Контрабандист или трафикант на хора – модерна професия на сирийско-турската граница

Франс прес

Сирийски бежанци в Турция. Снимка: сириан монитор

„Младежите, които бяха без работа, вече имат: могат да станат контрабандисти или каналджии“. Независимо от присъствието на армията, южното турско село Бейлербей е сцена на най-различни видове доходен трафик с джихадистите, които контролират границата от сирийска страна.

От две години 70-годишната Фатма Гюлю е отчаян свидетел на дискретната, но непрекъсната търговия, която съживява района. Тя дори знае какви са цените.

„За 50 до 100 долара те закарват от летището в Газиентеп до Килис“ – главния град на провинцията, казва тя. „А за 5000 турски лири (около 2000 евро) те отвеждат при групировката „Ислямска държава“ (ИД) оттатък границата.

Бейлербеи е спокойно на вид село с по-малко от 400 жители, изгубено сред пустинния и трептящ от задуха прашен пейзаж, до което се стига единствено по черни пътища.

Само на няколкостотин метра от кирпичените къщи на селото се намират Сирия и джихадистките бойци с черното си знаме, господстващи като пълновластни господари в района.

Едва на километри оттук хора на ИД откриха миналата седмица огън срещу аванпост на турската армия и убиха един от войниците, предизвиквайки мащабна реакция с оръдейна стрелба и въздушни удари от страна на въоръжените сили на Анкара.

„Наркотици, продукти от първа необходимост, оръжие и хора“ – крайно бедният район се е превърнал в място за всякакъв вид контрабанда, обяснява Фатма Гюлю.

„От нашите села може да се стигне поне по десет различни пътя до сирийските (джихадистки) лагери“, обяснява жената. В тези маслинови полета ежедневно има ислямистки бойци – турци, чеченци, французи или англичани, разказва тя.

За онези, които отказват да участват в трафика, има драматични последствия, казва възрастната жена, която без да навлиза в подробности споменава заплахи, кражби, насилие.

„Цялото село си мълчи, понеже трудно можеш да издадеш хора, които нямат пари, довчера са били без работа и днес си изкарват хляба с това“, добавя тя.

„Те си затварят очите“ Известно време Фатма Гюлю се надявала с пристигането наскоро на контингент войници за наблюдение на границата да се сложи край на този незаконен „бизнес“, или той поне да бъде понамален, но уви. „Войниците също си затварят очите за преминаването на контрабандистите“, въздиша ядосано тя.

„Разстоянието между две позиции на турската армия е толкова голямо, че е невъзможно да се попречи на различните видове трафик“, признава пред АФП офицер, изпратен наскоро в района и поискал да запази анонимност.

От месеци съюзниците на Анкара съобщават за рехавия контрол по 900-километровата турско-сирийска граница, откъдето основно преминават наемниците, попълващи редиците на джихадистите в Сирия. Обосновавайки се с числа, Турция твърди, че е подсилила наблюдението си по границата и прави всичко по силите си. От началото на годината са извършени над 1000 ареста, съобщава Анкара.

Сочен с пръст от съселяните си, които се питат как е финансирал изграждането на луксозната си къща, 55-годишният кмет на селото Ахмет Солак отхвърля без притеснение критиките. „Щом нито правителството, нито държавата пречат границата да се преминава стотици пъти седмично, защо аз да го правя?“, казва той.

Много жители на Бейлербеи твърдят едно и също: от избухването на войната в Сирия през 2011 г. границата в района им са преминали нелегално хиляди хора.

„Как да знаем дали това са бойци от ИД или праведни хора? Да не е написано на челата им!“, реагира раздразнено 38-годишният селски бръснар Джемил Текбаш.

Фетах Кая, на 59 години, определя положените като „непонятно“. Той прекрасно помни не толкова далечното време, когато трябвало да показва писмено разрешение, за да работи в нивите край границата.

„Единственият виновен в тази история е държавата. Тя не създаде аванпостове, където армията да може да извършва всички необходими проверки“, казва той.

„Сега тя може да разполага колкото желае войници по границата – вече е късно, злото е сторено. Бъдещето ни ще е по-лошо от това на сирийците“, допълва той.

Един ден всички ще плащат цената на този трафик, казва негова съседка, предпочела името й да не се споменава, и добавя: „Каналджиите, крадците, измамниците. Трябва просто да се въоръжим с търпение и да чакаме нещата да се променят“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.