Консерваторите в Техеран посрещат на нож Лоран Фабиюс

Франс прес

Министрите на външните работи на Франция – Лоран Фабиюс, и на Иран – Мохамед Зариф. Снимка: от тв екрана

Консервативните кръгове в Иран бурно критикуват посещението на първия френски дипломат Лоран Фабиюс в Техеран, особено за „твърдата“ му позиция на приключилите неотдавна ядрени преговори и подкрепата за Багдад по време на войната между Иран и Ирак (1980-1988 г.).

Тези нападки, отнасящи се и за друг случай от 80-те – скандала със заразената кръв, накараха иранското правителство да защити Лоран Фабиюс; то го нарече „международна личност“ и заяви, че подобни критики срещу него не са „в интерес“ на Иран.

Десет ирански депутати от общо 290 настояха пред външния министър Мохамад Джавад Зариф френският политик да не идва в Техеран, съобщи полуофициалната агенция ИСНА.

Близката до консерваторите агенция ФАРС цитира Моджтаба Золнур, бивш представител на върховния водач аятолах Али Хаменей към Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, за когото Фабиюс е „враг, пристигащ в страната ни“.

Той идва „в седмицата в подкрепа на хората с хемофилия – това ни напомня за смъртта на скъпите ни сънародници от заразената кръв, внесена главно по вина на Фабиюс“, посочва Золнур.

Скандалът около заразената кръв избухва във Франция през 80-те, когато Лоран Фабиюс е министър-председател. Националният център за кръвопреливане разпределя из страната кръвни продукти, заразени с ХИВ, причинявайки смъртта на стотици пациенти във Франция, наложила впоследствие забрана върху тези продукти.

Партиди заразена кръв обаче се изнасят и след това в чужбина, по-специално за Иран, където плъзва зараза и стотици умират.

През 1999 г. френското правосъдие оправдава Фабиюс.

Нападките, подети и от други медии, близки до консервативните среди, са свързани и с френската подкрепа за Ирак по време на войната с Иран, както и с „твърдата“ позиция на Париж в ядрените преговори, довели на 14 юли до споразумение между Техеран и великите сили.

„Уреждане на сметки“ Според Юбер Ведрин – бивш външен министър на Франция, тези нападки „са начин за някои групи в Иран да уреждат сметките помежду си. Те идват предимно от най-консервативните среди, които се страхуват най-силно от споразумението“ в ядрената сфера, сключено във Виена.

Документът отваря път за вдигане на международните санкции, наложени на Иран, срещу гаранции, че страната няма да се сдобие с ядрено оръжие.

„Фабиюс е международна личност“ и щом споразумението е факт, „не е в интерес на страната сега да повдига въпроса (за заразената кръв, бел. на АФП)“, заяви иранският министър на здравеопазването Хасан Казизаде Хашеми. Той припомни все пак „правния двубой“ по този повод между Иран и Франция.

Заставайки зад своя министър, президентът Франсоа Оланд предупреди от Париж: „Фабиюс – това е Франция (. . .); начинът, по който го посрещнат, ще ни даде оценка за поведението на Иран“.

Без да коментира визитата на Лоран Фабиюс, иранският министър на промишлеността, мините и търговията Мохамад Реза Нематзаде строго осъди френските автопроизводители, изтеглили се от Иран или свили производството си в тази страна след въвеждането на международните санкции през 2006 г.

Те трябва „да си платят за неспазването на поетите ангажименти и не се каним току-тъй да им разрешим“ пак да заработят в Иран, каза той.

В статия, поместена във вторник от правителствения всекидневник „Иран“, Лоран Фабиюс пише, че ядреното споразумение от 14 юли „е отворило (. . .) пътя за подновяване на двустранния диалог помежду ни“.

„Франция – сила, бранеща сигурността и мира, винаги е поддържала с Иран отношения на уважение и откритост, дори когато сме имали разногласия в подхода“, заявява Фабиюс и добавя: „С тази нагласа заминавам за Техеран, за да повдигна пред ръководството редица теми (. . .), по-конкретно какво би значело да властват мир и сигурност в Близкия изток – регион, обхванат от множество напрежения“.

Според френския министър, „с оглед тези кризи и тези трагедии, Иран като влиятелна страна може да играе положителна роля. Току-що подписаното споразумение създава специални отговорности и за него, и за нас“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.