Защо в Испания протестират срещу монархията?

Испанското кралско семейство е разтревожено, назначи одитор на бюджета си

Крал Хуан Карлос и кралица София. Подобни снимки бяха окачени на обратно на митинг срещу монархията в Каталония. Протестите разтревожиха кралското семейство, а според експертите са насочени срещу единството на Испания. Снимка: nettyroyal.nl

Снимки на испанския крал Хуан Карлос и кралица София са окачени с главата надолу и са подпалени. Демонстранти гледат как пламъците ги поглъщат и носят плакати, на които пише „Аз съм срещу монархията“ и „Аз горя короната“. Доскоро подобни телевизионни кадри биха били почти немислими в Испания, но в североизточната област Каталония наскоро имаше най-малко три пъти демонстрации срещу монархията. Те бяха предшествани от скандал в Мадрид заради карикатура на принца, критики срещу кралското семейство заради липса на финансова прозрачност и необичайно злостни клюки за личния живот на кралските особи по телевизията.

Какво става в Испания, която беше смятана за стабилна монархия, а поданиците й уж харесваха краля си Хуан Карлос?

Няма съмнение, че монархията все още се радва на широка подкрепа. Антимонархическите митинги в Каталония събраха едва неколкостотин души и нито една от основните политически партии дори не би помислила да предложи монархията да се замени с република. Същевременно обаче представители на кралския дворец признават, че са разтревожени.

Те се опасяват, че сепаратистите, които се стремят към независимост на Каталония и Страната на баските от Испания, може да използват изолираните малки протести. Коментатори твърдят, че демонстрациите биха могли да насърчат у испанците завист заради кралските привилегии и ситуацията да излезе извън контрол.

Откакто през 1981 година помогна за осуетяването на военен преврат, 69-годишният испански крал се радваше на безспорна обществена подкрепа. Хуан Карлос, София и децата им са харесвани и заради своя професионализъм и достъпността си. Въпреки това кралят не е забравил, че в страна със силна републиканска традиция трябва да „печели трона си всеки ден“, както каза веднъж.

Първият предупредителен сигнал дойде преди около година, когато непотвърдени информации, че монархът е застрелял упоена мечка в Русия, го накараха да изглежда леко смешен. През лятото сатирично списание публикува карикатура на престолонаследника принц Фелипе, на която той прави секс със съпругата си, а баски политик заклейми кралското семейство като „безделници“.

След това малката каталонска сепаратистка и републиканска партия ЕРС повдигна въпроса, че кралят не дава отчет пред никого как използва бюджета си. Бюджетът на кралското семейство е около 8 милиона евро – един от най-малките сред европейските кралски фамилии и по-нисък от този на мнозина президенти, сочи експертът по конституционните въпроси Антонио Торес дел Морал.

Испанският крал е обект на критика заради бюджета на кралското семейство, който възлиза на 8 млн. евро. Той обаче е един от най-ниските на кралските семейства в Европа и е много по-малък от средствата, с които разполагат държавните глави. Снимка: Ройтерс

Въпреки това Хуан Карлос назначи одитор, който да следи разходите му – стъпка, която мнозина анализатори смятат, че цели да обезсмисли критиките от ЕРС и крайнолевите партии. ЕРС обаче продължава кампанията си срещу монархията, а по-малки и по-радикални каталонски групи изгориха снимки на кралската двойка на митинги в Герона.

Опитите кралското семейство да бъде защитено в съда имаха обратен ефект, като дадоха по-голяма публичност на критиците и протестиращите. Авторите на карикатурата на Фелипе трябваше да отговарят пред закона за обида срещу короната. Това нарушение се наказва с до две години затвор, макар че карикатуристите най-вероятно ще се отърват само със сериозна глоба.

Националният съд подготвя правни санкции и за групата млади каталонци, които изгориха снимки на краля и на кралицата. Изслушването на един от подпалвачите в съда обаче доведе до друг подобен митинг.

ЕРС предложи обидата срещу короната да бъде зачеркната от законодателството като наказуемо деяние с аргумента, че в САЩ правото да се изгаря националният флаг е част от свободата на мнението.

“Ако испанците бяха по-наясно с огромния принос на Хуан Карлос за страната, никой нямаше да го критикува”, заяви премиерът Хосе Луис Родригес Сапатеро в частен разговор. Правителството, което е наясно с основната цел на антимонархическите протести, също се обяви публично в защита на монархията.

“Истинската мишена на атаките срещу краля е единството на Испания”, заявиха представители на двореца, цитирани от „Паис“. Анализатори отчитат все по-силни сепаратистки тенденции в Каталония – заможен регион, в който живеят 7 милиона души. Сепаратистки политици засилиха позициите си и в Страната на баските, където планират незаконен референдум за самоопределение.

Според проучване от 2005 година около 77 процента от испанците все още имат добро мнение за краля, макар популярността му сред младите хора да е намаляла.

„Може ли някой да си представи република, управлявана от (бившия премиер) Аснар или Сапатеро?“, попита седмичникът „Тиемпо“ и даде сам отговори на въпроса: „Хуан Карлос е по-необходим от всякога.“

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.