„Блиц”, „Шоу”… Пак медии на тезгяха и КОЙ ги купи. Какво следва?

Пеевски очаквано погълна сайта „Блиц“ и вестниците „Шоу“, „Доктор“, „Над 55″, коментират из медийните среди. Отдавна се говореше. Всичко мина по позната и отпреди схема. Славка Бозукова, главен редактор на „Стандарт”,  първо влезе в ръководството на издателството на „Блиц” и „Шоу”, а сега придобива 50% от акциите.

Славка Бозукова става официален собственик на цяла медийна група. Нейната роля е същата като на Венелина Гочева – изкуствени патици. КОЙ отгледа такива мастити издателки? Купуват цели медии, групи от вестници? Разбира се, всичко е законно. Кредити и прочее. Само че – плува ли корабче?

Вестниците „Шоу“, „Доктор“, „Над 55″ са печеливши (по-скоро не са губещи), и в тази сделка се вижда опит да закачат към тях губещият „Стандарт“ и съпътстващите го сайтове и издания.

Работата е, че под топлите грижи на Гочева, Бозукова, Блъсков, Тошев и прочее дългогодишни главни редактори и издатели, вестници у нас са във фалит. Пропадането им е драстично по-тежко, отколкото на всекидневниците в Европа. За последните 10-ина години тиражите им не са намалели в проценти, както в Европа, а в пъти. И основната причина е слугинажът на изброените. Те превърнаха вестниците в наплевателски, пропагандни, рекламни и лъжливи. Авторитетът им е нулев, съдържанието им е очевидно манипулирано и цензурирано. Кой да ги купува по левче? „Телеграф“ е номер едно, защото се продава на половин цена.

И сега повечето очакват момента, в който ще бъдат закрити. КОЙ да ги издържа? За какво? Те вече са без влияние. Единственото им значение, че могат да ги цитират понякога в сутрешните блокове на телевизиите.

Пеевски счупи касичката КТБ от която точеше пари и сега се чуди от какво да финансира вестниците. Опитва се да ги крепи с „Булгартабак” и разни схеми. Най-голямата дистрибуторска мрежа за цигари „Табакмаркет”, свързана с прословутата „Лафка”, е и най-големият дистрибутор на вестници и списания и рекламодател същевременно. Ще стигнат ли тези схеми да издържат толкова медии?

Всъщност това е началото на края на Пеевски – той беше голям и силен с парите от КТБ зад гърба си, това приключи. Вече няма такъв удобен широк гръб като преди, с ПИБ и др. банки не е същото. Ще трябва да се превъртат пари от сивия сектор.

Ето за справка какво контролира Пеевски (ама официално няма нищо общо, да не помисли някой…):
Сайтове – „Блиц”, „ПИК” (сега даже човек от ПИК ще управлява „Блиц”, като по-доверен), по-дребни като „Всеки ден” и др. не се броят.

Национални вестници – „Телеграф”, „Монитор”, „Стандарт”, „Преса”, „Всеки ден”, „България днес”, „Труд”, „24 часа”, „Новинар”, „Уикенд”, „Шоу”, „168 часа”, „Жълт Труд” и др.

В много от тези медии може да видите остри публикации срещу президента, срещу т. нар. реформатори, БСП, но във всичките няма да намерите лоша дума за Борисов, Пеевски и Доган. Това е обединяващото между тях. Всеки да си прави изводите каква е неофициалната коалиция на власт.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.