не се махат, когато някой ги пъди. Поляците разговарят много грубо с евреите и се мислят за много по-добри от тях, но евреите понасят грубостите с голямо търпение, защото са свикнали да се отнасят зле с тях. Поляците обичат да разговарят и говорят толкова високо, че почти крещят. И са горди с това и казват, че германците за тъпи.

Холандия

netherland-flag.gifНяма други хора в Европа, които да са толкова чисти, колкото холандците. Ако не изтъркат и излъскат всичко добре, влагата ще покрие всичките им тигани с ръжда. Дори бедните деца са по-чисти от английските деца.

Холандците са много работливи. Кралят не позволява големите момчета да стоят по улиците без да вършат нищо. Полицаите хващат мързеливите момчета и ги изпращат в провинцията да отводняват блатистите земи. Затова има много малко крадци и почти никакви просяци. Холандските деца не са толкова шумни в училище като нашите. Извън сградите на училищата не се чува никакъв шум и когато дойде време за игра, учениците излизат навън съвсем тихо. Издават шум само с краката си, защото носят дървени обувки.

Най-обидният туристически справочник в историята – част 2

(по в. “Индипендънт”)

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.