Размествания в палестинската власт подхранват очаквания за промени

Али Сауафта
Ройтерс

Някои събития в Рамала през последните седмици породиха очаквания, че в палестинската политика предстоят промени и управляващият вече над десет години 80-годишен президент Махмуд Абас е изправен пред нарастващи предизвикателства.

Зачестиха спекулациите, че Абас, който бе избран за четиригодишен мандат през 2005 г. и оттогава не се е явявал на избори, е на път да се оттегли. В миналото палестинският президент е опровергавал подобни прогнози и не е изключено да го направи отново.

Но слуховете са много упорити, а и променящите се политически конфигурации през последните два месеца говорят за предстояща промяна – или най-малкото за това, че настроенията срещу управлението на Абас се засилват.

По-рано този месец Абас неочаквано освободи от поста му Ясер Абед Рабо, генералния секретар на Организацията за освобождение на Палестина /ООП/ и на практика втория човек след него в йерархията, който от известно време критикуваше решенията му.

Президентът назначи на негово място Саеб Еракат – дългогодишен съветник, на моменти много близък до него, който бе главният преговарящ с израелците през последните две десетилетия.

При друг случай, но свързан с тези събития, палестински апелативен съд постанови, че Мохамад Дахлан, бивш функционер от партията Фатах, понастоящем съперник на Абас, има право на депутатски имунитет по дело, заведено срещу него от орган за борба с корупцията, който бе създаден от президента.

Това засилва вероятността Дахлан, който изпадна в немилост през 2011 г. и в момента живее в Залива, да се върне в Рамала, за да се защити от обвиненията. Подобна стъпка би засилила неговите позиции на основен съперник на Абас.

А освен тези ходове и маневри, в неделя израелският Първи канал съобщи, че Абас е споделил със свои приближени, че възнамерява да се оттегли до два месеца, точно преди насрочения за 29 ноември конгрес на Фатах.

Палестински длъжностни лица побързаха да опровергаят тази информация. Говорителят на президента заяви пред Ройтерс, че това са „типично израелски слухове“, имащи за цел да дестабилизират палестинската политика.

Не е ясно кои са били източниците на Първи канал, но израелският министър на вътрешните работи Силван Шалом, който се занимава и с палестинските въпроси, е разговарял с Еракат в Йордания в петък, без това да бъде съобщено, потвърди пред Ройтерс палестински представител.

Безспорно, налице е разместване на различни парчета от палестинския политически пъзел и това подхранва впечатлението за предстояща промяна.

„Това се подготвя от известно време“, каза Матия Тоалдо, анализатор на процесите в Близкия изток в Европейския съвет по външна политика в Лондон, имайки предвид отстраняването на Абед Рабо. „То е част от битката за това кой да наследи Абас, както и последица от параноята по отношение на Дахлан.“ На практика 53-годишният Дахлан е решаващият елемент от пъзела, дори и да остане встрани от същинската палестинска политика – поне за момента.

Дахлан е бивш министър на вътрешната сигурност и влиятелна фигура в Газа, откъдето е родом. Живее в Обединените арабски емирства /ОАЕ/, макар да има и сръбско гражданство.

Той съумя да получи финансова подкрепа от ОАЕ и Катар, като я използва, за да подпомогне общини в Газа и на Западния бряг, макар че според критици с парите е финансирана и политическата опозиция срещу Абас.

По данни на палестински медии уволнението на Абед Рабо донякъде се дължи на връзките му с Дахлан, като същото се отнася и за предприетите съдебни действия срещу бившия палестински премиер Салам Фаяд, друг съперник на Абас.

С наближаването на конгреса на Фатах ще стане по-ясно дали тези размествания на пластовете ще доведат до земетресение. И преди е имало обещания за подобни форуми, които след това бяха отлагани.

Но ако конгресът на 29 ноември се състои, от него вероятно ще стане по-ясно кой на кого е лоялен в палестинската политика и ще излязат индикации за възможния приемник на Абас. Самият президент вече заяви, че няма да се кандидатира за нов мандат, когато и да са следващите избори.

„Не смятам, че скоро ще има избори, но определено мисля, че ще има известна интрига на конференцията на Фатах през ноември“, каза Грант Ръмли, експерт по палестинските въпроси към Фонда за действия в защита на демокрацията, базиран във Вашингтон.

„Издигането на Еракат до генерален секретар на ООП може да е знак, че той ще бъде номиниран за вицепрезидент“, каза Ръмли и добави, че успехът на палестинското ръководство в крайна сметка зависи от умението му да преговаря с Израел.

Но според палестински източници Еракат не е много вероятен приемник на Абас поради недостатъчното си познаване на вътрешните дела на Фатах и въпросите на сигурността. Възможно е Абас да го издига, за да го използва в ролята на своеобразен щит, докато други се борят за президентския пост.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.