В Рим неопетнен кмет се бори с пороците на Вечния град

ДПА

Кметът на Рим Иняцио Марини. Снимка: от тв екрана

Кметът на Рим Иняцио Марино е подложен на упреци, тъй като хаосът в италианската столица изглежда по-голям отвсякога. Той настоява, че разчиства бъркотията, оставена от корумпираните му предшественици, но според критици неговата честност не е достатъчна, за да се решат проблемите на града.

* * *

Столицата на древната Римска империя от векове е свързвана с корупция и упадък. Но през последните седмици отново се заговори за „новото падане на Рим“, тъй като градът изглежда затънал в дълбок хаос.

Сегашните неволи включват разстроен обществен транспорт, измъчван от внезапни стачки без одобрението на синдикати, неспирно джебчийство, загнила и задлъжняла администрация, занемарени паркове, както и задръстени от коли и отпадъци улици.

„Столицата на Италия не заслужава това“, написа в писмо до римския вестник „Месаджеро“ във вторник премиерът Матео Ренци след обширното отразяване на неволите на града от италиански и световни медии.

Кметът Марино се почувства притиснат и отвърна с промени в местното правителство, предизвикани от неотдавнашните оставки на трима от 12-те членове на администрацията му. Четвърти, който отговаряше за транспорта, бе уволнен в петък.

„Чувствам се съвсем стабилен“, каза Марино. Той обеща смели реформи през оставащите три години от мандата му, включително цялостно преустройство на автобусния транспорт и метрото, безплатен безжичен интернет, назначаване на още стотици хора, които да чистят улиците, както и хиляди нови кошчета за боклук.

Марино е завършил в САЩ хирургия, със специалност чернодробни трансплантации, и често използва медицински метафори, за да обяснява мерките за лечение на Вечния град. Откакто през 2013 г. бе избран след неочаквана внушителна изборна победа, той се мъчи да промени нещо.

Марино е роден в Генуа, не е свързан с местните властови кръгове и смята това за плюс. Описва себе си като аутсайдер с висока нравственост, който бавно-бавно съумява да почисти град, затънал в голям корупционен скандал.

Разследването, известно като „Мафия капитале“, чиито първи резултати бяха обявени през декември, хвърли светлина върху тайни сделки от миналото между местни гангстери, общински чиновници и политици при сключването на договори за сметосъбиране, поддръжка на паркове, хостели за мигранти и други ключови услуги.

Десетки високопоставени личности, включително представители на управляващата левоцентристка Демократическа партия и предишния консервативен кмет Джани Алемано, бяха арестувани или са разследвани. Марино остана невредим от скандала.

„Градът се управлява лошо, но Марино продължава да е най-подходящият човек за задачата да промени нещата, защото е напълно чужд на някои римски методи“, каза пред ДПА Масимилиано Тонели, граждански активист.

Тонели е един от администраторите на „Рома фа скифо“ /“Рим е гаден“/, влиятелен блог, който заклеймява занемареното състояние на града от 2008 г. „В момента да не си от Рим е предварително условие да си кмет. Римляните са прекалено свикнали със състоянието на нещата“, смята той.

Други признават почтеността на кмета, но според тях той е лош администратор. Паоло Конти, редактор, отговарящ за читателските писма до римското приложение на всекидневника „Кориере дела сера“, смята, че Марино е подредил погрешно приоритетите.

„Първото му действие бе да превърне в пешеходна зона булевард Виа деи Фори империали“, каза Конти пред ДПА, като имаше предвид пътната артерия, преминаваща през Римския форум.

„Ако проблемите на Рим трябва да се подредят от едно до десет, това беше проблем номер десет на града, а на първите две места са общественият транспорт и сметосъбирането“, добави той.

Марино твърди, че е действал решително, като е затворил нелегално сметище, където е отивал всичкият боклук на Рим, и като е увеличил рециклирането на отпадъци. Но улиците са все така мръсни, а в компанията за обществен транспорт АТАК не е настъпило почти никакво подобрение при управлението му.

Кметът планира да налее още обществени средства в това дружество, като същевременно потърси частен инвеститор, който да стане миноритарен собственик. Предшественикът на Марино от 90-те години Франческо Рутели каза пред обществената телевизия РАИ, че толкова лошо бизнес предложение може да обмисли само „някой надрусан шейх“.

Професор Марко Понти, експерт по транспорта от миланския Политехнически университет, каза пред ДПА, че единственото решение е АТАК да обяви фалит и автобусните линии да се разделят между различни компании чрез търгове с реална конкуренция. „Основният ни проблем през тези две години бе да направим така, че нещата да се случват“, заяви пред ДПА Рикардо Маджи, независим общински съветник, избран от листата в подкрепа на Марино и председател на „Радикални италианци“, малка либертарианска партия.

„Не се съмнявам, че Марино е човекът, който скъсва с миналото, но това не е достатъчно. Не е достатъчно само да се разруши политическият ред, трябва и да се замени с нов“, настоя Маджи.

Италиански медии писаха, че Марино е получил последен шанс от Ренци, защото ако премиерът го бе принудил да се оттегли, това щеше да компрометира плановете за Юбилейната година, голям католически празник, продължаващ от 8 декември до ноември 2016 г., който се очаква да привлече 33 милиона туристи и поклонници.

Но и за врагове, и за приятели изпадналият в безизходица кмет на Рим все повече заприличва на Дон Кихот. Сравнението не е ласкаво – измисленият герой на Мигел де Сервантес е идеалист и кръстоносец, но също безумец и напълно безполезен.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.